Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weersverwachting voor woensdag 22 oktober 2014: Buien en nog steeds veel wind !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 20 oktober 2014
20 okt 2014-3

Op de Foto's: De maandag gaf zon, bewolking en fraaie halo (kring om de zon) en dat geeft nu zeker regen in de ton, Zuidhorn, 20 oktober 2014.

Zon op: woensdag: 8.16 uur, onder 18.31 uur.

WEERSPREUK: Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn;
maar is hij nat en koel,’t Is van een zachte winter ’t voorgevoel

Het weer is niet iedereen naar de zin, maar klagen heeft geen zin. Ik zeg dan: "Zolang we over het weer klagen, hebben we niets te klagen "!

De dinsdag begon nog vrij rustig met een matige tot vrij krachtige z/westelijke wind. In de loop van de dag flinke plensbuien en perioden met regen en een toenemende wind. In de middag ging de wind naar wnw, matig tot vrij krachtig en vielen er nog enkele losse buien. Vanavond neemt de wind naar verwachting verder toe en kunnen er, vooral tijdens buien, zware windstoten rond de 70 tot 80 km per uur voorkomen. Aan neerslag overdag  5.9 mm en maximaal 13.6  C. De barometer is flink onderuit naar  995.1 hPa om 18.00 uur. De maximnale windstoot overdag was 50 km per uur, dus dat viel nog reuze mee.

Veel bomen zijn vol in blad dus vangen ze veel wind met alle gevolgen van dien, dus oppassen. Maar meer dan waarschuwing "code geel" zal het niet worden, mogelijk "code oranje" in de kustgebieden maar het is niet meer of minder dan een gewone "huis tuin en keuken storm ". Het is de eerste van het seizoen en krijgt daarom meer aandacht ! Maar hou de weerberichten goed in de gaten !

Ook komende nacht blijft het onstuimig met aan de kust mogelijk een storm, windkracht 9, verder landinwaarts meest krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7 en natuurljik zware windstoten. Het kwik daalt naar een graad of 10.

Woensdag is er eerst veel bewolking en buien met windstoten en nog steeds een vrij krachtige tot krachtige, mogelijk harde (windkracht 7) N/westelijke wind. Het kwik blijft steken bij een graad of 12 a 13 dus guur ! Later op de dag neemt de wind in kracht af.

De verdere verwachtingen zien er rustiger uit: er is veel bewolking ook zon en dagelijks buien of periodiek enige regen, dit alles bij een graad of 15. De wind is meest matig en soms vrij krachtig. En dan hebben we de eerste storm weer gehad !

Veel bomen zijn vol in blad dus vangen ze veel wind met alle gevolgen van dien, dus oppassen. Maar meer dan waarschuwing "code geel" zal het niet worden, mogelijk "code oranje" in de kustgebieden maar het is niet meer of minder dan een gewone "huis tuin en keuken storm ". Het is de eerste van het seizoen en krijgt daarom meer aandacht ! Maar hou de weerberichten goed in de gaten !

   
De vroegste en laatste sneeuw van het jaar:

De vroegste datum met een sneeuwtapijt in De Bilt is 13 oktober (1975), de laatste 17 mei (1935). Sneeuwvlokken zijn ook in september of juni wel eens gezien.

Op 13 oktober 1975 keken veel mensen op deze dag ’s morgens vroeg verrast uit het raam. In grote delen van het land had het gesneeuwd
en vooral in het midden van het land was er sprake van een witte wereld, met een sneeuwlaag van 2 tot 3 centimeter.

Overdag bleef het in eerste instantie koud, waardoor de sneeuw een groot
deel van de dag kon blijven liggen. Pas laat op de dag begon de sneeuw weg te smelten. Het was tot dusver de vroegste datum waarop er ergens in Nederland in het najaar een sneeuwdek werd gezien. De bomen stonden
nog in blad, wat het extra bijzonder maakte.

Oktober wordt ook wel de aarzelmaand genoemd, alsof de maand aarzelt tussen twee seizoenen. Vaak kent de maand inderdaad twee gezichten en vooral in de tweede helft van de maand kan het al flink vriezen. Niet zelden komt het dan al in een aantal nachten op rij tot vorst en soms valt er al sneeuw. De vroegste sneeuw had De Bilt op 13 oktober 1975: vrijwel heel het land werd 's ochtends verrast door enkele centimeters sneeuw en midden op de dag wezen de thermometers 2 à 3 graden aan. Ook op 18 oktober 1973 en 24 oktober 2003 viel er sneeuw.

Sneeuw is in deze maand echter zeldzaam. In De Bilt was sinds 1901 op negen dagen in oktober sprake van uitgebreide sneeuwval. Gemiddeld telt de maand 1 of 2 vorstdagen. Behalve aan zee waar het relatief warme zeewater de vorst tegengaat. Soms vriest het in oktober landinwaarts op 10 dagen.


zonnige groet,

Gerard Kiewiet

  • 20 okt 2014
  • 20 okt 2014-1
  • 20 okt 2014-2

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn