Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Geruisloos overgang winter naar dooi weer !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 25 januari 2017
26 jan 2017.16

Op de foto: Nog steeds kans op gladheid en schapen in berijpte weilanden,  26 jan 2017.

Deze winter gaat in de boeken als een slappe winter met veel dagen vorst maar wat er aan vorst is stelde weinig voor. Een paar keer matige vorst en plaatselijk strenge vorst meer was het niet, heel vaak was het niet meer dan 1 of 2 graden vorst of soms helemaal niet. Deze winter staat dan ook op de 84e plaats sinds 1901 en daar worden we niet opgewonden van ! Maar ja een "winterhand" is snel gevuld. Zuidhorn deze maand 11 keer vorst in de nacht dat is niet veel, overdag 4 ijsdagen dus 24 uur onder het vriespunt, dat geeft nog wel een winter gevoel ! Maar een winter die op plek A matige vorst tot min 10 graden  heeft en op plek B 100 km verderop geen vorst van betekenis is voor mij geen winter voor het hele land. Nu zijn het lokale uitspattingen die de winter nog body moeten geven.

DE DAGEN WORDEN ALWEER LANGER: Het is nu half januari en je merkt duidelijk dat de middagen lengen. Het scheelt inmiddels een half uur met december. De ochtenden niet, de zonsopgang is slechts luttele minuten eerder. Het langer worden van de dagen gaat pas sneller na 2 februari. Dan merk je dat de avonden langer licht blijven. Niet voor niets wordt deze dag Maria Lichtmis genoemd.  Het langer worden van de dagen is van groot belang voor de temperatuur van de grond. 17 maart is een belangrijke datum. De weerspreuk zegt: met St Geertruid komt de warmte de grond uit.

Weerspreuk: Januari komt ons verklaren, dat men turf en hout moet sparen.
Daarna komt nog de tijd, dat men op de schaatsen rijdt.

Het lijkt erop dat de winter zijn langste tijd heeft gehad. De winter maakt plaats, zonder winterse ongemakken zoals het nu lijkt, en we krijgen er zeer zacht weer voor terug, het kan volgende week 10 graden worden en meer wind en .....regen !!! 

Afgelopen nacht nog - 3.8 C als minimum. De 13e dag deze maand met vorst ,10 keer lichte vorst (temperatuur tot en met - 5.0 C ) en 3 keer matige vorst ( - 5.1 C tot en met - 10.0 C) met als koudste in Zuidhorn - 7.2 C. In de ochtend van vrijdag zon maar ook sluierbewolking. Het kwik lijkt moeizaam boven nul om uiteindeijk uit te komen op een graad of 4. De wind matig uit ZO en de baromter ook al dalende naar 1018.2 Hpa. Nee. het weer takelt af en we stappen over naar meer bewolking boven het vriespunt en periodiek regen.

Komende nacht trekken er wolkenvelden over het land. Het blijft vrijwel overal droog. De minimumtemperatuur iets onder het vriespunt in het noordoosten. De zuidoostenwind is matig, aan de kust van tijd tot tijd vrij krachtig.

Zaterdag overdag wordt de bewolking dikker en vooral in de avond is er kans op lichte regen of motregen. De middagtemperatuur loopt dan op naar aen grad of 6 a 7. De zuidelijke wind is matig, langs de kust af en toe vrij krachtig

In het weekend lijkt het erop dat we ruim boven nul komen, 6 tot 8 graden geen vorst in de nacht en af en toe wat neerslag in de vorm van regen ! Begin komende week 9 tot 11 graden en dan is de winter wel heel erg ver weg en krijgen we er regen voor terug.


Zonnige groet

Gerard Kiewiet

  • 26 jan 2017.18
  • 26 jan 2017-15
  • 27 jan 2017-1

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn