Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weekend weersverwachting: Af en toe zon en ongeveer 21 graden !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 26 september 2014
27 sept 2014-2

Op de Foto: Schitterend weer vandaag voor de maximaal 4500 deelnemers van de 9e editie van "Tocht om de Noord", vandaag de afstand van Surhuisterveen naar Zuidhorn ( 41.7 km )  Zuidhorn, 27 september 2014.

Zon op:  zondag: 7.31 uur, onder 19.25 uur.

Het weer is niet iedereen naar de zin, maar klagen heeft geen zin. Ik zeg dan: "Zolang we over het weer klagen, hebben we niets te klagen "!

De zaterdag was een heerlijke nazomerdag. De nacht was fris met een minimum van  7,4 C. Van  mist in de bebouwde kom was geen sprake. De zaterdag zelf was met een maximum van  20.5 C een prima nazomerdag. de wind was zwak tot hoorguit matig uit ZZW. De barometer staat nog steeds hoog met 1026.4 Hpa reden genoeg voor dit mooie weer.

Vannacht zijn er opklaringen en kunnen er enkele mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur daalt naar een graad of 8. De wind komt uit richtingen tussen zuid en zuidoost en is zwak tot matig.

Zondag gaan we op herhaling: Morgenochtend lossen eventuele mistbanken vrij snel op. De zondag zelf zijn er perioden met zon, ook (sluier0 bewolking. Het blijft droog en de middagtemperatuur wordt ongeveer 22 graden. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig. 

   
Begin volgende week : Rustig en droog najaarsweer, in de nacht en ochtend mogelijk mist. Vanaf dinsdag tijdelijk kans op enkele buien en geleidelijk iets minder warm.

 

Herfst :

Nog even en dan is het zover: de herfst begint op 23 september om 10:20 uur. Dan schijnt de zon recht op de evenaar en duren de dag en de nacht even lang. Met  een deftig woord heet dat equinox, wat zoiets betekent als  evenwicht. Het is een prachtige en  wat mystieke tijd. Mist over een  landschap kan betoverend  werken. Dat komt omdat je wereld wat kleiner is en je fantasie meer  geprikkeld wordt. Mist wordt  veroorzaakt door vochtige lucht  die afkoelt. Juist in deze periode  worden de nachten langer en kan vochtige lucht dan ook verder afkoelen.  Plotseling worden ineens de spinnen zichtbaar. Hun webben hangen vol druppeltjes.  Paddestoelen schieten de grond uit. In het verleden wantrouwden de mensen alles wat snel groeide. Ze konden het niet beredeneren en dus was het hekserij.  Verhalen gingen van mond tot mond en werden van kwaad tot erger.

Puur afgaand op wat je ziet is het zo gek nog niet dat men vroeger dacht dat heksen de bossen introkken om ingrediënten te verzamelen voor hun recepten. Waarschijnlijk waren veel  van die heksen al aardig op de hoogte  van wat we nu natuurgeneeskunde noemen. Juist nu zijn bessen rijp, juist nu schieten paddenstoelen uit de  grond. Ook weer zo’n rare benaming:  Een paddenstoel was een stoel voor een pad. En die padden zaten dan weer in de buurt van de heksen als  bewakers. Want ook padden zijn, als je er niks van weet, mystieke wezens. Ze zijn niet aaibaar en maken bijna geen geluid. Ze vallen nauwelijks op.

Het woord herfst vindt zijn oorsprong in “Harvest” En kijk eens rond: overal hangen  nu bessen en zaden. De natuur is aan het afronden en maakt zich klaar voor de  winter. In veel zaden zitten hele goede vetten die veel energie bevatten.  Winterslapers eten zich nu vet. Vleermuizen hebben de tijd van hun leven, want de  zwaluwen zijn al weg en er vliegt nu van alles rond. Een mooie extra bonus om  krachtig de winter in te gaan. Voor veel vogels die hier blijven bieden kaardenbollen en Teunisbloemen uitkomst. Die zaden zijn droog en bevatten heel veel energie.  Gelukkig zie je de planten steeds meer  in de wilde natuur. Je ziet dat mens en dier gaan oogsten. Appels en peren rijpen door de lagere temperaturen mooi af. Let eens op het roepen van de buizerd. Nog even en de eerste gasten uit het noorden vliegen binnen. Zeker met de noordenwind die we nu hebben. De zomergasten vertrekken nu ook naar het zuiden. Het verminderen van de daglichtperiode is  het signaal dat er iets in beweging  moet komen. Kleine vogeltjes vertrekken ook en waaien met de wind mee.

De tjiftjaf roept zijn afscheidsgroet en stapt zo op de  denkbeeldige trein naar Afrika.  Stuwtrek wordt dat genoemd. Het kan een tijd van verstilling zijn met  prachtige kleuren. Dat doet een mens  goed. Maar het kan er ook ruig aan toe gaan met herfststormen en zelfs onweer. De energie moet eruit. Zo’n depressie draait tegen de klok in van west naar oost en trekt  dan meestal koudere lucht met zich mee: de eerste prikjes van de winter worden merkbaar. En hoe de winter gaat verlopen? Geen idee, want niets is zo veranderlijk als het weer. Dat in grote tegenstelling met het bewegen van de aarde in de ruimte: met meer als 100.000 km per uur suizen we in een ellips om de zon heen. De aarde staat schuin en daarom hebben wij hier in de gematigde streken de seizoenen. Tegelijkertijd razen we hier met 1000,4 km per uur rond om de as van onze eigen planeet. Het is maar goed dat alles voor ons onvoorstelbaar groot is. Je zou er duizelig van worden. In werkelijkheid is de aarde maar een doperwtje vergeleken bij de zon. En zo zie je  dat alles heel relatief blijkt te zijn. Overtuigingen blijken soms helemaal niet te  kloppen. Meestal ontbreekt het weten. En weten begint met aanschouwen en  nadenken. Ja het begin van de herfst stemt tot nadenken. Oogsten zoals het woord  al zegt. Daar heb je iets aan. ( Colum van Clemens van Rijthoven )  
 

zonnige groet, Gerard Kiewiet

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn