Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Verwachting voor donderdag: bewolking, later regen en maximum 12 graden.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 30 oktober 2013
30 okt 2013

Het weer opgesteld op 30 oktober 2013, 18.00 uur

Op de foto: zon en bewolking en fraaie regenboog boven de stad Groningen in de namiddag, Groningen, 30 oktober 2013.

De nacht naar woensdag leverde 4.0 mm aan neerslag op. Woensdag overdag was er af en toe zon en een enkele bui. Dit leverde nog 0.4 mm aan neerslag op. Totaal deze maand 66.0 mm aan neerslag en de regenmeters blijven volstromen de komende dagen. De maximum temperatuur was 12.8 C na een minimum van 6.8 C. De zon scheen vandaag 4.5 uur en de wind was matig en soms vrij krachtig uit ZW.

Komende nacht neemt de bewolking van het westen uit toe. Het blijft meest droog. De minimumtemperatuur daalt naar ongeveer 6 graden. De wind is zuid tot zuidwest en matig.

Donderdag breidt de bewolking zich verder uit en gaat het van het noordwesten uit af en toe regenen. De maximumtemperatuur komt uit rond de 12 graden. De wind komt uit ZZW en is matig tot vrij krachtig.

De verdere weersverwachtingen zijn: Perioden met regen of buien en slechts af en toe zon. Vooral zondag kans op veel wind en weinig verandering in temperatuur. Storm zit voorlopig niet in de verwachting maar zondag kan de wind behoorlijk opspelen, maar we zijn al wat gewend sinds maandag !

Weerspreuken voor begin november .

1 november :Geeft Allerheiligen zonneschijn, dan zal 't spoedig winter zijn. 
 
2 november : Sneeuw op Allerzielen, voorspelt een zacht voorjaar. 
 
3 november : Wie houdt van wind, november bemint. 
 
4 november : De elfde maand van 't jaar, bij 't vuur brengt al te gaar. 
 
5 november : November heeft maar dertig dagen, maar dubbel wind en regenvlagen. 
 
6 november : Houden de bomen hun bladeren lang, wees voor een strenge winter bang. 
 
7 november : November heeft op de loer gelegen, en komt tevoorschijn met veel regen. 
 
8 november : In november kom je tegen, harde wind en fikse regen. 
 
9 november : November warm en fijn, het zal een strenge winter zijn. 
 
10 november : Een zuidenwind op de dag voor St. Martijn, dan zal het een zachte winter zijn

Weerweetjes...............MAMMATUS BEWOLKING

Dat zijn wolken die voorkomen bij felle onweersbuien en het duidt op zeer grote onstabiliteit in de atmosfeer. Er zijn nogal wat theoriën over hoe deze typische wolken ontstaan. Eén van de verklaringen is dat op de plekken waar de "zakken" zichtbaar zijn, de lucht naar beneden stroomt en dat tussen de "zakken" in de lucht opstijgt. Zie foto mammatus bij weerbericht van 29 oktober 2013.
 
Deze mammatus bewolking is in Nederland wel vaker gezien, maar in combinatie met het licht van de ondergaande zon geeft dit hele bijzondere lichteffecten die in Nederland zeldzaam zijn. Mammatus is een van de indrukwekkende wolkvormen. Het lijkt op grote buidels, en het komt vaak voor onder het aambeeld van buien. Na een zware onweersbui zijn deze af en toe te zien, op soms zo spectaculaire wijze dat de hele lucht volhangt met de buidels.

Mammatus ontstaat in oude buienaambeelden, wanneer ijskristallen en sneeuw die bij de buientop de stijgstroom uitkomen en in het aambeeld terecht komen uit het aambeeld beginnen te vallen. De lucht onder het aambeeld is meestal vrij droog en de neerslag verdampt dan snel. Dit leidt tot plaatselijke afkoeling, wat de lucht zwaarder dan de omgeving maakt, zodat het begint te dalen. Dit gebeurt in kleine volumes lucht, de mammatusbuidels. Mammatus komt ook voor bij rustig weer bij sommige wolktypes, bijvoorbeeld altostratus. Hoewel het er dreigend uitziet, is mammatus zelf ongevaarlijk.

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn