Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Temperatuur loopt langzaam op, winterse (on)gemakken bijna voorbij

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 7 januari 2017
7 jan 2017-12

Op de foto: winterse plaatjes met gemak en ongemak op zaterdag 7 jan 2017. 

Weerspreuk: Rond 3 Koningen stijgt de winter te paard, of breekt zijn nek met een reuzen vaart !

De gedachte achter deze spreuk is dat rond 3 Koningen ( 6 jan.)  de winter "los" moet gaan, als dat niet gaat gebeuren dan is het met de winter voorbij en kunnen we echt winterweer vergeten. Dit klopt natuurlijk niet altijd, ook in februari of maart kan het nog flink winter zijn. Maar zoals het nu lijkt stijgt de winter niet te paard dus ziet dat er niet goed uit voor de winterliefhebbers.....

De ergste overlast is alweer voorbij. De nacht van vrijdag op zaterdag vroor het nog - 3.1 C in Zuidhorn en het kwik kroop langzaam richting het vriespunt. Intussen schoof een warmte front over ons heen en koude lucht is zwaarder dan warme lucht dus de neersalg van het warmte fron viel in de koude lucht en gaf sneeuw en later onder koelde regen en ijzel. Er lag in Zuidhorn ruim 3 centimeter verse sneeuw. We hebben nog waarschuwing code orange maar dat wordt code geel en vervolgens helemaal geen waarschuwing. Maar het blijft oppassen ook komende nacht mocht het opklaren en mist ontstaan dan nog steeds die koude ondergrond en kans op opvriezing.

In de nacht naar zondag   waren er soms brede opklaringen en mist. De temperatuur rond 2 graden. Het bleef glad door vorst aan de grond .

Zondag overdag is het zwaar bewolkt. Het kwik stijgt moeizaam naar een graad of 6 bij weinig wind. de ijsresten nog steeds niet verdwenen maar daar komt wel verandering in.

In de nacht naar maandag is het bewolkt en blijft het op de meeste plaatsen droog. Plaatselijk komt mist voor en de minimumtemperatuur rond 2 graden. De wind is zwak tot matig uit zuid tot zuidwest.

Maandag overdag is het zwaar bewolkt en in de loop van de dag neemt de kans op regen toe. De middagtemperatuur ligt rond 5 graden. De zuidelijke wind neemt toe naar matig tot (vrij) krachtig

En dan de Vooruitzichten zijn die winters of niet: Eerst zacht later kouder, gevoelig kouder. Wisselvallig en temperaturen boven normaal, 6 tot 8 graden. In de tweede helft lagere maxima en kans op winterse neerslag en lichte tot matige vost, begint het winterfeest weer opnieuw ?

zonnige groet

Gerard Kiewiet

  • 7 jan 2017
  • 7 jan 2017-1
  • 7 jan 2017-5
  • 7 jan 2017-6
  • 7 jan 2017-9

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn