Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weekend weersverwachting: Zaterdag nog warm, vanaf zondag gevoelig kouder !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 18 september 2014
20 sept 2014

Op de foto: Zaterdag zon en middelbare bewolking waarachter de zon te voorschijn kwam,  Zuidhorn, 20 september 2014.


Zon op:  zondag: 7.24 uur, onder 19.41 uur.

LET OP: Zonkracht: 3.4, matig, niet langer dan 30 minuten onbeschermd zonnen !

Het weer is niet iedereen naar de zin, maar klagen heeft geen zin. Ik zeg dan: "Zolang we over het weer klagen, hebben we niets te klagen "!

Zaterdag begon met dichte mist, in de loop van de ochtend overgaand in laaghangende bewolking. In de middag steeds meer de zon erbij en bij weinig wind voelt het zwoel aan. Het kwik loopt op naar een graad of 23.

Komende nacht kans op enige regen mogelijk met onweer.

Zondag heel ander weer. Met een wind uit West en Noord matig tot krachtig de bezem flink door de atmosfeer en wisselend bewolkt en mogelijk enkele bui. Het kwik blijft steken bij een graad of 18. Regen kunnen we wel gebruiken want het is flink droog deze maand, nog maar 3.9 mm is niet veel.

Begin volgende week, meest droog en af en toe zon en 16 tot 17 graden, later in de week iets oplopend naar een graad of 19 en dan zitten we rond normaal voor de eindfase van september.

Weerspreuk : 5 September wordt bewezen, wat het voor weer de hele maand zal wezen ! Afgelopen 5 september hadden we een maximum van 25.7 C in Zuidhorn, dat belooft dus wat als we de volksweerkunde mogelijk geloven........! ( ......het is een goede eerste helft september geworden........ !)

Zomer 2014 plaatselijk record nat en elders kurkdroog.

Er is tijdens de afgelopen meteorologische zomer toch een landelijk regenrecord gevestigd. De KNMI waarnemer in het Limburgse Beek tapte tussen 1 juni en 1 september maar liefst 509 mm af. Dat is 290 mm meer dan in een doorsnee zomer. In een reeks vanaf het begin van de 20ste eeuw is lokaal in ons land niet eerder zoveel regen gevallen.

Het vorige record was overigens  in de zomer van 2011, Elspeet kwam uit op 504 mm. Dat was toen een verbetering van het record uit 1966, zijnde 497 mm in Almelo. De afgelopen 3 maanden  viel er in Hoog-Limburg de afgelopen drie maanden gemiddeld 455 mm. Niet eerder heeft een regio tijdens de zomer zoveel hemelwater te verwerken gekregen. Hoe anders was de situatie in delen van Noord- en Oost-Nederland! Daar was het op veel plaatsen zowaar een droge zomer. Op Terschelling werd maar 168 mm opgevangen: een tekort van 40 mm. Zuidhorn kwam over de periode 1 juni t/m 31 augustus op 208.7 mm. Dit jaar staat de teller op slechts 523.7mm  en in september nog maar 3.9 mm en dan te bedenken dat ruim 800 mm per jaar normaal is dan hebben we nog "wat te goed "! ( Bron oa. Jan Visser en eigen waarnemingen)

Zonnige groet, Gerard Kiewiet

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn