Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weersverwachting voor zondag: bewolkt en wat regen in de avond mogelijk buien

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 21 december 2013
21 dec 2010-12

Op de foto: Schaatspret en fraai winterweer aan het begin van de astronomische winter op 21 december 2010, Hoendiep, Zuidhorn, nu niets van dit alles !

De zaterdag verliep nat en onstuimig. Er stond veel wind, max windstoot tot 55 km per uur en windkracht 5 tot 6 en "schuivers in "kracht 7" en perioden met regen wat totaal 4.4 mm opleverde. Totaal deze maand alweer 55.4 mm. De zon hebben we niet gezien, de 6e zonloze donkere dag voor Kerst. Van echt winterweer is hier niets te bespeuren en dat blijft ook nog wel een aantal weken zo !

De astronomische winter begint zaterdag om 18.11, meldt het KNMI. Dat is vandaag op 21 december, maar in 2080, 2084, 2088, 2092 en 2096 valt de winter op 20 december in. En in 2014 begint de winter op 22 december om 00.03 uur.

Het meteorologisch instituut meldt verder dat de zon zaterdag loodrecht boven de Steenbokskeerkring staat. Vanaf nu wordt het weer langer licht overdag, al zal daar de komende tijd nog weinig van te merken zijn.

Vanavond en komende nacht kan het af en toe regenen. De minimumtemperatuur ligt rond een graad of 6. In de avond en nacht nog veel wind.

Zondag trekt de regen weg en breekt hier en daar misschien even de zon door. In de middag en avond trekken enkele,stevige buien van west naar oost. Een enkele bui kan zelfs vergezeld gaan met onweer. Of de buien hier ook boven Zuidhorn komen is altijd afwachten. Met buien is het altijd afwachten of en waar ze vallen ! De maximum temperatuur ligt met  9 graden iets hoger dan zaterdag. De zuidwestelijke wind trekt aan naar vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

De verdere herfstverwachtingen zijn:
Maandag overdag meest droog. Dinsdag geregeld regen of buien en van tijd tot tijd veel wind. Nog steeds boterzacht met maximum temperaturen rond 10 graden. Tijdens de kerstdagen tijdelijk iets lager en minder wind maar nog steeds licht wisselvallig.

Weerweetjes...............................Waarom worden veel bomen in de winter kaal ?

Het blad van bomen verdampt veel water, dat ze vervolgens weer aanvullen met water uit de bodem. In de zomer zal dit op weinig problemen stuiten, maar in de winter ligt dit anders. De grond kan dan bevroren zijn en ook de plant zelf kan vrijwel geheel bevriezen, zodat de sapstroom tot stilstand komt.

Het is dus een beschermingsmechanisme van de boom, dat deze in de winter kaalt wordt. Voor bijvoorbeeld hulstbomen of sommige prunussoorten ligt dit anders. Deze blijven ook in de winter groen. Het blad van deze planten is namelijk dik en leerachtig. Maar weinig water verdampt zo via het blad.

Weerspreuk: Het kan vriezen of dooien, als je onderuit gaat zijn ze te laat met strooien !

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn