Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Verwachting voor 1e Kerstdag ! Af en toe zon en overwegend droog !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 24 december 2013
3 dec 2010-23

Op de foto: zo zien velen het graag rond Kerst: sneeuw en fraaie helder weer ! Gelukkig hebben we de foto's nog !

De nacht naar dinsdag verliep onstuimig met een maximale windstoot van 74 km per uur, tot in kracht 8. Aan regen afgelopen nacht 3.7 mm, daar kwam overdag nog 10.2 mm bij. Totaal december 2013: 78.0 mm !!

De maximum temperatuur werd afgelopen nacht al bereikt, 11.6 C. In de middag neemt de wind verder af. Dindag overdag nog steeds veel wind, windkracht 6 tot 7 en aan de kust een volle storm windkracht 9. De barometer is flink gekelderd naar 983.4 hPa. Het kan nog gekker: in de kern van deze storm depressie daling tot 925 hPa. Ook viel er overdag af en toe regen.

In de Kerstnacht is er veel bewolking en valt er mogelijk nog wat regen. De minimum temperatuur is ongeveer 7 graden. De wind draait naar zuidoost en is matig tot vrij krachtig.

En dan Eerste Kerstdag: begint bewolkt en mogelijk nog wat regen. In de loop van de ochtend trekt de regen weg en opklaringen. De middagtemperatuur is ongeveer 8 graden. De wind ruimt in de ochtend naar het zuidwesten en is matig tot krachtig windkracht 4 tot 6.

2e Kerstdag meest bewolkt en met ongeveer 7 graden kouder dan de laatste dagen en kans op enige neerslag. Vrijdag weer af en toe regen of buien en veel wind. En zo gaat de trein van storingen met regen en veel wind onverminderd door en van winterweer geen enkele sprake ! Of het nog tot winterweer komt? Niets veranderlijker dan het weer, maar de volgende spreuk heeft wel een kern van waarheid :

Weerspreuk: Rond drie koningen stijgt de winter te paard, of breekt hij zijn nek met reuzenvaart.

Volgens de volksweerkunde moet het rond deze periode, 6 januari, gaan gebeuren: of we krijgen winter of het is (definitief ?) voorbij met winterweer.

 "Als de winter nog iets wil moet het wel snel gebeuren" anders zitten we zo in februari en worden de dagen al weer langer, de zon meer kracht enz.  Maar ook dat zegt niet alles, het kan in maart nog volop winter zijn, zie maart 2005 met 20 tot 40 cm sneeuw en zeer strenge vorst ! We wachten gewoon af !

 

Weerspreuken rond Kerst:

Het kan vriezen of dooien, als je onderuit gaat zijn ze te laat met strooien !

Is het met Kerstmis nog niet koud,
dan gebruikt de winter niet veel hout. 

Zacht Kerstweer beduidt, 
de winter is nog lang niet uit.

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn