Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weersverwachting donderdag 20 november 2014: Af en toe wat zon, droog en 9 graden.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 19 november 2014
19 nov 2014

Op de Foto: volgt, 19 november 2014.

Zon op: donderdag: 8.08 uur, onder 16.42 uur.


Het weer is niet iedereen naar de zin, maar klagen heeft geen zin. Ik zeg dan: "Zolang we over het weer klagen, hebben we niets te klagen "!

 

Het actuele weer 19 november 2014:

Na een nachtelijk minimum van 6.9 C in de vroege ochtend van woensdag opklaringen en direct mist. Maar met het inschuiven van de bewolking verdween de mist als "sneeuw voor de zon". Over de zon gesproken, die zagen we af en toe toch meer dan verwacht, ruim 1.6 uur elders in het land meest bewolkt hier flinke gaten in het wolkendek en wat zon. Met weinig wind, zwak hooguit matig uit oostelijke richtingen liep het kwik op naar 10.1 C. De barometer is verder flink gestegen van  1018.6 hPa om 9.00 uur nu om 21.00 uur 1025.1 hPa onder invloed van het hogedrukgebied. Inmiddels is het nu in de avond al kouder dan afgelopen nacht, om 18.00 uur 5.6 C.

Komende nacht is er vrij veel bewolking en blijft het droog. Mocht het oplaren dan kans op mist. Bij een zwakke en veranderlijke wind ligt de minimumtemperatuur rond de 5 graden, maar tijdens (lange) opklaringen enkele graden lager.

Donderdag overdag wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. Het blijft droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8 graden. Er staat een zwakke tot matige oostelijke wind.

De verdere verwachtingen: Rustig weer met af en toe zon en vanaf vrijdag kans op wat regen. Middagtemperatuur rond 8 graden en minima omstreeks 5 graden, dus van vorst (in de nacht) is (nog) geen sprake.

De "wakkere krant van Nederland" riep maandag al : "De vorst komt eraan "!................... als Maxima nu ook meekomt is het plaatje compleet !!

Trouwens: Koudegolf Verenigde Staten duurt deze week voort!

De grootste Amerikaanse koudegolf voor november van de afgelopen decennia gaat deze week door. In Minneapolis is het kwik na 9 november niet meer boven nul geweest. Vandaag dus de 7de ijsdag op rij. Meer ijsdagen op rij waren er in november onder meer in 1985 en 1996. In ons land werden de novembers van die jaren gevolgd door volop winterkou resulterend in Elfstedentochten (…). Maar ook hier geldt: In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst !

 

Waarom tranen ogen als het koud is of bij veel wind ? 

Het probleem bij tranende ogen is dat er een overmatige productie van oogvocht is. Die overmatige afscheiding van traanvocht kan ontstaan door een reflex wanneer het oogbindvlies of conjuctiva geprikkeld wordt. We denken dan aan omstandigheden zoals koude, sterke wind of rook. Daarom knijpen we onze oogleden dicht als de rook van onze sigaret in onze ogen dreigt te komen. En om dezelfde reden gaan onze ogen tranen als het 's winters barkoud is of als er een sterke, koude wind waait.

 

WEERSPREUKEN: Staat met St. Maarten op 't ijs de gans,
 zo houdt ze Kerstmis in 't water een dans.

Is om St. Maarten nog loof aan de bomen,
zo moogt ge van een strenge winter dromen.
 
Als op St. Maarten de ganzen op het ijs staan,
moeten ze Kerstmis door het slijk gaan.

Blad aan de bomen met St. Martijn,
dan zal het een strenge winter zijn.
 
Nevels in de St. Maartensnacht,
maken de winter kort en zacht.

Houden de bomen hun bladeren lang,
wees voor een strenge winter bang.

 

Zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn