Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weekend­weers­verwachting: veel zon 18 tot 21 graden !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 16 mei 2014
15 mei 2014-4

Op de foto:  Ook op de vrijdag en zaterdag, enkele fraaie platte mooiweer wolkje (cumulus humulis), Zuidhorn, 17 mei 2014.


Zon op: zondag: 5.41 uur, onder 21.32 uur.

LET OP: Zonkracht: 5.3, matig, niet langer dan 20 minuten onbeschermd zonnen !

De zaterdag verliep zonovergoten en slechts een paar onschuldige wolkjes. Het kwik liep op boven de warme grens naar 20.8 C na en frisse nacht met een minimum van  5.8 C. De barometer is verder gedaald naar 1021.4 hpa. De wind was zwak tot matig uit noordelijke richtingen.

Komende nacht is er een kans op mist(banken). Er staat een zwakke wind uit veranderlijke richtingen. De temperatuur daalt naar een graad of 7.

Zondag in de ochtend lost de eventuele mist en laaghangende bewolking geleidelijk op en wordt het opnieuw zonnig. In de middag ook kans op stapelwolken. De noordoostelijke wind is zwak tot matig. De temperatuur loopt op naar 21 tot 23 graden. 

Begin volgende week: Perioden met zon en droog, temperaturen verder oplopend naar 25 graden op woensdag, wel neemt de klans op een lokale bui toe. De wind komt uit richtingen tussen  Oost en Zuid ! We krijgen dus zomer in mei !

 

Wat is een buienstraat?

Nee, een buienstraat is niet een straat waarin veel buien vallen, zoals een ongeruste luisteraar dacht, die deze term op de radio had gehoord. Ze belde ons op en merkte op dat er al zoveel buien waren gevallen… Woonde ze wellicht in een buienstraat? Dan zou een verhuizing naar een andere straat, die géén buienstraat is, wellicht een overweging zijn!


Uiteraard is een buienstraat niet een straat waarin veel buien vallen, maar wordt het verschijnsel bedoeld waarbij buien langs een duidelijke lijn zijn gerangschikt, die min of meer parallel aan de heersende windrichting is gepositioneerd en daarom in een betrekkelijk smalle strook zeer veel neerslag kan afleveren. In een extreem geval kan het dan aan weerszijde van zo’n buienlijn nagenoeg geheel droog blijven!

Dit beeld wijkt duidelijk af van een buienlijn zoals die bijvoorbeeld aan een koufront is gekoppeld. In dit geval trekken de buien min of meer loodrecht op de windrichting en zullen daarom een groot gebied gaan aandoen. In dat gebied valt er dan een veel gelijkmatiger neerslaghoeveelheid. Bron:meteo consult

 

Weerspreuken in mei

Verschaft april mooie dagen,
dan pleegt de mei de last te dragen.

Bijenzwerm in mei,
is goed teken voor de wei.

April mooi en rein,
in mei zal 't donker zijn.

Een bijenzwerm in mei
maakt de hooiboer blij.

April klaar en rein,
mei zal des te wilder zijn.

Als op het eind van mei d'eikels bloeien,
zal daar een vet boerenjaar uit groeien.

Als april schoon wil zijn,
wroet mei gelijk een wild zwijn.

Kamillegeur in mei,
brengt de zomer dichterbij.

Als in april de kevers opstaan,
dan zal mei van koude vergaan.

Is het koud en bloeit de meidoorn,
veel van haar pracht gaat verloor'n.

Is april mooi, dan zal mei niet deugen.

Noordenwind in april en mei,
maakt augustus en september blij

Een natte mei,
boter in de wei.

 

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn