Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weersverwachting donderdag 27 november 2014: veel bewolking, wat motregen en 6 graden.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 25 november 2014
25 nov 2014

Op de Foto' s: Gisteren en vandaag wolkenvelden en af en toe zon boven de stad Groningen, 26 november 2014.


Zon op: donderdag: 8.18 uur, onder 16.34 uur.


Het weer is niet iedereen naar de zin, maar klagen heeft geen zin. Ik zeg dan: "Zolang we over het weer klagen, hebben we niets te klagen "!


Het actuele weer 26 november 2014: woensdag veel bewolking en tot de avond droog.

Er is woensdag veel bewolking maar bij ons blijft het tot in de avond droog en mogelijk nog even de zon erbij. De middagtemperatuur werd niet hoger dan  5.4 C en dat was wel even wennen in combinatie met de matige en soms vrij krachtige ozo wind. Een waterkoude dag met temperaturen die weer beetje normaal zijn voor de tijd van het jaar.

In de nacht naar donderdag is het bewolkt met mogelijk af en toe wat (mot)regen. De minimum temperatuur een graad of 3 a 4. De oost- tot zuidoostenwind neemt iets af naar matig.

Donderdag is het bewolkt en valt er mogelijk wat (mot)regen. Er is weinig zon. De temperatuur loopt niet verder op dan naar een graad 6. De oostelijke wind is matig tot vrij krachtig.

De verdere verwachtingen geven aan verdere afkoeling: Overdag rond de 3 tot 5 graden en in de nachten  zelfs onder het vriespunt, krijgen we toch een beetje winter ! Het blijft wel meest droog en steeds meer de zon erbij, dus geen winterse ongemakken door sneeuw, ijzel alleen mogelijk autoruitenkrabben.

 

Waarom tranen ogen als het koud is of bij veel wind ?

Het probleem bij tranende ogen is dat er een overmatige productie van oogvocht is. Die overmatige afscheiding van traanvocht kan ontstaan door een reflex wanneer het oogbindvlies of conjuctiva geprikkeld wordt. We denken dan aan omstandigheden zoals koude, sterke wind of rook. Daarom knijpen we onze oogleden dicht als de rook van onze sigaret in onze ogen dreigt te komen. En om dezelfde reden gaan onze ogen tranen als het 's winters barkoud is of als er een sterke, koude wind waait.

 

Sinterklaasweer


Op 5 december zijn zo`n beetje de meest uiteenlopende weertypes de revue gepasseerd. Het is dan ook elk jaar weer een verrassing met welk weerbeeld de weerpiet nu weer op de proppen komt. De koudste Sinterklaas beleefde we in 1921 en 1925. De koudegolf in 1921 duurde t/m Sinterklaas en bracht in De Bilt tien nachten met matige vorst op een rij met als dieptepunt  -15.9 graden op 5 december.

Rivieren begonnen dicht te vriezen en veerdiensten werden gestaakt. Enkele dagen voor Sinterklaas trekken de eerste waaghalzen met een vletje over het ijs naar Schiermonnikoog! (Een vlet is een klein vaartuig van hout, staal of tegenwoordig ook van kunststof.) In 1925 daalde de temperatuur op 5 december in De Bilt naar minimaal -15.0 graden, in Vlissingen werd het niet kouder dan -4.7 graden. Zo`n koudegolf is voor eind november begin december uitzonderlijk en is daarna ook niet meer voorgekomen.

In de meeste gevallen verloopt het heerlijk avondje zacht waardoor Sinterklaas zich niet hoefde aan te passen aan het Nederlandse klimaat. Zeer zacht was het op 5 december 2006. De landelijk hoogste temperatuur kon worden op getekend in Ell (gelegen tussen Weert en Thorn). Bij een vrij krachtige zuidwestenwind en onder een bewolkte  hemel kon de temperatuur oplopen naar een lenteachtige 16.0 graden! Zo zacht heeft de goedheiligman het nog nooit gehad.

In deze tijd van het jaar heeft de zon weinig in te brengen en is de straffe zuidwestenwind verantwoordelijk voor de hoge kwikstanden. In 2006 zorgde een depressie met een kerndruk van 970 hPa ten noordwesten van de Britse Eilanden voor een straffe zuidwestelijke stroming en de aanvoer van subtropische lucht. Het KNMI in De Bilt mat een maximum van 15,0 graden en daarmee was het de zachtste 5de december sinds 1901. Het record stond op 13,7 graden en dateerde uit 1961.


"Hoor de wind waait door de bomen, hier in huis waait zelfs de wind".  Op 5 december 2013 trok een zware noordwesterstorm over het land. Het KNMI gaf een code rood (weeralarm) uit voor zeer zware windstoten in het noorden en westen van het land. Het weerstation op Stavoren registreerde een windstoot van 137 km/uur, Vlieland noteerde 130 km/uur. Daar werd een uurgemiddelde windsnelheid gemeten van 90 km/uur, windkracht 10. De langdurige noordwesterstorm met een langgerekt windveld in combinatie met springtij leidde tot een stormvloed met zeer hoge waterstanden.

Sneeuw is Sint en Piet ook niet vreemd. Zo woede op 4 december 1903 een heuse sneeuwstorm waardoor ons land op 5 december was bedekt met een dik pak sneeuw. In 1998 lag er op 5 december voor het laatst sneeuw in ons land. Drenthe had toen te maken met een pak van zelfs 15 centimeter waardoor de Pieten moeite hadden om de cadeaus op tijd bij de kinderen te bezorgen. Op 5 december 1962 kwam in ons land zeer dichte mist voor met soms een zicht minder dan 5 meter. De mist viel in even na het middaguur en in de avond werd het publiek verzocht de gordijnen geopend te laten zodat het verkeer zich nog kon oriënteren waar men zich bevond. Niet alleen de mist maar ook de gladheid speelde op pakjesavond het verkeer parten. (Bron: buienradar )

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn