Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weers­verwachting voor vrijdag 16 mei: zon ook bewolking en ongeveer 16 graden.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 10 mei 2014
15 mei 2014-3

Op de foto:  Ook op de donderdag in middag, fraaie platte mooiweer wolkje (cumulus humulis) door hogedruk 1035.9 hPa kunnen de wolkjes niet opstijgen en prachtig fluitekruid, Zuidhorn, 15 mei 2014.


Zon op: vrijdag: 5.44 uur, onder 21.28 uur.

LET OP: Zonkracht: 5.6, matig, niet langer dan 20 minuten onbeschermd zonnen !

De donderdag begon met bewolking na een nacht met een minimum van 8.2 C. In de ochtend veel bewolking maar in de loop van de middag veel zon. De barometer is gestegen naar 1035.9 Hpa. Maar hoge barometer standen staan niet altijd garant voor zonnig weer. Er kunnen wolkenvelden overtrekken die de zon afschermen. Ook vrijdag kan dit het geval zijn. De wind is matig uit noordelijke richtingen. donderdag liep het kwik op naar 15.0 C.

Komende avond en nacht opklaringen. Het kwik daalt naar een graad of 4, buiten de bebouwde kom iets lager en kans op vorst aan de grond. Zouden de ijsheiligen toch nog toeslaan komende nacht ?

Vrijdag overdag zon ook wolkenvelden. De maximum temperatuur van een graad of 16 bij een zwakke tot matige wind uit noordelijke richtingen.

De verwachtingen richting het weekend: Droog en af en toe de zon oplopend naar 20 graden, na het weekend nog iets hoger, wel kans op neerslag.

 

De zin of onzin van de ijsheiligen !

Net zoals veel weerspreuken, is de term ijsheiligen gebaseerd op volksweerkunde. Verhalen over ijsheiligen werden via via verspreid, waardoor het steeds onduidelijker wordt wat het werkelijk betekent. Zo is ook de mythe de wereld ingekomen dat er in die specifieke periode een verhoogde kans op nachtvorst is. Maar is dat ook werkelijk zo?

Heiligen
Het draait allemaal om drie, of vier, heiligen. Op 11 mei is het de naamdag van Pancratius, op 12 mei van Servatius, gevolgd door Bonifatius en uiteindelijk wordt 15 mei ook wel gezien als de dag van de koude Sophia. Het getal drie is echter heilig, waardoor Sophia niet overal wordt gezien als onderdeel van de ijsheiligen. IJsheiligen is dus niet alleen de dag van 15 mei, maar behelst de gehele periode van 11 tot 15 mei.

Weerspreuken
Verschillende weerspreuken geven een relatie weer tussen ijsheiligen en het weer in die periode.

“Voor ijsheiligen de bloemen buiten, veelal kun je daar naar fluiten. Wacht af tot ze zijn voorbij, de bloemen zijn u daarvoor blij.”
“Pancraas, Servaas en Bonifaas, geven ijs en vorst helaas.”

Vooral de laatste weerspreuk geeft aan dat de naamdagen van de drie heiligen kou opleveren. Nu is het wel vrij logisch dat de kans op vorst afneemt richting de zomer, waardoor er na 15 mei minder risico is op nachtvorst. De laatste spreuk geeft echter aan dat juist op die specifieke dagen tijdelijk de kans op vorst toeneemt. Vooral onder oudere mensen leeft de gedachte dat rond die periode een noordenwind kan opsteken en dat na half mei de kans op vorst voorbij is.

Waarheid of mythe?
Vorst in de periode van 11-15 mei is zeker nog mogelijk. Of het juist dan extra vaak vriest, kunnen we uitzoeken.Het blijkt dat het aantal vorstnachten in de periode van 11-15 mei niet veel hoger ligt dan in de periode daarna, van 16 tot 20 mei. Ook in de tijd daarna kan het nog vriezen. Afgelopen jaar is daar een mooi voorbeeld van. Toen kwam het in de zomer nog tot kou. Op het weerstation Twenthe werd toen nachtvorst gemeten in de nacht van 25 op 26 juni. Het koelde af tot –0.8 graden op grashoogte. 

Augustus is de enige maand in het jaar waarop in De Bilt nog nooit nachtvorst is voorgekomen. Maar zelfs dat geldt niet voor alle weerstations in Nederland. En we kunnen toch moeilijk de plantjes alleen in augustus buiten zetten!

Toch een mooi ijkpunt dus?
Er moet toch ergens een grens getrokken worden. Veel jaarlijkse planten in de moestuinen kunnen niet tegen nachtvorst. Wel moet hier het duidelijke onderscheid gemaakt worden dat het vaak de bloemen en de vruchtbeginsels zijn die dood gaan door vorst. Zo kan een aardbeienplant wel tegen vorst, maar het groeiende aardbeitje wordt er niet blij van.

Bloemkool en broccoli kunnen ook wel weer wat hebben, maar courgette, komkommer of paprika dan weer niet. Op een gegeven moment moet het risico toch maar genomen worden. Aangezien de kans klein is dat er werkelijk nachtvorst optreedt, is het risico aanneembaar om de planten vanaf half mei buiten te zetten. Mocht het nu toch nog tot kou komen, afdekken met een doek helpt al. Erg gevoelige planten kun je natuurlijk ook in een pot plaatsen, die snel binnen te zetten is. 
Bron:  Meteo consult
 

Weerspreuken in mei

Verschaft april mooie dagen,
dan pleegt de mei de last te dragen.

Bijenzwerm in mei,
is goed teken voor de wei.

April mooi en rein,
in mei zal 't donker zijn.

Een bijenzwerm in mei
maakt de hooiboer blij.

April klaar en rein,
mei zal des te wilder zijn.

Als op het eind van mei d'eikels bloeien,
zal daar een vet boerenjaar uit groeien.

Als april schoon wil zijn,
wroet mei gelijk een wild zwijn.

Kamillegeur in mei,
brengt de zomer dichterbij.

Als in april de kevers opstaan,
dan zal mei van koude vergaan.

Is het koud en bloeit de meidoorn,
veel van haar pracht gaat verloor'n.

Is april mooi, dan zal mei niet deugen.

Noordenwind in april en mei,
maakt augustus en september blij

Een natte mei,
boter in de wei.

 

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn