Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weersverwachting voor maandag: Bewolkt en tot de avond meest droog

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 29 december 2013
29 dec 2013

Op de foto: Vandaag overdag meest droog en later ook even de zon erbij. Hier een fraaie HALO verschijnsel: Een circumzenitale boog boven aan op de foto door breken van het zonlicht van de ijskristallen op grote hoogte, en een zon " als achter matglas", 29 december 2013,  Zuidhorn.

De zondag verliep overwegend droog en in de nacht nog enkele buitjes. Het was meest bewolkt maar ook kwam de zon even af en toe te voorschijn, totaal 0.9 uur. Het werd maximaal 7.3 C na een minimum van 3.3 C. Aan neerslag totaal vandaag 0.5 mm, deze maand 94.1 mm. Op naar de 100 mm zou ik zeggen !

Komende nacht neemt vanuit het westen de bewolking toe. De wind draait naar het zuiden en is zwak tot matig. De minimum temperatuur ligt rond de drie graden.

Maandag is het bewolkt en meest droog. In de middag een maximum van rond de 7 graden. Tegen de avond de eerste regen. De zuidelijke wind neemt toe en wordt boven land matig tot krachtig, windkracht 4 tot 6. In de loop van de avond neemt de wind weer in kracht af.   

En dan de rest van het jaar 2013:
Wisselvallig weer en vrij zacht met temperaturen, zowel in de nachten als overdag, iets boven de langjaargemiddelde met temperaturen overdag rond de 7 graden en in de nacht boven het vriespunt.

Weerweetje........................jaar 2013 vrij koud en droog en zonnig !

Het afgelopen jaar was vrij koud met relatief weinig neerslag en meer zon dan het langjarig gemiddelde. Het jaar eindigt met zeer zacht en onstuimig weer.

De gemiddelde temperatuur was bij het KNMI in De Bilt 9,8 graden tegen 10,1 graden normaal (langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010). Vooral de eerste helft van het jaar was koud. De eerste zes maanden waren stuk voor stuk te koud met een lange vorstperiode van zeventien dagen in januari en de relatief grootste afwijking van de temperatuur in maart. Die maand was de koudste sinds 1987 met veel sneeuw en ijs en door wind en kou ook bijzonder lage gevoelstemperaturen. De lente was in ruim veertig jaar niet zo koud geweest.

De laagste temperatuur van 2013 was -18,0 graden op 16 januari in Herwijnen. Het jaar telde in De Bilt 13 ijsdagen (maximumtemperatuur onder nul) tegen 8 ijsdagen normaal en 64 vorstdagen (minimumtemperatuur onder nul) tegen 58 vorstdagen als norm.

De tweede helft van het jaar was veel warmer met vooral in juli en augustus hoge temperaturen, op 5 en 6 september nog tropische warmte en een uitzonderlijk zachte oktober. In de periode 21- 27 juli was in ons land sprake van een hittegolf (een tijdvak van minstens vijf dagen met 25,0 graden of warmer waarvan minstens drie dagen met 20,0 graden of warmer). De hoogste temperatuur was 36,9 graden op 2 augustus in Arcen.

Het jaar telde in De Bilt zeven tropische dagen (maximumtemperatuur 30 graden of warmer) tegen vier tropische dagen normaal. Op 27 dagen werd 25 graden of meer gemeten, wat vrijwel overeenkomt met het normale aantal van 26 zomerse dagen.

Er viel afgelopen jaar gemiddeld in Nederland rond 750 mm neerslag tegen 849 mm normaal. Vooral in de eerste maanden viel weinig neerslag, maar door de lage temperaturen viel de neerslag wel regelmatig in de vorm van sneeuw. Zelfs op 23 mei zijn nog sneeuwvlokken waargenomen, een zeldzaamheid zo ver in het voorjaar. De zomer was droger dan normaal maar de herfst was de op twee na natste in ruim honderd jaar. In het weekeinde van 11 oktober kreeg een groot deel van het land langdurige regen wat op een aantal plaatsen leidde tot wateroverlast. De meeste neerslag viel dit jaar in Hoek van Holland waar circa 895 mm werd opgevangen. De Kooy bij Den Helder was met ongeveer 620 mm de droogste plaats. De Bilt kreeg rond 840 mm tegen 832 mm normaal.

Op 28 oktober stond langs onze kust voor het eerst in zes jaar een zware storm, windkracht 10. In het Waddengebied zijn op 28 oktober zeer zware windstoten gemeten van 140 tot 150 km/uur. Vlieland meldde de hoogste windstoot van 151 km/uur. Ook op 5 december werd aan de kust een uurgemiddelde windsnelheid van windkracht 10 bereikt. Stavoren registreerde toen een windstoot van 137 km/uur. De noordwesterstorm leidde langs de kust tot zeer hoge waterstanden.

De zon scheen dit jaar ongeveer 1705 uur tegen 1639 uur normaal. Daarmee was 2013 aan de zonnige kant. Vooral in de maanden april, juli, augustus en december was het zonnig. Den Helder was de zonnigste plaats met circa 1880 uur zon, Deelen registreerde rond 1480 uur zon.

Het KNMI telde in De Bilt slechts vijf vorstdagen tegen dertien normaal. IJsdagen met een maximumtemperatuur onder nul kwamen niet voor. Landelijk leverde december omstreeks 73 mm neerslag op tegen 80 mm normaal. De zon scheen gemiddeld over het land ongeveer 73 uur tegen 49 uur als langjarig gemiddelde, waarmee dit een zeer zonnige december is. Vooral in het zuidwesten van het land was het zonnig met in Westdorpe en Vlissingen circa 95 uur zon. (Bron KNMI)

 


Weerspreuk: Rond drie koningen stijgt de winter te paard, of breekt hij zijn nek met reuzenvaart.

Volgens de volksweerkunde moet het rond deze periode, 6 januari, gaan gebeuren: of we krijgen winter of het is (definitief ?) voorbij met winterweer.

 "Als de winter nog iets wil moet het wel snel gebeuren" anders zitten we zo in februari en worden de dagen al weer langer, de zon meer kracht enz.  Maar ook dat zegt niet alles, het kan in maart nog volop winter zijn, zie maart 2005 met 20 tot 40 cm sneeuw en zeer strenge vorst ! We wachten gewoon af !

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn