Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weekend­weers­verwachting: zon en bewolking, meest droog en ongeveer 19 graden !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 1 juni 2014
13 juni 2014-1

Op de foto:  Fraaie wolkenstraten geven de NNWestelijke windrichting aan, omgeving Zuidhorn, 13 juni 2014.


Zon op: zaterdag: 5.19 uur, onder 22.01 uur.

LET OP: Zonkracht: 5.8, matig, niet langer dan 20 minuten onbeschermd zonnen !

De vrijdag gaf zon en bewolking bij een noordelijke wind. Het kwik liep op naar 21.8 C en in de loop van de dag een toenemende noordelijke wind, matig tot vrij krachtig.

Schaapsscheerderskou

Na het broeierige weer, waar we de week mee zijn begonnen, breekt vanaf het weekeinde een zogenaamde schapenscheerderskoudegolf aan. Deze koelere periode is karakteristiek voor de tweede helft van juni en tekent zich ook nu weer op de weerkaarten af. De zon gaat dan vaker schuil achter de wolken die van zee worden aangevoerd en in de aangevoerde koelere zeelucht wordt het dan niet meer zo warm.


 
Richting de hoogzomer, eind juli, stijgt de gemiddelde maximumtemperatuur nog met ruim drie graden. Des te opmerkelijker is het dat de gemiddelde maximumtemperatuur in de tweede junidecade juist iets lager ligt dan de eerste tien dagen van de maand juni. Deze relatief koelere fase na de eerste zomerwarmte van het seizoen, wordt ook wel de schapenscheerderskou genoemd, naar de gewoonte om schapen in deze tijd van het jaar, van hun wollen vacht te ontdoen. Met een wind vanaf zee wordt niet alleen minder warme lucht aangevoerd, maar vaak ook meer wolken. Schapenscheerders maken gebruik van deze periode met bewolking zodat ze hun schapen niet in de felle zon hoeven te scheren.

 De schapenscheerderskoude lijkt zich dit jaar dus precies aan het klimatologische spoorboekje te houden.
 

Vanavond en komende nacht overwegend bewolkt, en mogelijk wat lichte neerslag maar veel zal het niet. De minimum rond 12 graden. Er staat matige NNW-wind.

Zaterdag begint met veel bewolking en ook dan blijft het op de meeste plaatsen droog. In de middag van het noorden uit de zon steeds meer de zon erbij. Dit alles bij een graad of 19 en een overwegend matige noordelijke wind. (Bron: KNMI)

De verdere verwachtingen: We blijven een noordelijke stroming houden, kenmerkend voor juni. Overwegend droog met een afwisseling van wolkenvelden en zonnige momenten. De temperaturen liggen rond of iets onder normaal, 17 tot 19 graden.

 

HOE ONTSTAAN ONWEERSBUIEN?

Een onweersbui ontstaat uit een stapelwolk (cumulus). Door een sterke opwaartse stroming van warme lucht kan deze stapelwolk uitgroeien tot een cumulonimbus. De warme lucht stijgt op en koelt af waardoor er regendruppels of hagelstenen gevormd worden. In de cumulonimbus ontstaat een sterke op- en neerwaartse beweging van deze regendruppels of hagelstenen. De lichte deeltjes worden naar de top van de wolk gevoerd en zijn positief geladen en de zwaardere deeltjes komen we aan de onderkant van de wolk tegen en zijn negatief geladen. Deze negatieve lading bewerkstelligt op de ondergelegen grond weer een positieve lading. De statisch geladen deeltjes trekken elkaar aan, de deeltjes willen naar elkaar toe om zich te ontladen. Als zich genoeg lading verzameld heeft vindt er een ontlading plaats in de vorm van een bliksemflits. Er kunnen ook ontladingen tussen wolken onderling plaatsvinden, wij zien dan een horizontale bliksem.

In de zomer neemt de onweersactiviteit landinwaarts sterk toe. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat hier de hoogste temperaturen worden opgetekend en dan het temperatuurverschil met de bovenlucht groter zal zijn. In het najaar en in de winter onweert het juist het meest aan de kust. Dit heeft te maken met het relatief warme zeewater dat dan een goede voedingsbron is voor het ontstaan van onweersbuien.

Op 2 en 3 juni 2008 heeft het in Nederland en België extreem veel gebliksemd. Volgens het KNMI waren er ruim 49.000 ontladingen. Dat is overigens geen record, op 7 juli 2004 waren er in een etmaal maar liefst ongeveer 80.000 ontladingen. Het KNMI werkt samen met onder meer de marine en de luchtmacht bij het meten van de bliksems en de blikseminslagen. Via masten in Den Helder, Valkenburg (bij Leiden), Deelen en Hoogeveen wordt voor Nederland de elektromagnetische straling gemeten die bij de bliksem vrijkomt. Vervolgens bepaalt apparatuur waar de ontladingen en inslagen waren en hoe laat ze zich hebben voorgedaan.

In 2003 zijn in Pakistan zeventien mannen en dertien vrouwen om het leven gekomen door twee blikseminslagen in het bergachtige noorden van Pakistan. Een Chinese schoolklas is in mei 2007 getroffen door de bliksem. Zeven kinderen werden gedood en veertig andere scholieren en twee leraren raakten gewond. Een maand later hebben blikseminslagen in het oosten van China in vijf dagen tijd zeker 43 mensen het leven gekost! In juli 2008 heeft de bliksem drie voetballers gedood in de Cambodjaanse hoofdstad. Het Cambodjaanse bureau dat gegevens bijhoudt over rampen in het land, telde in 2008 al veertig doden door bliksem. Dat zijn er net zoveel als in heel 2007.

Ten slot nog nuttige tips om je voor naderend onweer te beschermen:

Blijf niet op de fiets, scooter of motor rijden en houd deze bij het schuilen ook niet vast. Leg de fiets, scooter of motor minimaal vijf meter van u af. Zwemmers, surfers, vissers, golfers en andere sporters in de open lucht moeten een veilige plek zoeken en vermijd het telefoneren met een mobiel. Ga schuilen in het dichtstbijzijnde gebouw of in de auto. Mocht de auto door bliksem worden getroffen stap dan niet te snel uit, maar wacht een aantal minuten tot de lading van de carrosserie is afgevloeid. Blijf verder ook uit de buurt van hoge bomen, lantaarnpalen, hekken, enzovoorts. In het open veld moet je gehurkt gaan zitten met je voeten dicht bij elkaar en ga nooit plat op de grond liggen. Vermijd metalen voorwerpen als tentstokken, fietsen, hengels, paraplu`s e.d. Ga nooit onder een alleenstaande boom staan, langs een bosrand of in de buurt van een metalen afrastering. In huis kunt u, zeker als uw huis niet beveiligd is tegen de bliksem, beter geen bad of douche nemen en kranen, radiatoren en wasmachines niet aanraken, verder natuurlijk ramen en deuren gesloten houden. Ook is het verstandig om dure apparatuur van het stroom te halen en de kabel van uw TV en radio eruit te trekken! Bron: Ed Aldus | KNMI | ANP

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn