Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weersverwachting voor maandag: Af en toe wat zon, tot de avond meest droog en zacht !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 22 december 2013
21 dec 2013

Op de foto: Dezelfde foto van gisteren maar dan op 21 december 2013. Bewolkt en van winterweer niets te bespeuren, Hoendiep, Zuidhorn.


De nacht van zaterdag op zondag verliep onstuimig met regen en veel wind, max windstoot tot 63 km per uur. De zondag zelf gaf ook weinig positiefs of het moet de 6 minuten zonneschijn die we hebben gehad. Koud was het niet met een maximum van ruim 9 graden en af en toe regen en buien. Totaal afgelopen 24 uur alweer 10 mm in de meter brengt het totaal voor december op ruim 65 mm en we zijn nog niet aan het eind.

De astronomische winter begint zaterdag om 18.11, meldt het KNMI. Dat is vandaag op 21 december, maar in 2080, 2084, 2088, 2092 en 2096 valt de winter op 20 december in. En in 2014 begint de winter op 22 december om 00.03 uur.

Het meteorologisch instituut meldt verder dat de zon zaterdag loodrecht boven de Steenbokskeerkring staat. Vanaf nu wordt het weer langer licht overdag, al zal daar de komende tijd nog weinig van te merken zijn.

In de nacht van zondag op maandag komen er opklaringen voor en is het meest droog met een minimum van  ongeveer 5 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig..

En dan de maandag: begint droog en is er hier zelfs even de zon. In de loop van de dag neemt de bewolking steeds verder toe en in de avond en nacht alweer de volgende regen. De temperatuur overdag rond de 8 graden en in de nacht zelfs iets oplopend. De wind wordt zuidelijk en neemt in de loop van de dag toe naar vrij krachtig tot krachtig en uitschieters tot in kracht 7, onstuimig weer. 

De verdere verwachtingen zijn:  Dinsdag perioden met regen, veel wind en te zacht. Tijdens de kerstdagen droger en rustiger weer met iets lagere temperaturen. Winter.... zit er niet meer in !

 

Weerweetjes...............................Waarom worden veel bomen in de winter kaal ?

Het blad van bomen verdampt veel water, dat ze vervolgens weer aanvullen met water uit de bodem. In de zomer zal dit op weinig problemen stuiten, maar in de winter ligt dit anders. De grond kan dan bevroren zijn en ook de plant zelf kan vrijwel geheel bevriezen, zodat de sapstroom tot stilstand komt.

Het is dus een beschermingsmechanisme van de boom, dat deze in de winter kaalt wordt. Voor bijvoorbeeld hulstbomen of sommige prunussoorten ligt dit anders. Deze blijven ook in de winter groen. Het blad van deze planten is namelijk dik en leerachtig. Maar weinig water verdampt zo via het blad.

Weerspreuk: Het kan vriezen of dooien, als je onderuit gaat zijn ze te laat met strooien !

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn