Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weekend weersverwachting: zaterdag zon en 18 graden, zondag 16 graden !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 31 oktober 2014
1 nov 2014-2

Op de Foto's: diep blauwe luchten en fraaie herfstweer op zaterdag 1 november 2014, Zuidhorn en omgeving.

Zon op: zondag: 7.36 uur, onder 17.09 uur.

WEERSPREUK: Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn;
maar is hij nat en koel,’t Is van een zachte winter ’t voorgevoel.

Het weer is niet iedereen naar de zin, maar klagen heeft geen zin. Ik zeg dan: "Zolang we over het weer klagen, hebben we niets te klagen "!

Dat 2014 een warm jaar is dat is wel duidelijk, alle maanden van 2014 verliepen te warm behalve augustus. Dat we al zolang met warme temperaturen te maken hebben is simpel: we hebben constant te maken met een zuidelijke stroming en daar komt doorgaans niet de kou vandaan. Waar het wel koud is is in Noord- Zweden en Noord Rusland, daar al  20 graden vorst en zeer vroeg winter weer en wij extreem warm. "En nu maar op naar de winter" zou ik zeggen. We hebben al genoeg warmte gehad of krijgen we op 1e Kerstdag 2014 17.5 graden? Het zal toch niet waar zijn .......!

Het meest gehoorde geluid zaterdag was .......de grasmachine, bijna in iedere straat was er wel iemand zijn gazon nog even aan het maaien, want groeien doet het nog steeds. 

Warmste novemberdag ooit sinds begin metingen !


Deze zaterdag is de warmste novemberdag ooit, sinds met de metingen is begonnen. In Ell, dicht bij Weert, werd het om 13.50 uur 21,2 graden, laat Weerplaza weten. Het werd uiteindelijk 22.0 C. Het vorige record was op 4 november 1994 in Maastricht gemeten. Het werd toen 21,1 graden.
 

 
Eerder zaterdag meldden de weerbureaus dat het de warmste 1 november ooit is. In De Bilt was de temperatuur rond 12.00 uur opgelopen tot 17,4 graden. In 1943 werd het daar op de eerste dag van november 17,3 graden.

Het meetstation van het KNMI in De Bilt geldt als representatief voor een groot deel van het land. Plaatselijk kan de temperatuur verder oplopen. De hoogste temperatuur ooit op 1 november werd gemeten in Maastricht. Het was daar op deze dag in 1943 20,7 graden.

Zondag scheen de zon op jieuw volop. Wel was er meer wind, matig to vrij krachtig uit ZZW. Hert kwik liep op naar 17.1 C en  7.3 uur de zon erbij.

Komende nacht: begint bewolkt en regenachtig. In de loop van de nacht trekt de regen naar het oosten weg. De minimumtemperatuur komt uit op een graad of 11. De zuid- tot zuidwestenwind is matig.

Maandag overdag begint met af en toe zon. In de loop van de ochtend neemt de bewolking toe en in de middag en avond trekt een gebied met buiige regen over het land er is ook een kans op onweer en windstoten. Met 14 graden liggen de middagtemperaturen wat lager dan de afgelopen dagen. De zuidelijke wind is matig tot vrij krachtig.

De verdere verwachtingen: wisselvallig met op de meeste dagen kans op regen. De temperatuur ligt met een graad of 11 op de normale waarde voor de tijd van het jaar. Ook de nachten worden gevoelig kouder !

 

zonnige groet

Gerard Kiewiet

  • 1 nov 2014-4
  • 1 nov 2014-6
  • 1 nov 2014-7

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn