Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weersverwachting voor woensdag: Eerst droog, later op de dag enige regen !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 14 januari 2014
14 jan 2014-3

Op de foto: Een rustige dinsdag met gereged zon, Leekstermeer 14 januari 2014.

 

De dinsdag verliep rustig en droog met af en toe (flets )zonneschijn. Met een maximum van 6.8 C de koudste dag van het jaar 2014 ! Hieruit blijkt hoe warm de voorgaande 13 dagen zijn verlopen. Afgelopen nacht + 1.2 C en vorst aan de grond dus gladheid, glijpartijen en autoruitenkrabben.  En dan te bedenken dat we in Zuidhorn nog maar 1 x "echte vorst" hebben gehad deze winter: het werd  op 3 december 2013 - 1.4 C.

Vannacht afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 2 graden, aan de grond kan het lokaal tot lichte vorst komen en dus gladheid ! Er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind.

Woensdagmorgen eerst nog enkele opklaringen en droog. Van het westen uit neemt de bewolking echter vrij snel toe en in de middag en avond valt er af en toe regen of motregen. De middagtemperatuur is met  5 graden nog iets kouder dan vandaag. De wind is zuidelijk en is boven land matig.

De verdere verwachtingen: eerst vrij zacht ( 6 tot 8 graden) en af en toe regen, vanaf het weekend geleidelijk dalende temperaturen naar waarden rond normaal ( 3 tot 5 graden. In de nachten dicht bij het vriespunt.

Weerspreuken Januari

In januari onweer in buien, komt er kou en sneeuw aan kruien.
Als januaar de vorst niet wil, dan komt hij in maart en april.
Geeft Sint Hilarius (14 januari) veel zonneschijn, dan zal het weldra kouder zijn.
In januari veel westenwinden en avondrood, maakt de kou dood.

 


Januari de eeuwen door !


1823: De koudste januari met een gemiddelde van min 7,0 graden beleefde ons land in 1823. Op 23 en 24 januari bleef het volgens betrouwbare metingen op Huize Swanenburgh in Halfweg de hele dag minstens 16 graden vriezen. Het etmaalgemiddelde lag op beide dagen bij min 18 graden. Uit het hele land kwamen meldingen van meer dan 20 graden vorst, de waarnemer in Utrecht noteerde zelfs een minimum van min 24 graden. Grote rivieren zoals de Rijn en de Maas waren diep bevroren en konden met “zware lasten” worden overgestoken.

1916: Op 13 en 14 januari woedde een zware noordwesterstorm die leidde tot watersnood rond de Zuiderzee. De storm vormde de aanleiding tot de uitvoering van de Zuiderzeewerken en de aanleg van de afsluitdijk. Stormwaarschuwingen werden al halverwege de 18e eeuw gegeven maar de storm van 1916 leidde tot de oprichting van een stormvloedseindienst voor hoog water.

1942:  Januari 1942 was een heuse sneeuwmaand: op de helft van alle dagen viel volop sneeuw. Vooral rond de 25e was het erg met ook harde wind en zeer strenge vorst. De 26e januari 1942 was de koudste dag in ruim honderd jaar: in De Bilt werd het niet 'warmer' dan min 11,2 graden! Toen 's avonds de wind wegviel, werd de kou extreem: De Bilt noteerde met min 24,8 graden zijn laagste stand en Winterswijk boekte op 27 januari 1942 met min 27,4 graden het landelijke kouderecord. (bron: KNMI)

 


zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn