Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier
Dia1

Afgezegd ivm Corona: Lezing over de bevrijding van het Westerkwartier door J. Stoppels

2020-04-02T00:00:00+02:00
Datum: ARCHIEF 2020 donderdag 2 april 2020
Aanvang: 19:45 uur
Tot:  22:00 uur
Lokatie: Cultureel Centrum Zuidhorn
Rubriek: Lezing/Literair

We proberen de lezing te verplaatsen naar september. Zodra meer bekend is, zullen we het opnieuw in deze agenda plaatsen!!

De Historische Kring Zuidhorn organiseert een lezing over 75 jaar Vrijheid in het Westerkwartier gegeven door Joël Stoppels. Vooraf aan de lezing is er de premiere van een korte film Film: Zuidhorn in oorlogstijd, Riek Birza: herinneringen van een kind. Dit keer daarom de lezing in het CCZ aan de Jellemaweg, omdat de gebeurtenissen destijds daar nagenoeg 75 jaar geleden plaatsvonden.

  •  

Op donderdag 2 april 2020 om 19.45 uur wordt in het Cultureel Centrum Zuidhorn aan de Jellemaweg 3 in Zuidhorn een informatieve avond gehouden over “75 jaar Vrijheid”.  

De avond wordt gestart met  de ‘première’ van een korte film die in opdracht van de Historische Kring en met financiële steun van de gemeente is gemaakt door SanderBlomFilms. De film gaat over de herinneringen van Riek Birza aan de oorlogsjaren. Zij was 8 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en 13 jaar bij de bevrijding. Zij woonde tegenover de plek waar het Cultureel Centrum staat, boven in het pand van Garage Birza, waarin nu het fietsmuseum is gevestigd. In de foyer van het CCZ  is een kleine expositie ingericht over de oorlog, waarbij ook de film voor langere tijd te zien zal zijn.

Aansluitend om ongeveer 20.00 uur zal de heer Joël Stoppels een lezing houden over de bevrijding van het Westerkwartier in april 1945. Groningen was in april 1945 de laatste provincie van Nederland die werd bevrijd. Op 13 april begon hier het hevige gevecht om de bevrijding van de stad. Dat duurde drie lange dagen en leidde tot grote verwoestingen. Al twee dagen eerder, op 11 april, waren twee Canadese infanteriedivisies het Westerkwartier binnen getrokken. De gehele opmars van de Canadezen vanaf Normandië naar Groningen en het Westerkwartier komt tijdens de lezing aan de orde.

Joël Stoppels is Battlefield gids en oprichter van Battlefield Tours. Deze organisatie maakt  educatieve programma’s voor scholen en gekwalificeerde gidsen verzorgen rondleidingen en tours in binnen- en buitenland. Joël Stoppels heeft een studie gedaan naar verschillende geallieerde operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Door middel van de Battlefield Tours wil hij kennis delen met mensen die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog. Joël is member van The International Guild of Battlefield Guides.

Entree leden HKZ en Aeldakerka € 4,00 (incl. koffie/thee), niet-leden € 7,00 (incl, koffie/thee).

LET OP:  GEWIJZIGDE AANVANGSTIJD EN LOCATIE

Meer agenda vandaag... Plaats zelf evenement...