Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weekend­weers­verwachting: Grote kans op buien met onweer en af en toe zon !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 22 juni 2014
28 juni 2014-2

Op de foto:  Zaterdag afwisseling van stapelbewolking en zon, omgeving Zuidhorn, 28 juni 2014.

Zon op: zaterdag : 5.21 uur, onder 22.04 uur.

LET OP: Zonkracht: 6.1, matig, niet langer dan 20 minuten onbeschermd zonnen !

Zaterdagochtend begint nog droog, maar in de middag mogelijk buien, mogelijk met hagel en onweer. Tussen de buien door zon. De maximumtemperatuur loopt op naar een graad of 21. De wind is WZW,  matig.

De verdere verwachtingen zijn niet echt zomers: Vooral zondag grote kans op buien, daarna afnemende buienkans en meer zon. De temperatuur ligt vanaf zondag onder de normale waarden voor de tijd van het jaar, 17 tot 19 graden. Later in de week tijdelijk iets hoger. Afwachten of in juli de zomer echt opgang wil komen. De wind gaat ook weer naar de N/Westhoek en daar komt nu bepaald de zomer niet vandaan !

Deze maand totaal 33.1 mm aan de droge kant, dit jaar nog maar 328.7 mm en we zitten bijna op de helft van het jaar. En dan te bedenken dat rond de 800 mm per jaar normaal is, dan hebben we nog heel wat te goed, maar dat komt wel goed alleen op tijden dat het ons mogelijk niet past.


HOE ONTSTAAN ONWEERSBUIEN?

Een onweersbui ontstaat uit een stapelwolk (cumulus). Door een sterke opwaartse stroming van warme lucht kan deze stapelwolk uitgroeien tot een cumulonimbus. De warme lucht stijgt op en koelt af waardoor er regendruppels of hagelstenen gevormd worden. In de cumulonimbus ontstaat een sterke op- en neerwaartse beweging van deze regendruppels of hagelstenen. De lichte deeltjes worden naar de top van de wolk gevoerd en zijn positief geladen en de zwaardere deeltjes komen we aan de onderkant van de wolk tegen en zijn negatief geladen. Deze negatieve lading bewerkstelligt op de ondergelegen grond weer een positieve lading. De statisch geladen deeltjes trekken elkaar aan, de deeltjes willen naar elkaar toe om zich te ontladen. Als zich genoeg lading verzameld heeft vindt er een ontlading plaats in de vorm van een bliksemflits. Er kunnen ook ontladingen tussen wolken onderling plaatsvinden, wij zien dan een horizontale bliksem.

In de zomer neemt de onweersactiviteit landinwaarts sterk toe. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat hier de hoogste temperaturen worden opgetekend en dan het temperatuurverschil met de bovenlucht groter zal zijn. In het najaar en in de winter onweert het juist het meest aan de kust. Dit heeft te maken met het relatief warme zeewater dat dan een goede voedingsbron is voor het ontstaan van onweersbuien.

Op 2 en 3 juni 2008 heeft het in Nederland en België extreem veel gebliksemd. Volgens het KNMI waren er ruim 49.000 ontladingen. Dat is overigens geen record, op 7 juli 2004 waren er in een etmaal maar liefst ongeveer 80.000 ontladingen. Het KNMI werkt samen met onder meer de marine en de luchtmacht bij het meten van de bliksems en de blikseminslagen. Via masten in Den Helder, Valkenburg (bij Leiden), Deelen en Hoogeveen wordt voor Nederland de elektromagnetische straling gemeten die bij de bliksem vrijkomt. Vervolgens bepaalt apparatuur waar de ontladingen en inslagen waren en hoe laat ze zich hebben voorgedaan.

In 2003 zijn in Pakistan zeventien mannen en dertien vrouwen om het leven gekomen door twee blikseminslagen in het bergachtige noorden van Pakistan. Een Chinese schoolklas is in mei 2007 getroffen door de bliksem. Zeven kinderen werden gedood en veertig andere scholieren en twee leraren raakten gewond. Een maand later hebben blikseminslagen in het oosten van China in vijf dagen tijd zeker 43 mensen het leven gekost! In juli 2008 heeft de bliksem drie voetballers gedood in de Cambodjaanse hoofdstad. Het Cambodjaanse bureau dat gegevens bijhoudt over rampen in het land, telde in 2008 al veertig doden door bliksem. Dat zijn er net zoveel als in heel 2007.

Ten slot nog nuttige tips om je voor naderend onweer te beschermen:

Blijf niet op de fiets, scooter of motor rijden en houd deze bij het schuilen ook niet vast. Leg de fiets, scooter of motor minimaal vijf meter van u af. Zwemmers, surfers, vissers, golfers en andere sporters in de open lucht moeten een veilige plek zoeken en vermijd het telefoneren met een mobiel. Ga schuilen in het dichtstbijzijnde gebouw of in de auto. Mocht de auto door bliksem worden getroffen stap dan niet te snel uit, maar wacht een aantal minuten tot de lading van de carrosserie is afgevloeid. Blijf verder ook uit de buurt van hoge bomen, lantaarnpalen, hekken, enzovoorts. In het open veld moet je gehurkt gaan zitten met je voeten dicht bij elkaar en ga nooit plat op de grond liggen. Vermijd metalen voorwerpen als tentstokken, fietsen, hengels, paraplu`s e.d. Ga nooit onder een alleenstaande boom staan, langs een bosrand of in de buurt van een metalen afrastering. In huis kunt u, zeker als uw huis niet beveiligd is tegen de bliksem, beter geen bad of douche nemen en kranen, radiatoren en wasmachines niet aanraken, verder natuurlijk ramen en deuren gesloten houden. Ook is het verstandig om dure apparatuur van het stroom te halen en de kabel van uw TV en radio eruit te trekken ! Bron: Ed Aldus | KNMI | ANP

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn