Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier
Museum wierdenland kiek foto

Kiek, opgraving in beeld

2022-04-07T00:00:00+02:00
Datum: ARCHIEF 2022 do. 7 april 2022 t/m zo. 19 juni 2022
Lokatie: Museum Wierdenland Ezinge

Voor de hoofdtentoonstelling tot 19 juni 2022: Kiek, opgraving in beeld, is een selectie gemaakt van foto’s die ca. honderd jaar geleden zijn gemaakt tijdens de opgraving. ​Voor kinderen is er een spannende speurtocht .

  • Museum wierdenland 2022
Bekijk ook onze deelnemer-pagina en evenementen:
Museum Wierdenland
(Toerisme & Musea)

Deze foto’s zijn vergroot en blijken van bijzondere scherpte te zijn. Er is aandacht voor de opgravers, de verschillende werkzaamheden en de blootgelegde stalhuizen. Wellicht herkennen oudere bewoners uit dit gebied nog voorouders of bekenden uit het verleden. Van enkele opgravers uit de buurt zijn de namen bekend. Piet Kooi’s uitleg over wat je ziet op de foto’s van de stalhuizen hangen naast betreffende afbeeldingen. Aan deze onlangs overleden archeoloog, die het museum ondersteunde met zijn kennis, is een kleine tentoonstelling gewijd.

Naast de foto’s zijn ook enkele tekeningen van de fotograaf en tekenaar L. Bertus Postema te zien die hij ter plekke maakte. In de grote vitrine staat een grote houten platencamera, bijbehorende platencassettes en andere materialen. Op een foto ziet u hoe Postema en medewerkers deze spullen naar de opgraving brengen.

Bijzonder is een filmpje van de opgraving in 1932-33! Het is voor het eerst te zien dankzij het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Op het filmpje is te zien hoe de arbeiders laagjes grond afgraven en in de kruiwagen gooien. Ook krijg je een mooi overzicht van het opgravingsterrein.

 

Activiteit bij de tentoonstelling ‘Kiek’:
Voor kinderen is er een spannende speurtocht waarbij ze ‘het mysterie van het geraamte in de wierde van Ezinge’ op moeten lossen. Met onzichtbare inkt en een speciaal lampje kun je de aanwijzingen vinden en het mysterie ontrafelen.

Meer vandaag... Plaats zelf evenement...
Stuur het door:
Deel via WhatsApp