Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weersverwachting woensdag 29 oktober 2014: veel bewolking, wat regen en kil !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 28 oktober 2014
28 okt 2014

Op de Foto's: Vandaag was het zeer zonnig, stad Groningen 28 okt 2014.

Zon op: woensdag: 7.28 uur, onder 7.17 uur.

WEERSPREUK: Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn;
maar is hij nat en koel,’t Is van een zachte winter ’t voorgevoel

Het weer is niet iedereen naar de zin, maar klagen heeft geen zin. Ik zeg dan: "Zolang we over het weer klagen, hebben we niets te klagen "!

De dinsdag begint zonnig en het bleef zonnig. Heel ander weer in de westelijke helft van ons land, daar langdurig bewolkt, grijs en nevelig en niet warmer dan een graad of 10, daar later in de middag ook de zon erbij. Hier scheen de zon 7.7 uur en maximum van  15.2 C bij een zwakke tot matige zuidelijke wind.

De komende nacht later in de nacht bewolking en kans op enige lichte neerslag. Het kwik daalt naar graad of 8 voor de bewolking binnen komt. De afnemende wind waait uit het zuiden tot zuidwesten.

Woensdag valt er nu en dan mogelijk  lichte regen. Er is veel bewolking dus zo zonnig zoals op dinsdag zal het niet meer worden. Het kwik komt dan ook niet hoger dan een graad of 11 a 13 graden. De wind komt uit N/oost, meest matig.

De verdere verwachtingen: Na de tijdelijk temperatur dip op woensdag, wat overigens normaal is voor de tijd van het jaar, weer oplopende temperaturen naar 15 a 16 graden. De kan sop neerslag is eerst klein, vanaf zondag weer groter.

Warmste jaar ooit 2014 !

Nog even en ze beginnen al in juni...!  Is het een wedstrijd tussen de weerinstituten. Nog twee maanden te gaan..........
  
Het lijkt erop dat het jaar 2014 in zowel Nederland als de rest van de wereld afstevent op een warmterecord.
Dat stelt althans meteorologische dienst Weeronline op basis van de hoge temperaturen in september en oktober.

De globale gemiddelde temperatuur in september lag met 15,74 graden Celsius hoger dan ooit gemeten door de NOAA, het Amerikaanse equivalent van het KNMI.

Niet alleen in september werd een recordwarmte gemeten, maar ook in mei, juni en augustus kwam het kwik in de thermometer hoger dan normaal het geval is.

Het warmste jaar ooit is tot nu toe 2010, met een globale temperatuur van 14,56 graden. De gemiddelde temperatuur in de vorige eeuw bedroeg 13,9 graden. Het koudste jaar ooit is 1911, met een gemiddelde temperatuur van 13,46 graden.


Zomertijd - wintertijd

Er is een ezelsbruggetje voor de wintertijd: In het NAjaar (ACHTER in het jaar) gaat de klok achteruit en in het VOORjaar gaat de klok VOORuit. Met “spring” en “fall” kun je ook onthouden welke kant de klok op moet gaan. In het voorjaar “springt” de klok een uur vooruit en in het najaar “valt” de klok een uur achteruit.

In de nacht van zaterdag op zondag ging de klok weer een uur achteruit gezet. Dus in de ochtend is het dan eerder licht, maar in de avond vroeg donker. Het is dan weer wintertijd. Hoe lang doen we dat al, de klok verzetten, en waarom eigenlijk?

In Nederland zijn winter- en zomertijd in 1977 ingevoerd. Voor die tijd had men het jaren zonder gedaan. In de zomer hoefde de klok niet vooruit en in de winter niet achteruit. Geen ‘nacht van de nacht’ en in de zomer geen ‘gebroken nacht’.

William Willet – The Waste of Daylight

Waarschijnlijk was de Amerikaanse geleerde Benjamin Franklin (1706-1790) de eerste die voorstelde eens serieus na te denken over hoe er effectief om kon worden gegaan met het daglicht. In 1784 schreef hij het satirische artikel “An Economical Project for Diminishing the Cost of Light”. De geleerde schreef dat hij op een dag om zes uur ´s ochtends wakker geworden was, naar buiten had gekeken en gezien had dat de zon al op was. Bovendien constateerde hij dat de zon op dat vroege uur ook al licht gaf. Verspilling, meende Franklin die stelde dat mensen ontzettend veel kaarsen en geld konden besparen als ze in de zomer een paar uur ‘eerder’ zouden leven. Zijn artikel was vooral humoristisch bedoeld. In de praktijk werd er niets mee gedaan.

De eerste die met een echt serieus plan kwam voor zomer- en wintertijd was de Brit William Willet (1856–1915). In 1909 kwam hij met het plan om de klok in de lente op vier opeenvolgende zondagen steeds twintig minuten vooruit te zetten. Op zondagen in september zou de klok dan weer steeds twintig minuten teruggezet moeten worden. Velen namen met interesse kennis van het plan van Willet, maar er werd niets mee gedaan.

Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zomertijd door de Duitsers voor het eerst echt ingevoerd. De oorlog was duur en om kolen te besparen besloot Duitsland op 30 april om één uur voor middernacht de zomertijd in te voeren. Ook in de bezette delen van België en Frankrijk werd dit ingevoerd. Nederland volgde het voorbeeld een dag later. Engeland voerde de zomertijd drie weken nadien ook in.

Tijdens het interbellum was er geen zomer- of wintertijd. In de Tweede Wereldoorlog ging Nederland op bevel van de Duitsers van de Amsterdamse Tijd over op de Midden-Europese Tijd. De klok moest één uur en veertig minuten vooruit worden gezet zodat het in Nederland even laat zou zijn als in Duitsland. In 1946 werd de zomertijd afgeschaft. In 1977 werden zomer- en wintertijd echter opnieuw ingevoerd. Dit vanwege de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er er energie bespaard worden.

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn