Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weersverwachting maandag 17 november: Af en toe zon, meest droog en ongeveer 11 graden.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 16 november 2014
16 nov 2014-23

Op de Foto:: Een ketsnatte zondag met totaal 17.4 mm in de regenmeter in Zuidhorn en overdag niet warmer dan 10.2 C, Zuidhorn 16 november 2014.


Zon op: maandag: 8.03 uur, onder 16.45 uur.

Het weer is niet iedereen naar de zin, maar klagen heeft geen zin. Ik zeg dan: "Zolang we over het weer klagen, hebben we niets te klagen "!

Op de weerkaarten worden de bordjes nu verhangen: oostelijke winden komende weken ? Na maandag geen "dubbele cijfers" meer !

Dit jaar 2014 verloopt recordzacht. Het wordt zo goed als zeker het warmste jaar ooit gemeten in Nederland. Zelfs als het in de slotfase van dit jaar toch nog koud wordt. En misschien dat het de komende weken inderdaad wat kouder gaat worden. Dat valt samen met iets dat we eigenlijk lange tijd niet hebben gezien: een standvastige oostenwind. De afgelopen weken zagen wij bijna zonder uitzondering een zuidelijke stroming. Dat leverde ons vrijwel onophoudelijk zacht herfstweer op maar dat gaat veranderen zoals het nu lijkt. We komen niet meer in de dubbele cijfers maar moeten het met een graad of 6 tot 8 doen.

Op de weerkaarten worden de bordjes nu verhangen. Zagen we de afgelopen week al regelmatig een hogedrukgebied boven Siberië met een uitloper naar het noorden van Scandinavië, nu komt het hogedrukgebied duidelijk zuidelijker te liggen. Op de weerkaarten zien we de luchtdrukverdeling duidelijk. Donderdag waait de wind uit oost tot noordoostelijke richting, zaterdag is de stroming een tikje gedraaid maar komt overduidelijk ook dan het uit het oosten !

De vraag is natuurlijk ook hoe de temperatuur hierop reageert. Want een oostenwind betekent echt niet automatisch dat de winter invalt. Op dit moment is er eigenlijk nog geen echt koude reservoir opgebouwd. Dus al waait het dagenlang uit het oosten, wat betreft temperatuur verandert er in eerste instantie niet eens zo veel. Al betekent een aflandige continentale stroming in deze tijd sowieso, dat het kwik wat zal inleveren. De nachtelijke afkoelingsperiode overtreft in deze tijd van het jaar immers de korte daglichtperiode. Voor de komende week ligt het gemiddelde op een graad of 8. Een min of meer normale temperatuur voor de tweede helft van november. In het weekend gaan de temperaturen duidelijk verder naar beneden. En verschijnen de eerste berekeningen met mogelijk lichte vorst in de nacht.

Rond het midden van volgende week zitten we overdag gemiddeld onder de 5 graden overdag en zien we steeds meer berekeningen met vorst in de nacht. Het gaat natuurlijk te ver om te spreken van een vorstperiode volgende week, maar dat het gevoelig kouder wordt, lijkt waarschijnlijk. Maar......Het kan natuurlijk morgen er weer totaal anders uit zien. We houden het in de gaten maar dat het kouder wordt lijkt wel duidelijk. 

Het actuele weer 16 november 2014:


De zondag was een kletsnatte sombere zonloze dag met een maximum van 10.2 C en een meest matige oostelijke wind. Er viel langdurig regen en totaal 17.4 mm in de regenmeter. We hadden deze maand nog maar 15.6 mm over de eerste 15 dagen van november. De barometer is gedaals tot 997.7 hpa. In de loop van de zondag lijkt het droger te worden. Dit jaar is sowieso niet erg nat in onze regio, tot vandaag nog maar 633.6 mm is iets aan de te droge kant, normaal over een jaar ruim 800 mm.


Komende nacht is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het kwik daalt naar een graad of 6 bij een meest matige zuidoostelijke wind.


Maandag schijnt af en toe de zon en het blijft op de meeste plaatsen droog. De maxima wordt  ongeveer 11 graden en de matige wind wordt geleidelijk oostelijk.  


De verdere vooruitzichten: Af en toe wat zon, overwegend droog en middagtemperaturen rond 8 graden en in de nachten 3 tot 4 graden. De wind blijft nadrukkelijk de oosthoek te kiezen, meest matig.

 

WEERSPREUKEN: Staat met St. Maarten op 't ijs de gans,
 zo houdt ze Kerstmis in 't water een dans.

Is om St. Maarten nog loof aan de bomen,
zo moogt ge van een strenge winter dromen.
  
Als op St. Maarten de ganzen op het ijs staan,
moeten ze Kerstmis door het slijk gaan.

Blad aan de bomen met St. Martijn,
dan zal het een strenge winter zijn.
  
Nevels in de St. Maartensnacht,
maken de winter kort en zacht.

Houden de bomen hun bladeren lang,
wees voor een strenge winter bang.

 


Zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn