Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weersverwachting voor zaterdag en zondag: droog, bewolking en wat zon !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 6 april 2014
12 april 2014-23

Op de foto: De zon scheen vooral in de ochtend en deel van de middag na mistige start, fraaie hoge bewolking omgeving Zuidhorn op 12 april 2014.


Zon op: Zondag: 6.48 uur, onder 20.34 uur.

De Zaterdag begon met dichte mist na een minimum van  2.7 C. De ochtend zelf was eerst grijs later kwam de zon goed door en veel zon. In de loop van de middag nam de hoge bewolking toe op nadering van een zwak front die vanavond en vannacht over ons heen komt. Er kan dan lichte regen of motregen vallen. Het kwik liep op naar 14.3 C.

Komende nacht is er veel bewolking en valt er af en toe wat motregen. Het kwik daalt naar een graad of 6. De wind is westelijk matig en soms vrij krachtig.

Zondag overdag is er af en toe zon en de middagtemperatuur komt, bij een matige westenwind, uit op ongeveer 13 graden. De wind vrij krachtig.

De verdere verwachtingen. Op maandag enkele buien en veel wind, daarna  perioden met zon. Aan het einde van de week toenemende kans op neerslag. Temperatuur blijft met 10 tot 12 graden iets onder normaal. Later in de week iets oplopend.

 

Zeewater veel warmer dan vorig jaar !

De dagelijks gemeten zeewatertemperatuur op het Europlatform van de Noordzee bedroeg vanmorgen (7 april 2014) 9,1º. Het “omslagpunt” werd dit jaar al zeer vroeg bereikt met een hoog dieptepunt: tussen 1 maart 2014 (7,8) en 10 maart (7,9º) werd de neergaande lijn omgebogen in een opwaartse lijn. Oorzaak is vooral het vroege voorjaar met de overvloedige zonneschijn van de laatste maanden.

De tegenstelling met vorig jaar is extreem groot. Het omslagpunt werd niet alleen veel later bereikt, maar was ook veel dieper. De neergaande lijn werd precies een jaar geleden, op 6 april 2013 met 4,3º als dieptepunt bereikt; Op 10 april werd 4,4º gemeten. Debet aan de late omslag was vooral de maartwinter van 2013.
 

De tegenstelling tussen de zeewatertemperatuur op 7 april 2013 met 4,3 en de temperatuur precies een jaar later met 9,1º kunnen we extreem groot noemen. Onnodig te zeggen dat een zo hoge temperatuur van het enorme waterreservoir rond Nederland een grote invloed kan hebben op het weer de komende maanden in Nederland”.  Bron Jan Visser

  
Weerspreuken april

April doet wat hij wil.
April veel regen, brengt rijke zegen.
April koud en mei warm, geen boer wordt er arm.
Zelfs aprilletje zoet heeft nog wel eens een witte hoed.
Sneeuwt april nog op onze hoed, is voor druiven en koren goed.
Verschaft april mooie dagen, dan pleegt de mei de last te dragen.
April koud en nat, vult schuur en vat.
De vrouwen en de aprillen, hebben beiden hun grillen.
De heren en de aprillen, bedriegen die zij willen.


Wil april niet vertrouwen, hij is en blijft de ouwe. Nu lacht hij vals met zonnegloren en gooit dan weer met hagelstenen om je oren.

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn