Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weerverwachting voor maandag: enkele buien en maximaal 16 graden !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 19 oktober 2014
19 okt 2014-1

Op de Foto's: De ochtend was nog veel belovend na een zeer zachte nacht (minimum 16.6 C) In de loop van de ochtend eerst zon later bewolkt, veel wind en perioden met (lichte) regen, Zuidhorn 19 oktober 2014.


Zon op: maandag: 8.13 uur, onder 18.35 uur.

WEERSPREUK: Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn;
maar is hij nat en koel,’t Is van een zachte winter ’t voorgevoel

Het weer is niet iedereen naar de zin, maar klagen heeft geen zin. Ik zeg dan: "Zolang we over het weer klagen, hebben we niets te klagen "!

Er is gisteren op het KNMI in De Bilt een thermische prestatie geleverd. Met een maximumtemperatuur van 23,0 C noteerde De Bilt een nieuw datumrecord. Het oude, ‘belegen’ datumrecord uit 1921 werd met 0,1C geklopt. Verder is het de op een na hoogste temperatuur zo laat in de tijd. Warmer was het alleen op 19 oktober 1921 toen het kwik nog tot 23,6 C reikte. Bijzonder is ook dat het de hoogste temperatuur van oktober 2014 is. In het zuiden van het land werd het vanmiddag in Woensdrecht 24,1 C en in Ell 24,3 C. ( Bron Jan Visser )

De zondag begon nog veel belovend en droog na een boterzachte nacht met een minimum van 16.6 C. Gisteravond om  22.00 uur nog 18.0 C. In de zomer zouden we blij zijn met zo'n warme avond en nacht. Nu hadden we dit eind oktober ! Er was zondag eerst nog wat zon in de ochtend maar al spoedig bewolking en regenachtig weer met veel wind, windkracht 4 tot 5 met uitschieters in "kracht 6". Voor de regen werd het nog maximaal 19.4 C in de regen 17.5 C. Zo verliep het weekend hier, zoals verwacht, alleen op de zaterdag vrij zonnig en warm, de zondag grotendeels bewolkt met regen en veel wind.

Komende nacht enkele buien van west naar oost over de noordelijke helft van het land. Koud wordt het wederom niet komende nacht met minimum rond 14 graden. De WZW is matig tot vrij krachtig.

Maandag overdag is het half tot zwaar bewolkt en kunnen er er enkele buien over komen. De maximum met een graad of 16 is al lager dan voorgaande dagen. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig tot krachtig.

   
De verdere verwachtingen: Dinsdag kan er veel regen vallen en veel wind door restanten van een ex-orkaan "Gonzalo" die bij ons op de weerkaart komt. Met een graad of 13 a 14 is het gevoelig kouder maar wel normaal voor de eindfase van oktober. Later in de week wisselvallig en iets oplopende temperaturen.

 

De vroegste en laatste sneeuw van het jaar:

De vroegste datum met een sneeuwtapijt in De Bilt is 13 oktober (1975), de laatste 17 mei (1935). Sneeuwvlokken zijn ook in september of juni wel eens gezien.

Op 13 oktober 1975 keken veel mensen op deze dag ’s morgens vroeg verrast uit het raam. In grote delen van het land had het gesneeuwd
en vooral in het midden van het land was er sprake van een witte wereld, met een sneeuwlaag van 2 tot 3 centimeter.

Overdag bleef het in eerste instantie koud, waardoor de sneeuw een groot
deel van de dag kon blijven liggen. Pas laat op de dag begon de sneeuw weg te smelten. Het was tot dusver de vroegste datum waarop er ergens in Nederland in het najaar een sneeuwdek werd gezien. De bomen stonden
nog in blad, wat het extra bijzonder maakte.

Oktober wordt ook wel de aarzelmaand genoemd, alsof de maand aarzelt tussen twee seizoenen. Vaak kent de maand inderdaad twee gezichten en vooral in de tweede helft van de maand kan het al flink vriezen. Niet zelden komt het dan al in een aantal nachten op rij tot vorst en soms valt er al sneeuw. De vroegste sneeuw had De Bilt op 13 oktober 1975: vrijwel heel het land werd 's ochtends verrast door enkele centimeters sneeuw en midden op de dag wezen de thermometers 2 à 3 graden aan. Ook op 18 oktober 1973 en 24 oktober 2003 viel er sneeuw.

Sneeuw is in deze maand echter zeldzaam. In De Bilt was sinds 1901 op negen dagen in oktober sprake van uitgebreide sneeuwval. Gemiddeld telt de maand 1 of 2 vorstdagen. Behalve aan zee waar het relatief warme zeewater de vorst tegengaat. Soms vriest het in oktober landinwaarts op 10 dagen.

 

zonnige groet, Gerard Kiewiet

  • 19 okt 2014-2
  • 19 okt 2014-3
  • 19 okt 2014-4
  • 19 okt 2014-5

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn