Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weers­verwachting voor weekend: veel bewolking, lichte buitjes, en wat zon !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 15 juni 2014
20 juni 2014

Op de foto:  Vandaag zelfs af en toe zon, wel veel wind,  Stad Groningen op 20 juni 2014.

Waait de wind uit het noorderland, lang houdt het weder stand ! Komende 10 daagse weersverwachting:  weinig verandering !

Zon op: zaterdag: 5.19 uur, onder 22.03 uur.

LET OP: Zonkracht: 6.4, sterk, niet langer dan 15 minuten onbeschermd zonnen !

Vrijdag in de ochtend even de zon erbij. Daarna alweer de eerste lichte buitjes. Dit was ook de trend voor vandaag maar ook kwam de zon geregeld door en dat was al een heel pluspunt na een aantal sombere dagen. Komend weekend dus: bewolking, soms buitjes en soms ook de zon erbij en dat is al heel wat na een aantal van deze sombere koele junidagen. Overdag een graad of 17 met de zon erbij iets hoger. De wind blijft doorstaan uit NNW. Afgelopen 24 uur 2.8 mm aan neerslag. De vrijdag had een maximum van 18.8 C.

Deze maand totaal 24.5 mm aan de droge kant, dit jaar nog maar 320.2 mm en we zitten bijna op de helft. En dan te bedenken dat rond de 800 mm per jaar normaal is, dan hebben we nog heel wat te goed, maar dat komt wel goed alleen op tijden dat het ons mogelijk niet past. De N/westelijke wind blijft hardnekkig de komende tijd, tot begin juli in grote lijnen weinig verandering in dit heersende "Schaapsscheerdersweer".

En zo bereiken we binnenkort de langste dag en daarna ........beginnen de dagen al weer te korten............

Een hogedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden geeft bij ons een aanhoudende noordelijke stroming en daar komt niet de warmte vandaan, wel van tijd tot tijd zwakke storingen en wolken, veel wolken !

Er zijn aanwijzingen dat het de rest van deze maand zo zal blijven, een hardnekkige noordelijke stroming en gematigd zomerweer met slechts af en toe weinig regen en een wolkenmachine die op volle toeren draait. Typisch juni weer, hoezo het weer is van slag, dit is kenmerkend voor medio juni en precies volgens het spoorboekje !

 

Schaapsscheerderskou

Na het broeierige weer, waar we de week mee zijn begonnen, breekt vanaf het weekeinde een zogenaamde schapenscheerderskoudegolf aan. Deze koelere periode is karakteristiek voor de tweede helft van juni en tekent zich ook nu weer op de weerkaarten af. De zon gaat dan vaker schuil achter de wolken die van zee worden aangevoerd en in de aangevoerde koelere zeelucht wordt het dan niet meer zo warm.


 
Richting de hoogzomer, eind juli, stijgt de gemiddelde maximumtemperatuur nog met ruim drie graden. Des te opmerkelijker is het dat de gemiddelde maximumtemperatuur in de tweede junidecade juist iets lager ligt dan de eerste tien dagen van de maand juni. Deze relatief koelere fase na de eerste zomerwarmte van het seizoen, wordt ook wel de schapenscheerderskou genoemd, naar de gewoonte om schapen in deze tijd van het jaar, van hun wollen vacht te ontdoen. Met een wind vanaf zee wordt niet alleen minder warme lucht aangevoerd, maar vaak ook meer wolken. Schapenscheerders maken gebruik van deze periode met bewolking zodat ze hun schapen niet in de felle zon hoeven te scheren.

 De schapenscheerderskoude lijkt zich dit jaar dus precies aan het klimatologische spoorboekje te houden.
 

 

HOE ONTSTAAN ONWEERSBUIEN?

Een onweersbui ontstaat uit een stapelwolk (cumulus). Door een sterke opwaartse stroming van warme lucht kan deze stapelwolk uitgroeien tot een cumulonimbus. De warme lucht stijgt op en koelt af waardoor er regendruppels of hagelstenen gevormd worden. In de cumulonimbus ontstaat een sterke op- en neerwaartse beweging van deze regendruppels of hagelstenen. De lichte deeltjes worden naar de top van de wolk gevoerd en zijn positief geladen en de zwaardere deeltjes komen we aan de onderkant van de wolk tegen en zijn negatief geladen. Deze negatieve lading bewerkstelligt op de ondergelegen grond weer een positieve lading. De statisch geladen deeltjes trekken elkaar aan, de deeltjes willen naar elkaar toe om zich te ontladen. Als zich genoeg lading verzameld heeft vindt er een ontlading plaats in de vorm van een bliksemflits. Er kunnen ook ontladingen tussen wolken onderling plaatsvinden, wij zien dan een horizontale bliksem.

In de zomer neemt de onweersactiviteit landinwaarts sterk toe. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat hier de hoogste temperaturen worden opgetekend en dan het temperatuurverschil met de bovenlucht groter zal zijn. In het najaar en in de winter onweert het juist het meest aan de kust. Dit heeft te maken met het relatief warme zeewater dat dan een goede voedingsbron is voor het ontstaan van onweersbuien.

Op 2 en 3 juni 2008 heeft het in Nederland en België extreem veel gebliksemd. Volgens het KNMI waren er ruim 49.000 ontladingen. Dat is overigens geen record, op 7 juli 2004 waren er in een etmaal maar liefst ongeveer 80.000 ontladingen. Het KNMI werkt samen met onder meer de marine en de luchtmacht bij het meten van de bliksems en de blikseminslagen. Via masten in Den Helder, Valkenburg (bij Leiden), Deelen en Hoogeveen wordt voor Nederland de elektromagnetische straling gemeten die bij de bliksem vrijkomt. Vervolgens bepaalt apparatuur waar de ontladingen en inslagen waren en hoe laat ze zich hebben voorgedaan.

In 2003 zijn in Pakistan zeventien mannen en dertien vrouwen om het leven gekomen door twee blikseminslagen in het bergachtige noorden van Pakistan. Een Chinese schoolklas is in mei 2007 getroffen door de bliksem. Zeven kinderen werden gedood en veertig andere scholieren en twee leraren raakten gewond. Een maand later hebben blikseminslagen in het oosten van China in vijf dagen tijd zeker 43 mensen het leven gekost! In juli 2008 heeft de bliksem drie voetballers gedood in de Cambodjaanse hoofdstad. Het Cambodjaanse bureau dat gegevens bijhoudt over rampen in het land, telde in 2008 al veertig doden door bliksem. Dat zijn er net zoveel als in heel 2007.

Ten slot nog nuttige tips om je voor naderend onweer te beschermen:

Blijf niet op de fiets, scooter of motor rijden en houd deze bij het schuilen ook niet vast. Leg de fiets, scooter of motor minimaal vijf meter van u af. Zwemmers, surfers, vissers, golfers en andere sporters in de open lucht moeten een veilige plek zoeken en vermijd het telefoneren met een mobiel. Ga schuilen in het dichtstbijzijnde gebouw of in de auto. Mocht de auto door bliksem worden getroffen stap dan niet te snel uit, maar wacht een aantal minuten tot de lading van de carrosserie is afgevloeid. Blijf verder ook uit de buurt van hoge bomen, lantaarnpalen, hekken, enzovoorts. In het open veld moet je gehurkt gaan zitten met je voeten dicht bij elkaar en ga nooit plat op de grond liggen. Vermijd metalen voorwerpen als tentstokken, fietsen, hengels, paraplu`s e.d. Ga nooit onder een alleenstaande boom staan, langs een bosrand of in de buurt van een metalen afrastering. In huis kunt u, zeker als uw huis niet beveiligd is tegen de bliksem, beter geen bad of douche nemen en kranen, radiatoren en wasmachines niet aanraken, verder natuurlijk ramen en deuren gesloten houden. Ook is het verstandig om dure apparatuur van het stroom te halen en de kabel van uw TV en radio eruit te trekken! Bron: Ed Aldus | KNMI | ANP

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn