Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weersverwachting voor Zaterdag: Veel bewolking, eerst regen, later meest droog !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 25 december 2013
17 dec 2009 4

Op de foto: zo zien velen het graag rond Kerst: Veel sneeuw ! Gelukkig hebben we de foto's nog !


De vrijdag na Kerst verliep onstuimig en nat.. Veel wind, windkracht 5 tot 6 met uitschieters tot in kracht 7 max windstoot 58 km per uur en 5.3 mm maakte deze dag tot een onstuimige, natte en zonloze, de 8e deze maande. De regenmeter heeft deze maand alweer 93 mm aan regenwater gehad. Koud was het niet het kwik liep in de avond op naar 9 graden.

Vanavond en vannacht is het bewolkt en regenachtig. De minimumtemperatuur ligt rond een graad of 6. De zuid- tot zuidwestenwind is overwegend matig tot  krachtig, windkracht 4 tot 6. De wind neemt heel langzaam in kracht af.

Zaterdag trekt de regen naar het oosten weg en wordt het meest droog. Mogelijk  kan de zon even te voorschijn komen. De temperatuur ligt in de middag rond de 8 graden. De zuidwestenwind is overwegend matig, langs de kust vrij krachtig.

December verloopt uitgesproken zacht. Het voortschrijdend maand gemiddelde in De Bilt bedraagt momenteel 5,9 C tegen normaal 3,7 C. Met nog een kleine week te gaan is zo’n hoog maandgemiddelde goed voor een voorlopige 6de plaats op de ranglijst. In een reeks vanaf het begin van de 20ste eeuw was het nog zachter in 2006 (6,5 C ), 2011 (6,5 C), 1988 (7,0 C), 1934 (7,2C ) en in 1974 met gemiddeld 7,3 C  ( Bron: Jan Visser )

Weerspreuk: Rond drie koningen stijgt de winter te paard, of breekt hij zijn nek met reuzenvaart.

Volgens de volksweerkunde moet het rond deze periode, 6 januari, gaan gebeuren: of we krijgen winter of het is (definitief ?) voorbij met winterweer.

 "Als de winter nog iets wil moet het wel snel gebeuren" anders zitten we zo in februari en worden de dagen al weer langer, de zon meer kracht enz.  Maar ook dat zegt niet alles, het kan in maart nog volop winter zijn, zie maart 2005 met 20 tot 40 cm sneeuw en zeer strenge vorst ! We wachten gewoon af !

 


Weerspreuken rond Kerst:

Het kan vriezen of dooien, als je onderuit gaat zijn ze te laat met strooien !

Is het met Kerstmis nog niet koud,
dan gebruikt de winter niet veel hout.

Zacht Kerstweer beduidt,
de winter is nog lang niet uit.

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn