Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Weekend guur en buien met winters karakter, daarna : WINTER !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 13 januari 2017
13 jan 2017

Op de foto: De weilanden zijn aardig nat na de vele regen afgelopen dagen.

Weerspreuk: Januari komt ons verklaren, dat men turf en hout moet sparen.
Daarna komt nog de tijd, dat men op de schaatsen rijdt.

In de nacht naar zaterdag trekken opnieuw winterse buien van noordwest naar zuidoost over het land, met vooral landinwaarts kans op gladheid. De minimumtemperatuur ligt landinwaarts rond het vriespunt, richting de kust iets hoger. De noordwestenwind neemt wel langzaam af naar matig tot vrij krachtig boven land.

Zaterdagbegint met enkele opklaringen en kans op enkele buien. Maar in de loop van de middag trekt een gebied met actievere (winterse) buien, mogelijk met onweer, over het land. In fellere buien kan plaatselijk tijdelijk gladheid ontstaan door hagel of sneeuw. De maximumtemperatuur bedraagt ongeveer 4 C, maar tijdens een bui dicht bij het vriespunt uitkomen. De wind waait uit west tot noordwest en is boven land meest matig tot vrij krachtig en mogelijk krachtig, kracht 6.

Komende nacht is het wisselend bewolkt met een enkele winterse bui. De minima  rond het vriespunt. Het kan plaatselijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten, maar ook door winterse neerslag. De wind komt uit west tot noordwest en is matig.

Zondag overdag schijnt eerst af en toe de zon, maar is er ook nog een enkele (winterse) bui mogelijk. In de loop van de dag neemt van het westen uit de bewolking toe en kan er wat regen vallen. De maximumtemperatuur rond 3 a 4  graden. Er staat een matige wind uit een west tot noordwestelijke richting.

En dan de verdere winterse vooruitzichten: We krijgen komende week geen transport kou en de wind gaat niet uit de oosthoek waaien en daar moet toch wel de kou van daan komen. Eerst nog (winterse) neerslag, vooral op zondag. Daarna een overgang naar koud en droog winterweer. Overdag rond  het vriespunt, in de nachten - 5 tot - 7 C.  Hoelang deze periode gaat duren, nu moet het nog beginnen hebben we het nu alweer over wanneer het verdwijnt. Maar het lijkt er nu op dat het geen blijvertje is en in het weekende "operatie opwarming" alweer lijkt te beginnen. Vroeger wist je ook niet hoelang het winterweer duurde, 3 dagen vooruit was toen wel een maximum, je was blij met de vorst en je zag wel hoelang het duurde en genoot ervan.  Nu moeten ze alles weten wanneer het begint en wanneer het stopt terwijl het nog niet eens met de winter is begonnen.

zonnige groet

Gerard Kiewiet

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn