Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Verwachting voor vrijdag: Af en toe zon en meest droog !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 18 december 2013
19 dec 2013

Op de foto: Donderdag meest bewolkt, in de middag kwam de zon nog even goed  door, Zuidhorn 19 december 2013.

De nacht naar donderdag verliep regenachtig, dit leverde totaal 3.9 mm in de regenmeter op. Totaal staat de teller voor december op 50.7 mm, komende dagen krijgen we nog meer neerslag erbij, maar op de vrijdag niet zoals het nu lijkt! Koud was het niet, maximum vandaag 9.2 C  na een minimum van 5.9 C. De donderdag was eerst bewolkt later op de dag zon.

Komende nacht opklaringen en blijft het meest droog. De minimumtemperatuur ligt rond de 3 graden. Er staat een matige wind uit zuid tot zuidwest. 

Vrijdag in is het half tot zwaar bewolkt. In de loop van de ochtend ljkt de zon er op steeds meer plaatsen door te komen. Het blijft dan droog en de middagtemperatuur wordt met ongeveer 7 graden iets minder zacht dan de donderdag, maa rnog steeds boven normaal, Normaal is overdag rond de 5 graden. Er staat een matige zuidwestelijke wind, aan de kust is de wind krachtig.

De verdere verwachtingen blijven zacht. overdag 6 tot 8 graden en dagelijks enige regen en soms veel wind. De nachten verlopen ook vorstvrij !

Weerweetjes : 2013 was een droog en koud jaar

Het jaar 2013 gaat de boeken in als droog en een beetje te koud. Dat blijkt uit de gegevens van weeronline.nl, zo liet het weerbureau woensdag weten. Ook was het jaar iets zonniger dan gebruikelijk.

Dat 2013 met gemiddeld 9,8 graden ietwat kouder verliep dan normaal - 10,1 graden -, is te danken aan de eerste helft van het jaar. Vooral in de tweede helft van januari vroor het langdurig en ook de koudste lente sinds 1962 deed een duit in het zakje. Het koudst werd het in Herwijnen op 16 januari met liefst 18 graden onder nul.

Natte herfst:

Een warme zomer en een eveneens warme, maar erg natte herfst deden niets meer af aan het te koude jaar. De zomer bijvoorbeeld telde 7 dagen waarop het warmer werd dan 30 graden, terwijl we er normaal slechts 4 krijgen. Arcen spande op 2 augustus de kroon met 36,9 graden.

Droog was het ook in 2013; er viel 745 millimeter neerslag tegen 847 normaal. Vooral de zomer was droog en ook in maart en april regende het weinig. Toch werd er in maart een record gevestigd; het regende op de negende van die maand liefst 24 uur lang. De herfst verliep juist uiterst nat.

Meer zon uren:

De zon scheen in 2013 iets meer dan gebruikelijk, namelijk 1690 uur tegen 1639 normaal.

Overigens verliep ook 2010 te koud, met een jaartemperatuur van 9,2 graden. Anderzijds zijn de afgelopen 15 jaar de hofleverancier als het gaat om recordwarme jaren; volgens een woordvoerder van weeronline staan in de top 10 van warme jaren er liefst zeven uit de afgelopen 15 jaar. De top 10 koudste jaren wordt aangevoerd door 1963, de rest van die top 10 dateert zelfs van daarvoor. De afgelopen 50 jaar komen dus niet in het illustere rijtje koude jaren voor. (bron weeronline )

Krijgen we nog wel winter ? Het antwoord is: in 2013 niet meer !

Er zijn aanwijzingen dat het hele jaar 2013 uit, ruim boven normaal zal verlopen met van tijd tot  tijd neerslag en veel wind en richting Kerst mogelijke stormachtig weer maar dat is (te) ver weg.  Een storm kun je onmogelijk exact aangeven zo ver vooruit, maar dat het winderig wordt dat lijkt wel waarschijnlijk. Dus de Kerstboom wordt niet wit van de sneeuw dat lijkt wel duidelijk, nu is de hamvraag, blijft hij wel overeind !

Nu bestaan er weerspreuken die een relatie leggen tussen het gedrag van dieren en de winter: "Zijn er in december nog veel mollen, dan laat de winter met zich sollen ". Als ik nu naar buiten, kijk zie ik her en der nog veel mollen aktief en dat belooft voor de winterliefhebber niet veel goeds ! Maar goed, wat weten die mollen hier nou van ?

Weerweetjes...............................Waarom worden veel bomen in de winter kaal ?

Het blad van bomen verdampt veel water, dat ze vervolgens weer aanvullen met water uit de bodem. In de zomer zal dit op weinig problemen stuiten, maar in de winter ligt dit anders. De grond kan dan bevroren zijn en ook de plant zelf kan vrijwel geheel bevriezen, zodat de sapstroom tot stilstand komt.

Het is dus een beschermingsmechanisme van de boom, dat deze in de winter kaalt wordt. Voor bijvoorbeeld hulstbomen of sommige prunussoorten ligt dit anders. Deze blijven ook in de winter groen. Het blad van deze planten is namelijk dik en leerachtig. Maar weinig water verdampt zo via het blad.

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn