Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Het weer van vandaag en de komende dagen ! Droog winterweer met weinig zon !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 27 november 2014
29 nov 2014-1

Op de Foto' s: De ijsbaan in Zuidhorn is er klaar voor, of de komende nachten er een ijsvloertje komt ? We gaan niet over 1 nacht ijs ! Het is pas 30 november 2014.


Zon op: maandag: 8.25 uur, onder 16.31 uur.


Het weer is niet iedereen naar de zin, maar klagen heeft geen zin. Ik zeg dan: "Zolang we over het weer klagen, hebben we niets te klagen "!


Het actuele weer 30 november 2014: Zondag een bewolkte grijze typische "donkere dag voor Kerst"met maximum van  2.1

Zondag verliep vorstvrij. Een dik pakket wolken vanuit Duitsland zorgt voor constante aanvoer van bewolking met als gevolg grijs, koud en somber weer. Dit is nu typisch gevalletje "donkere dagen voor Kerst". Na een minimum van  1.4 C in de plus, wat wil je ook met al die bewolking, geen verdere afkoeling en overdag geen verdere opwarming naar 2.1 C. Nergens in het land kwam het tot vorst. Alle verwachtingen ten spijt ook nu was de verwachting dat het minimaal licht vriezen en dat de zon het weekend goed uit de verf zou komen, kwamen niet uit. Dat krijg je als je uitsluitend berekeningen van de computer vertrouwd en klakkeloos alles overneemt omdat de computer het aangeeft !

De luchtvochtigheid schommelde vandaag tussen maximum  95 % en  minimum  92 %, over constant weer gesproken ! De wind was iets afgenomen t.o.v. voorgaande dagen zwak tot matig, windkracht 2 tot 4. De barometer stationair op 1012.7 hpa. Elders in het land tot 6 graden in de plus. Voor de westkust ligt een gebied met vrij intensieve regen, maar kan ons niet bereiken. Hooguit was lichte motregen. In Breda wit van de hagel en onweer is gemeld en plaatselijk meer dan 10 mm.

Komende nacht is het bewolkt en meest droog. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt. Er staat een matige noordoostenwind.

Ook maandag weinig of geen ruimte voor de zon en de maximum temperatuur bij ons rond het vriespunt. De wind krimpt iets naar N/oost, meest matig, windkracht 3 tot 4.

De verder voorzuitzichten weinig schokkende veranderingen: Droog weertype met vrij veel bewolking. In de nachten rond of iets onder het vriespunt, overdag liggen de temperaturen enkele graden boven nul. Zo blijft het te koud voor de tijd van het jaar maar de winter wil ook niet doorpakken. we hebben wel droog en schoon weer en dat is ook weer een pluspunt. 

 

Met koud weer drup aan de neus, hoe zit dat ?

Als het koud is lopen vele mensen met een zakdoek omdat ze een drup aan de neus hebben terwijl ze niet verkouden zijn. Hoe komt dat ?

Als warme lucht afkoelt gaat de lucht condenseren. In het lichaam van de mens zit warme lucht ook in de neus. Kom je buiten, dan koelt deze vochtige warme lucht in de neus, die een open verbinding met "buiten" heeft, snel af en condenseert en worden druppels. De drup aan de neus is een feit.

 

Winterverwachtingen : Ze zijn er weer.

Rond deze tijd zijn ze er weer: De winterverwachtingen. De weermannen en vrouwen kruipen achter hun laptop of pc en beginnen dan met het maken van de zoveelste winterverwachting. We krijgen dan een opsomming van hoe het weer de komende maanden er uit zou kunnen zien: Daar gaan dan: "We krijgen een periode met zacht weer, ook mogelijk een enkele storm met perioden met veel regen, maar ook perioden met koud winterweer met sneeuw en ijzel. We komen minimaal 1 keer op de schaats. Soms wordt er nog een experimentele computer winterverwachting bijgehaald en het verhaal is compleet. De mensen lezen het graag en het haalt de krant en internet. En als je roept dat het koud wordt, dan scoor je !

Eind maart, de winter is voorbij: De balans kunnen we opmaken: We hebben een zachte winter gehad met nauwelijks vorst en te zacht, sneeuw niet gezien, niet op de schaats en geen enkele storm. Zo kan de zoveelste winterwachting gewoon weer in de prullenmand, net als al die voorgaande. Zit er keer een juiste tussen dan is dat meer geluk dan wijsheid. We kunnen nog niet eens een goede verwachting maken een paar dagen in het voren, laat staan een paar maanden. De mens denkt alles in de hand te hebben maar het weer krijgen ze geen vat op en dat zint de mens blijkbaar niet.

Trouwens wel "makkelijk" beroep weerman: Je kunt roepen wat je wilt en als de verwachting niet uit komt, heeft dat geen vergaande gevolgen. Weet je wat ze dan zeggen: " de verwachting was goed maar het weer heeft zich er niet aan gehouden......! Krijgt het weer de schuld. Er zijn ook weinig weermannen die toegeven dat een verwachting altijd afwachten is en totaal anders kan uitpakken. Dat is geen schande als je er naast zit, maar een dag later komen ze er zelfs niet meer op terug en gaan over tot de orde van de dag. Een enkele weerman/vrouw o.a. Marco Verhoef of Helga van Leur willen nog weleens aangeven dat het allemaal onzeker is of toegeven als het anders uitpakte dan gedacht en zo hoort het ook ! Ze krijgen het weer niet geheel in de vingers al streven ze daar wel naar, gelukkig gaat de natuur haar eigen gang en zijn verrassingen in het weer mogelijk.

 

Het weer met Sinterklaas
 

Op 5 december zijn zo`n beetje de meest uiteenlopende weertypes de revue gepasseerd. Het is dan ook elk jaar weer een verrassing met welk weerbeeld de weerpiet nu weer op de proppen komt. De koudste Sinterklaas beleefde we in 1921 en 1925. De koudegolf in 1921 duurde t/m Sinterklaas en bracht in De Bilt tien nachten met matige vorst op een rij met als dieptepunt  -15.9 graden op 5 december.

Rivieren begonnen dicht te vriezen en veerdiensten werden gestaakt. Enkele dagen voor Sinterklaas trekken de eerste waaghalzen met een vletje over het ijs naar Schiermonnikoog! (Een vlet is een klein vaartuig van hout, staal of tegenwoordig ook van kunststof.) In 1925 daalde de temperatuur op 5 december in De Bilt naar minimaal -15.0 graden, in Vlissingen werd het niet kouder dan -4.7 graden. Zo`n koudegolf is voor eind november begin december uitzonderlijk en is daarna ook niet meer voorgekomen.

In de meeste gevallen verloopt het heerlijk avondje zacht waardoor Sinterklaas zich niet hoefde aan te passen aan het Nederlandse klimaat. Zeer zacht was het op 5 december 2006. De landelijk hoogste temperatuur kon worden op getekend in Ell (gelegen tussen Weert en Thorn). Bij een vrij krachtige zuidwestenwind en onder een bewolkte  hemel kon de temperatuur oplopen naar een lenteachtige 16.0 graden! Zo zacht heeft de goedheiligman het nog nooit gehad.

In deze tijd van het jaar heeft de zon weinig in te brengen en is de straffe zuidwestenwind verantwoordelijk voor de hoge kwikstanden. In 2006 zorgde een depressie met een kerndruk van 970 hPa ten noordwesten van de Britse Eilanden voor een straffe zuidwestelijke stroming en de aanvoer van subtropische lucht. Het KNMI in De Bilt mat een maximum van 15,0 graden en daarmee was het de zachtste 5de december sinds 1901. Het record stond op 13,7 graden en dateerde uit 1961.

"Hoor de wind waait door de bomen, hier in huis waait zelfs de wind".  Op 5 december 2013 trok een zware noordwesterstorm over het land. Het KNMI gaf een code rood (weeralarm) uit voor zeer zware windstoten in het noorden en westen van het land. Het weerstation op Stavoren registreerde een windstoot van 137 km/uur, Vlieland noteerde 130 km/uur. Daar werd een uurgemiddelde windsnelheid gemeten van 90 km/uur, windkracht 10. De langdurige noordwesterstorm met een langgerekt windveld in combinatie met springtij leidde tot een stormvloed met zeer hoge waterstanden.

Sneeuw is Sint en Piet ook niet vreemd. Zo woede op 4 december 1903 een heuse sneeuwstorm waardoor ons land op 5 december was bedekt met een dik pak sneeuw. In 1998 lag er op 5 december voor het laatst sneeuw in ons land. Drenthe had toen te maken met een pak van zelfs 15 centimeter waardoor de Pieten moeite hadden om de cadeaus op tijd bij de kinderen te bezorgen. Op 5 december 1962 kwam in ons land zeer dichte mist voor met soms een zicht minder dan 5 meter. De mist viel in even na het middaguur en in de avond werd het publiek verzocht de gordijnen geopend te laten zodat het verkeer zich nog kon oriënteren waar men zich bevond. Niet alleen de mist maar ook de gladheid speelde op pakjesavond het verkeer parten. (Bron: buienradar )

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

  • 29 nov 2014

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn