Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Verwachting voor zaterdag: Herfst ! Perioden met regen en veel wind

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 20 december 2013
20 dec 2013-2

Op de foto: Vrijdag een dag met veel zon op deze bijna kortste dag van het jaar, Van Starkenborghkanaal Zuidhorn,  20 december 2013.

De vrijdag verliep droog vrij zonnig met veel zon maar ook veel wind. De zon zagen we op de vrijdag veel, maar dat wordt de komende dagen wel anders: geregeld regen veel bewolking en veel wind: "Herfst in de winter" zo kun je het beste het weer voor de komende dagen tot Kerst typeren, daarna lijkt het rustiger en minder nat, niet droog, maar minder nat te worden.

Vrijdag hadden we een minimum van 2.5 C en een maximum van 7.7 C en een matige tot vrij krachtige ZW. De zon scheen uitbundig op deze bijna kortste dag van het jaar, totaal 4.6 uur.

Na een heldere avond in de nacht toenemende bewolking en later regen. De minimumtemperatuur daalt naar een graad of 4. De ZZW neemt boven land toe naar matig tot krachtig, windkracht 5 tot 6 met "schuivers" in kracht 7.

Zaterdag overdag is het bewolkt en valt er af en toe regen. De middagtemperatuur ligt rond 7 graden. De ZZW blaast stevig door, matig tot krachtig boven land en is  vlagerig. Ook zondag veel bewolking en perioden met regen of enkele buien.

De verdere herfst verwachtingen zijn: Maandag en dinsdag periodiek regen of buien en van tijd tot tijd ook veel wind. Boterzacht met maximum temperaturen die oplopen naar de dubbele cijfers van 10 graden !!. Tijdens de kerstdagen waarschijnlijk enkele graden lager, minder wind en meer drogere perioden.

 

Weerweetjes : 2013 was een droog en koud jaar

Het jaar 2013 gaat de boeken in als droog en een beetje te koud. Dat blijkt uit de gegevens van weeronline.nl, zo liet het weerbureau woensdag weten. Ook was het jaar iets zonniger dan gebruikelijk.

Dat 2013 met gemiddeld 9,8 graden ietwat kouder verliep dan normaal - 10,1 graden -, is te danken aan de eerste helft van het jaar. Vooral in de tweede helft van januari vroor het langdurig en ook de koudste lente sinds 1962 deed een duit in het zakje. Het koudst werd het in Herwijnen op 16 januari met liefst 18 graden onder nul.

Natte herfst:

Een warme zomer en een eveneens warme, maar erg natte herfst deden niets meer af aan het te koude jaar. De zomer bijvoorbeeld telde 7 dagen waarop het warmer werd dan 30 graden, terwijl we er normaal slechts 4 krijgen. Arcen spande op 2 augustus de kroon met 36,9 graden.

Droog was het ook in 2013; er viel 745 millimeter neerslag tegen 847 normaal. Vooral de zomer was droog en ook in maart en april regende het weinig. Toch werd er in maart een record gevestigd; het regende op de negende van die maand liefst 24 uur lang. De herfst verliep juist uiterst nat.

Meer zon uren:

De zon scheen in 2013 iets meer dan gebruikelijk, namelijk 1690 uur tegen 1639 normaal.

Overigens verliep ook 2010 te koud, met een jaartemperatuur van 9,2 graden. Anderzijds zijn de afgelopen 15 jaar de hofleverancier als het gaat om recordwarme jaren; volgens een woordvoerder van weeronline staan in de top 10 van warme jaren er liefst zeven uit de afgelopen 15 jaar. De top 10 koudste jaren wordt aangevoerd door 1963, de rest van die top 10 dateert zelfs van daarvoor. De afgelopen 50 jaar komen dus niet in het illustere rijtje koude jaren voor. (bron weeronline )

Weerweetjes...............................Waarom worden veel bomen in de winter kaal ?

Het blad van bomen verdampt veel water, dat ze vervolgens weer aanvullen met water uit de bodem. In de zomer zal dit op weinig problemen stuiten, maar in de winter ligt dit anders. De grond kan dan bevroren zijn en ook de plant zelf kan vrijwel geheel bevriezen, zodat de sapstroom tot stilstand komt.

Het is dus een beschermingsmechanisme van de boom, dat deze in de winter kaalt wordt. Voor bijvoorbeeld hulstbomen of sommige prunussoorten ligt dit anders. Deze blijven ook in de winter groen. Het blad van deze planten is namelijk dik en leerachtig. Maar weinig water verdampt zo via het blad.

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn