Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weekend weersverwachting: Zaterdag vrij warm, zondag iets koeler en ook kans op regen !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 17 oktober 2014
18 okt 2014-1

Op de Foto's: De boten in de Jachthaven Briltil gaan weer in de winterstalling , Zuidhorn 18 oktober 2014. Fraaien buienluchten op vrijdag 17 oktober 2014 boven Zuidhorn.

Zon op: zondag: 8.11 uur, onder 18.37 uur.

WEERSPREUK: Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn;
maar is hij nat en koel,’t Is van een zachte winter ’t voorgevoel

Het weer is niet iedereen naar de zin, maar klagen heeft geen zin. Ik zeg dan: "Zolang we over het weer klagen, hebben we niets te klagen "!

Er is vandaag op het KNMI in De Bilt een thermische prestatie geleverd. Met een maximumtemperatuur van 23,0 C noteerde De Bilt een nieuw datumrecord. Het oude, ‘belegen’ datumrecord uit 1921 werd met 0,1C geklopt. Verder is het de op een na hoogste temperatuur zo laat in de tijd. Warmer was het alleen op 19 oktober 1921 toen het kwik nog tot 23,6 C reikte. Bijzonder is ook dat het de hoogste temperatuur van oktober 2014 is. In het zuiden van het land werd het vanmiddag in Woensdrecht 24,1 C en in Ell 24,3 C. ( Bron Jan Visser )

De zaterdag begon met veel bewolking. In de loop van de dag kwam de zon weliswaar gesluierd, door en het kwik liep op naar precies 20.0 C een warme dag ! De wind was meest matig en soms vrij krachtig uit zuidelijke richtingen. In de avond lang warm, rond 22.00 uur nog bijna 18 graden !!!

In de nacht naar zondag opklaringen ook enkele wolkenvelden en mogelijk enige regen. Koud wordt het niet met een graad of 14. Diezelfde 14 graden begin volgende week ook op de thermometer maar dan overdag als maximum! De wind is matig soms vrij krachtig.

Zondag begint met wat zon, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe en is er weer kans op (lichte) regen. Later mogelijk weer droog en de zon af en toe erbij. De maximum temperatuur dan een graad of 18 a 19. De wind blijft zuidwestelijk en neemt toe naar matig tot krachtig. En zo lijkt het met het warme en fraaie weekendweer die was beloofd toch enigszins wat tegen te vallen, maar dat had ik al aangegeven dat het hier weleens tegen kon vallen maar....... we klagen niet !

Vooruitzichten voor volgende week:
Op dinsdag en woensdag normale temperaturen met een graad of 13 of 14, zoals het hoort in deze tijd met mogelijk veel wind en neerslag, later in de week rustiger en iets oplopende temperatuur. Met soms veel wind af en toe regen hebben we weer wat meer weer dat bij de tijd van het jaar hoort ! Gelukkig kan het nog normaal zijn !   

Records voor de tweede oktoberdecade?


Bij ons is van de eerste winterperikelen dus absoluut geen sprake, ook nog niet op lange termijn. Aanstaande zaterdag verwachten we middagtemperaturen van omstreeks of iets boven de 20 graden en zondag verloopt nog iets warmer met in het zuidoosten regionaal 24 graden. Dat zijn voor zo laat in oktober uitzonderlijke temperaturen, maar waarschijnlijk breken we geen records voor de tweede oktoberdecade (10-20 oktober). Vooralsnog staat op het landelijke, officiële weerstation in De Bilt 23,6 graden als tweede oktoberdecaderecord genoteerd, gemeten op 19 oktober 1921 (overigens samen met 13 oktober 1990, ook die dag 23,6). Daar blijven we a.s. zondag met de huidige verwachting van MeteoGroup dan net onder. Voor een weerstation als Maastricht is zelfs 28,2 graden de topper voor dezelfde periode, gemeten op 18 oktober 1921. Op 17 oktober 1930 werd het er 25,9 graden en op 19 oktober 25,2 graden. Maandag ook nog vrij warm, daarna afkoeling zoals het hoort !!!

De vroegste en laatste sneeuw van het jaar:

De vroegste datum met een sneeuwtapijt in De Bilt is 13 oktober (1975), de laatste 17 mei (1935). Sneeuwvlokken zijn ook in september of juni wel eens gezien.

Op 13 oktober 1975 keken veel mensen op deze dag ’s morgens vroeg verrast uit het raam. In grote delen van het land had het gesneeuwd
en vooral in het midden van het land was er sprake van een witte wereld, met een sneeuwlaag van 2 tot 3 centimeter.

Overdag bleef het in eerste instantie koud, waardoor de sneeuw een groot
deel van de dag kon blijven liggen. Pas laat op de dag begon de sneeuw weg te smelten. Het was tot dusver de vroegste datum waarop er ergens in Nederland in het najaar een sneeuwdek werd gezien. De bomen stonden
nog in blad, wat het extra bijzonder maakte.

Oktober wordt ook wel de aarzelmaand genoemd, alsof de maand aarzelt tussen twee seizoenen. Vaak kent de maand inderdaad twee gezichten en vooral in de tweede helft van de maand kan het al flink vriezen. Niet zelden komt het dan al in een aantal nachten op rij tot vorst en soms valt er al sneeuw. De vroegste sneeuw had De Bilt op 13 oktober 1975: vrijwel heel het land werd 's ochtends verrast door enkele centimeters sneeuw en midden op de dag wezen de thermometers 2 à 3 graden aan. Ook op 18 oktober 1973 en 24 oktober 2003 viel er sneeuw.

Sneeuw is in deze maand echter zeldzaam. In De Bilt was sinds 1901 op negen dagen in oktober sprake van uitgebreide sneeuwval. Gemiddeld telt de maand 1 of 2 vorstdagen. Behalve aan zee waar het relatief warme zeewater de vorst tegengaat. Soms vriest het in oktober landinwaarts op 10 dagen.

 


zonnige groet, Gerard Kiewiet

  • 18 okt 2014
  • 18 okt 2014-4
  • 17 okt 2014-1-2
  • 17 pkt 2014-6-2

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn