Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Verwachting voor woensdag: meest bewolkt en mogelijk wat regen !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 17 december 2013
17 dec 2011-1

Op de foto: Heel ander weer op 17 december 2011, toen heldere luchten en deze faaie wolk boven Zuidhorn ( gr )

De nacht naar dinsdag verliep regenachtig en ook in de morgen nog enige neerslag, totaal afgelopen 24 uur 2.7 mm. Maandag veel wind, nu nauwelijks wind uit uiteenlopende richtingen. Het werd overdag niet warmer dan  6.9 C en het aandeel zon was te verwaarlozen.

Komende nacht is het bewolkt en in in onze regio mogelijk af en toe lichte regen. De minimumtemperatuur ligt rond 7 graden. Er staat een matige zuidoostenwind, aan het eind van de nacht draait de wind naar zuid.

Woensdag overdag is het meest bewolkt en kan er af en toe wat regen vallen. In de loop van de middag enkele opklaringen maar of wij die nog te zien krijgen is even afwachten omdat de zon al vrij snel onder is. De middagtemperatuur ligt rond 9 graden en is nog steeds (veel) te zacht voor de tijd van het jaar. De ZZW is matig.

De verdere verwachtingen zijn en blijven : Anti-winters weer, vrij zacht en dagelijks enige regen vooral richting donderdag. In de nachten ruim boven het vriespunt en overdag 7 tot 9 graden.

Weerweetjes : 2013 was een droog en koud jaar

Het jaar 2013 gaat de boeken in als droog en een beetje te koud. Dat blijkt uit de gegevens van weeronline.nl, zo liet het weerbureau woensdag weten. Ook was het jaar iets zonniger dan gebruikelijk.

Dat 2013 met gemiddeld 9,8 graden ietwat kouder verliep dan normaal - 10,1 graden -, is te danken aan de eerste helft van het jaar. Vooral in de tweede helft van januari vroor het langdurig en ook de koudste lente sinds 1962 deed een duit in het zakje. Het koudst werd het in Herwijnen op 16 januari met liefst 18 graden onder nul.

Natte herfst:

Een warme zomer en een eveneens warme, maar erg natte herfst deden niets meer af aan het te koude jaar. De zomer bijvoorbeeld telde 7 dagen waarop het warmer werd dan 30 graden, terwijl we er normaal slechts 4 krijgen. Arcen spande op 2 augustus de kroon met 36,9 graden.

Droog was het ook in 2013; er viel 745 millimeter neerslag tegen 847 normaal. Vooral de zomer was droog en ook in maart en april regende het weinig. Toch werd er in maart een record gevestigd; het regende op de negende van die maand liefst 24 uur lang. De herfst verliep juist uiterst nat.

Meer zonne-uren:

De zon scheen in 2013 iets meer dan gebruikelijk, namelijk 1690 uur tegen 1639 normaal.

Overigens verliep ook 2010 te koud, met een jaartemperatuur van 9,2 graden. Anderzijds zijn de afgelopen 15 jaar de hofleverancier als het gaat om recordwarme jaren; volgens een woordvoerder van weeronline staan in de top 10 van warme jaren er liefst zeven uit de afgelopen 15 jaar. De top 10 koudste jaren wordt aangevoerd door 1963, de rest van die top 10 dateert zelfs van daarvoor. De afgelopen 50 jaar komen dus niet in het illustere rijtje koude jaren voor. (bron weeronline )

Krijgen we nog wel winter ? Het antwoord is: in 2013 niet meer !

Er zijn aanwijzingen dat het hele jaar 2013 uit, ruim boven normaal zal verlopen met van tijd tot  tijd neerslag en veel wind en richting Kerst mogelijke stormachtig weer maar dat is (te) ver weg.  Een storm kun je onmogelijk exact aangeven zo ver vooruit, maar dat het winderig wordt dat lijkt wel waarschijnlijk. Dus de Kerstboom wordt niet wit van de sneeuw dat lijkt wel duidelijk, nu is de hamvraag, blijft hij wel overeind !

Nu bestaan er weerspreuken die een relatie leggen tussen het gedrag van dieren en de winter: "Zijn er in december nog veel mollen, dan laat de winter met zich sollen ". Als ik nu naar buiten, kijk zie ik her en der nog veel mollen aktief en dat belooft voor de winterliefhebber niet veel goeds ! Maar goed, wat weten die mollen hier nou van ? Op basis van de verwachtingen voor de komende weken lijkt winter weer verder weg dan ooit in onze regio. Wel op andere plaatsen in europa waar je het het minder snel verwacht,  Jordanië, Israël en zelfs in Egypte en niet te vergeten Syrië waar het voor de vluchtingen aldaar nog zwaarder is geworden door deze kou, regen en sneeuw !

Wij wachten rustig af wat 2014 ons nog gaat brengen aan winterweer en anders maar niet, zo is het ook nog !  

 

Weerweetjes...............................Waarom worden veel bomen in de winter kaal ?

Het blad van bomen verdampt veel water, dat ze vervolgens weer aanvullen met water uit de bodem. In de zomer zal dit op weinig problemen stuiten, maar in de winter ligt dit anders. De grond kan dan bevroren zijn en ook de plant zelf kan vrijwel geheel bevriezen, zodat de sapstroom tot stilstand komt.

Het is dus een beschermingsmechanisme van de boom, dat deze in de winter kaalt wordt. Voor bijvoorbeeld hulstbomen of sommige prunussoorten ligt dit anders. Deze blijven ook in de winter groen. Het blad van deze planten is namelijk dik en leerachtig. Maar weinig water verdampt zo via het blad.

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn