Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weekend weerbericht: Zaterdag af en toe zon, zondag meest droog en 14 graden

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 24 oktober 2014
25 okt 2014-12

Op de Foto: De zon was er af en toe goed bij, Fraaie plaatje bij het Reitdiep, Wierumerschouw,  25 oktober 2014.

Zon op: zondag: 7.23 uur, onder 17.23 uur.  Let op: wintertijd !

WEERSPREUK: Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn;
maar is hij nat en koel,’t Is van een zachte winter ’t voorgevoel

Het weer is niet iedereen naar de zin, maar klagen heeft geen zin. Ik zeg dan: "Zolang we over het weer klagen, hebben we niets te klagen "!

Zaterdag begon grijs maar al spoedig, eerder dan verwacht flinke opklaringen. Overdag werd het, met niet al te veel wind, 15.5 C en dat leverde al met al een prima najaarsdag op. Er viel 1 onmeetbaar buitje en de zon scheen 2.6 uur. en zo blijft het nog steeds veel te warm voor de tijd van het jaar. De wespen zijn nog actief en dat bijna in november !

Zondag blijft het overwegend droog. Er is bewolking ook kans op zon en een graad of 14 a 15 en dan zitten we nog steeds boven de norm voor eind oktober. Begin volgende week weinig verandering in temperatuur, wel is het overwegend droog, later in de week neemt de kans op wat neerslag weer toe.

 

Zomertijd - wintertijd

Er is een ezelsbruggetje voor de wintertijd: In het NAjaar (ACHTER in het jaar) gaat de klok achteruit en in het VOORjaar gaat de klok VOORuit. Met “spring” en “fall” kun je ook onthouden welke kant de klok op moet gaan. In het voorjaar “springt” de klok een uur vooruit en in het najaar “valt” de klok een uur achteruit.

In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok weer een uur achteruit gezet. Dus in de ochtend is het dan eerder licht, maar in de avond vroeg donker. Het is dan weer wintertijd. Hoe lang doen we dat al, de klok verzetten, en waarom eigenlijk?

In Nederland zijn winter- en zomertijd in 1977 ingevoerd. Voor die tijd had men het jaren zonder gedaan. In de zomer hoefde de klok niet vooruit en in de winter niet achteruit. Geen ‘nacht van de nacht’ en in de zomer geen ‘gebroken nacht’.

William Willet – The Waste of Daylight

Waarschijnlijk was de Amerikaanse geleerde Benjamin Franklin (1706-1790) de eerste die voorstelde eens serieus na te denken over hoe er effectief om kon worden gegaan met het daglicht. In 1784 schreef hij het satirische artikel “An Economical Project for Diminishing the Cost of Light”. De geleerde schreef dat hij op een dag om zes uur ´s ochtends wakker geworden was, naar buiten had gekeken en gezien had dat de zon al op was. Bovendien constateerde hij dat de zon op dat vroege uur ook al licht gaf. Verspilling, meende Franklin die stelde dat mensen ontzettend veel kaarsen en geld konden besparen als ze in de zomer een paar uur ‘eerder’ zouden leven. Zijn artikel was vooral humoristisch bedoeld. In de praktijk werd er niets mee gedaan.

De eerste die met een echt serieus plan kwam voor zomer- en wintertijd was de Brit William Willet (1856–1915). In 1909 kwam hij met het plan om de klok in de lente op vier opeenvolgende zondagen steeds twintig minuten vooruit te zetten. Op zondagen in september zou de klok dan weer steeds twintig minuten teruggezet moeten worden. Velen namen met interesse kennis van het plan van Willet, maar er werd niets mee gedaan.

Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zomertijd door de Duitsers voor het eerst echt ingevoerd. De oorlog was duur en om kolen te besparen besloot Duitsland op 30 april om één uur voor middernacht de zomertijd in te voeren. Ook in de bezette delen van België en Frankrijk werd dit ingevoerd. Nederland volgde het voorbeeld een dag later. Engeland voerde de zomertijd drie weken nadien ook in.

Tijdens het interbellum was er geen zomer- of wintertijd. In de Tweede Wereldoorlog ging Nederland op bevel van de Duitsers van de Amsterdamse Tijd over op de Midden-Europese Tijd. De klok moest één uur en veertig minuten vooruit worden gezet zodat het in Nederland even laat zou zijn als in Duitsland. In 1946 werd de zomertijd afgeschaft. In 1977 werden zomer- en wintertijd echter opnieuw ingevoerd. Dit vanwege de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er er energie bespaard worden.

 

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn