Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Winter kwakkelt verder, wel meest droog overdag (ruim) in de plus.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 19 januari 2017
19 jan 2017.2

Op de foto: Fraai berijpte en besneeuwde weilanden, wolkenvelden en af en toe de zon, 19 jan 2017.

DE DAGEN WORDEN ALWEER LANGER: Het is nu half januari en je merkt duidelijk dat de middagen lengen. Het scheelt inmiddels een half uur met december. De ochtenden niet, de zonsopgang is slechts luttele minuten eerder. Het langer worden van de dagen gaat pas sneller na 2 februari. Dan merk je dat de avonden langer licht blijven. Niet voor niets wordt deze dag Maria Lichtmis genoemd.  Het langer worden van de dagen is van groot belang voor de temperatuur van de grond. 17 maart is een belangrijke datum. De weerspreuk zegt: met St Geertruid komt de warmte de grond uit.

Weerspreuk: Januari komt ons verklaren, dat men turf en hout moet sparen.
Daarna komt nog de tijd, dat men op de schaatsen rijdt.

De winter is in een kwakkel fase beland. Overdag boven het vriespunt en in de nachten niet meer dan lichte vorst. In het zuiden wel meer vorst zowel overdag als in de nacht. De koude lucht laat zich niet makkelijk verdrijven en is stroperig. Koude lucht is zwaarder dan warme lucht en die heeft vaak de neiging niet de lucht op te ruimen maar er overheen te schuiven en dan blijft de koude luchtlaag aanwezig. We hebben ook nauwelijks wind, al 4 dagen hebben dit zeer rustig weer omdat we in het (vrijwel) in de kern van het "hoog" liggen.

Vrijdag   -4.1 C en dat was de 6e vorstdag op rij. We bben een minimum van -0.8 C, -3.4 C, -7.2 C, - 6.6 C, - 3.4 C en afgelopen nacht -4.1 C als minimum. Een mooi rijtje, maar van die 6 dagen verliepen er maar 2 onder nul als maximum, dus 2 ijsdagen en de rest er ruim boven en dat is net het probleem om serieuze ijsgroei te hebben.Vrijdag bewolkt ook wat zon en 3 tot 4 graden in de plus is mogelijk. De wind doet het weer rustig aan, de barometer iets aan de wandel en gedaald naar 1037.0 Hpa.

In de nacht naar zaterdag zowaar wat lichte motregen, gladheid leverde het niet op want het kwik was al tijdje in de plus, gekker nog, het heeft niet gevroren in Noord Nederland. Het kwik bleef steken bij  + 1.5 C in Zuidhorn,  elders in het land tot  min 5 graden. De zaterdag zelf lang bewolkt terwijl midden en zuid Nederland volop in de zon zaten. Bij ons kwam het goed in de namiddag en dat leverde toch nog zon op en een maximum van ruim 5 graden.

Komende nacht blijft het meest helder en dan kan het kwik weer een avontuurtje wagen. Maar er kan ook mist ontstaan en dan hebben we kans op aanvriezende mist en gladheid. Het kwik daalt naar - 3 tot - 5 graden als het mee zit

Zondag overdag lost de eventueel aanwezige mist langzaam op, het laatst in het noord(oost)en. In mistgebieden blijft de temperatuur rond of net onder het vriespunt steken. Daar waar de mist verdwijnt komt de zon tevoorschijn en wordt het 2 tot 4 graden in de plus. Dus dat is afwachten hoe het morgen verloopt.! 

Vooruitzichten: Heerlijk Rustig winterweer met lage neerslagkansen. Maximumtemperaturen meestal ruim boven nul. In de nacht overwegend lichte, soms matige vorst. Prima weer lijkt mij met weinig winterse ongemakken

Zonnige groet,

Gerard Kiewiet

  • 19 jan 2017.3
  • 19 jan 2017.4
  • 19 jan 2017-5

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn