Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Tweedeling in het land: Noorden (lichte) dooi, Zuiden aanhoudend winter.

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 17 januari 2017
18 jan 2017

Op de foto: Fraaie berijpte bomen en struiken en sneeuwdekje maken het winters plaatje compleet. Afgelopen nacht - 6.6 C,  18 jan 2017.


DE DAGEN WORDEN ALWEER LANGER: Het is nu half januari en je merkt duidelijk dat de middagen lengen. Het scheelt inmiddels een half uur met december. De ochtenden niet, de zonsopgang is slechts luttele minuten eerder. Het langer worden van de dagen gaat pas sneller na 2 februari. Dan merk je dat de avonden langer licht blijven. Niet voor niets wordt deze dag Maria Lichtmis genoemd.  Het langer worden van de dagen is van groot belang voor de temperatuur van de grond. 17 maart is een belangrijke datum. De weerspreuk zegt: met St Geertruid komt de warmte de grond uit.

Weerspreuk: Januari komt ons verklaren, dat men turf en hout moet sparen.
Daarna komt nog de tijd, dat men op de schaatsen rijdt.

Deze winterperiode is veel besproken. Eerst leek het erop dat we matige tot strenge kou zouden krijgen en minstens een week, toen gingen de scherpste kantjes eraf en later in de week minder vorst. Toek leek het erop dat de kustgebieden het minder koud zouden krijgen en nu hebben we een 2 deling: Noord Nederland in de (lichte) dooi en Zuid-Nederland blijft in de vorst. De oorzaak is de liggen van het hogedrukgbied. De as licht precies boven ons land en Zuidelijk Nederland krijgt  aanvoer uit ZO en Noord Nederland uit N/west en daar komt nu net de kou niet vandaan. MAAR HET KAN NOG WIJZIGING. Als het hogedruk gebied een paar honder kilometer opschuift zien de kaarten er weer heel anders uit.

Afgelopen nacht een nacht weer matige vorst in Zuidhorn. Het werd - 6.6 C terwijl het een dag eerder - 7.2 C was. Er was wederom mist en daardoor fraai berijpte bomen.

Woensdag overdag iets meer wind maar nog steeds niet meer dan  kracht 3. Er was bewolking ook wat zon en het kwik bleef onder nul,  - 0.5 C. De barometer staat wederom hoog 1041.1 Hpa. 

In de nacht naar donderdag en donderdagmorgen ziet het er wel even anders uit:   

Komende nacht is het overwegend bewolkt. Met name in het noorden is er kans op lichte (onderkoelde) motregen met ijzel en gladheid tot gevolg. De zwakke wind is in het noorden meest zuidelijk en komt in het zuiden uit een oostelijke richting. De minimumtemperatuur rond het vriespunt dus geen vorst meer op uitgebreide schaal zoals het nu lijkt.

Donderdag is het in het noorden bewolkt, met soms lichte (onderkoelde) motregen en daardoor plaatselijk ijzel en gladheid. De middagtemperaturen lopen uiteen van + 5 graden op de Wadden, bij ons enkele graden lager maar wel dooi ! De wind is veranderlijk en zwak tot matig.

Vooruitzichten: De komende dagen is er nog steeds een tweedeling met nog vrij koud winterweer in het zuiden en dooi, 2 tot 4 graden in de plus, in het noorden, laten wij daar nou net zitten ! De neerslagkansen zijn dan gering.

Zonnige groet,

Gerard Kiewiet

  • 18 jan 2017.2
  • 18 jan 2017.9
  • 18 jan 2017-1

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn