Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier
Vuurfeest

Online VUURFEEST als afsluiting van reizend cultuurprogramma Gronings Vuur

2021-02-19T00:00:00+01:00
Datum: ARCHIEF 2021 vrijdag 19 februari 2021
Aanvang: 15:00 uur
Tot:  16:30 uur
Lokatie: on-line
Rubriek: Cultuur agenda

Als afsluiter van reizend cultuurprogramma Gronings Vuur geeft de organisatie op vrijdag 19 februari een online feestje: het VUURFEEST. Dit feest - waarin teruggeblikt wordt op hoogtepunten in zeven gebieden in de provincie - is bedoeld voor iedereen die direct of zijdelings betrokken was bij het project. Ook Groningers die nieuwsgierig zijn geworden naar wat Gronings Vuur in de Ommelanden van de provincie heeft neergezet, zijn van harte welkom.

  •  

Het programma op 19 februari begint om 15.00 uur en duurt tot 16.30 uur en is te volgen via een livestream op je eigen computer. In de uitzending gaan tafeldame Jantine Wijnja (kunstenaar en facilitator) en tafelheer Theo de Groot (theatermaker en Groninger-taal docent) in gesprek met verschillende tafelgasten uit de regio die elk een bijdrage hebben geleverd aan het project, zoals een verteller, kunstenaar, regisseur, muzikant en productiemedewerker. Er wordt ingezoomd op wat Gronings Vuur heeft veroorzaakt en wat het project deelnemers heeft gebracht.  

Ook zijn er tijdens het VUURFEEST verschillende liedjes en theaterscène’s te zien die zijn ontstaan tijdens het project, worden er herinneringen opgehaald bij bijzondere videobeelden en kunnen kijkers een Gronings Vuur-prijs winnen door tijdens de uitzending vragen te beantwoorden (via app/sms). 


Over Gronings Vuur
In 2018 heeft Gea Smidt van de provincie Groningen als gastconservator de opdracht gekregen een project te bedenken dat de culturele infrastructuur in de provincie versterkt. Zij heeft vervolgens Gronings Vuur bedacht en ontwikkeld.

Het project Gronings Vuur reisde van september 2019 tot en met december 2020 door de provincie Groningen met een cultureel programma waar cultuurmakers (kunstenaars, theatermakers, acteurs, muzikanten, et cetera) van elk gebied nauw bij betrokken werden. Doel was het versterken van de culturele infrastructuur in de plattelandsgemeenten van de provincie en het belichten van maatschappelijke thema’s met kunst en cultuur. De reis ging achtereenvolgens door de gemeenten Het Hogeland, Westerkwartier, Midden-Groningen, Oldambt, Westerwolde, regio Pekela-Veendam-Stadskanaal en Eemsdelta.


Projectleider Gea Smidt wees ieder gebied een eigen regisseur toe; zij maakten samen met lokale cultuurmakers het concept voor een eindpresentatie. Inhoudelijk werd een onderwerp gekozen dat betrekking had op de eigen regio. De vaste cultuurprogramma-onderdelen waren muziek maken met jongeren maken door De Rijdende Popschool/DeClick en het inzetten van een sociaal betrokken kunstenaar. De uitvoering werd in iedere regio gedaan door een lokaal team met een lokale productieleider en lokale social media-beheerder. De resultaten werden telkens gepresenteerd aan publiek (op een locatie) in de gemeente/regio. Vóór de coronacrisis waren dit live presentaties; als gevolg van corona werden dit voor twee regio’s digitale presentaties en een uitgestelde presentatie (de eindpresentatie van Pekela, Stadskanaal en Veendam zal in 2021 plaatsvinden).

De kracht van Gronings Vuur zit vooral in de samenwerking tussen (amateur en professionele) cultuurmakers die in het gebied wonen, wat tot mooie kunst en cultuurproducten, nieuwe contacten en netwerken leidde. Voor inwoners van de gebieden worden lokale thema’s via deze uitingen invoelbaar gemaakt.

VUURFEEST bijwonen?

Heb jij ook zin in een online feest en de terugblik op Gronings Vuur? Meld je gratis aan via www.groningsvuur.nl/vuurfeest.

Datum: Vrijdag 19 februari van 15.00 tot 16.30 uur
Locatie: online (je ontvangt na aanmelding een link in je mailbox)

Meer agenda vandaag... Plaats zelf evenement...