Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Standvastig najaarsweer met geregeld zon, meest droog en maxima rond de 20 graden

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 20 september 2017
16 okt 2016-11

Op de foto: De komende week krijgen we af en toe fraai nazomer/najaarsweer !

Dit keer lijkt het weerbericht meer op de “goed nieuws show”. Na de overvloedige regen met in Zuidhorn deze maand al 115 mm, elders in de provincie richting de noordkust tegen de 200 mm en in West Nederland ruim over de 250 mm.

Nee, de bakens worden helemaal verzet en we krijgen vrij rustig najaarsweer of nazomer weer het is maar hoe je het wilt noemen met wel frisse nachten en kans op mist maar als de mist is verdwenen perioden met zon ook bewolking en maxima 18 tot 20 graden en dat is prima weer.

Het blijft overwegend droog en de wind doet het rustig aan uit richtingen tussen zuid en oost. We krijgen met deze overgang te maken vanaf de donderdag en dus ook het weekend ziet er goed uit. Maar nogmaals niet dagelijks zonovergoten maar wel aangenaam en deze periode lijkt het redelijk lang vol te houden. Er zijn geen grote veranderingen in de verwachting t/m eind september en mogelijk begin oktober. Dus laat maar komen die nazomer en dan kunnen de kletsnatte landerijen weer wat opdrogen.

 

Krijgen we meer of minder stormen ?

Vorige week bereikte de eerste zware herfststorm van het jaar de Nederlandse kust. Het KNMI gaf vanwege de storm code oranje uit voor de kustprovincies. Met name op de Waddeneilanden werden hevige windstoten gemeten met snelheden tot 126 km/uur. De storm leidde tot vertraagde vluchten op Schiphol en incidenten op de weg door omgewaaide bomen en gekantelde vrachtwagens.

Stormen kunnen op verschillende manieren ontstaan. De meeste stormen die Nederland treffen worden gevoed door het noord-zuid temperatuurverschil tussen de warme tropen en het koude poolgebied. Ze ontstaan boven de westelijke wateren van de Noord-Atlantische Oceaan en worden met de achtergrondstroming meegevoerd naar Nederlandse bodem. Dit was ook bij deze storm het geval.

Incidenteel komen ook stormen naar Nederland die oorspronkelijk zijn geboren als orkaan boven tropisch zeewater. Orkanen halen energie uit warmte die vrijkomt bij condensatie van waterdamp. Deze tropische stormen kunnen met de achtergrondwind richting Europa waaien waar ze door het koudere zeewater hun kracht verliezen. Op hogere breedtegraden kunnen de oude orkanen als gevolg van het  noord-zuid temperatuurverschil soms weer tot een sterke storm aanwakkeren. De hoge vochtigheid van deze getransformeerde orkanen brengt bovendien veel neerslag met zich mee.

Het is nog een open vraag hoe herfststormen zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Sommige modelsimulaties laten zien dat het warmere Atlantische zeewater meer getransformeerde orkanen richting Europa doet afbuigen. Andere studies vinden dat het aantal stormen dat op dezelfde manier ontstaat als de storm van vorige week niet veel zal veranderen maar dat dit type storm wel meer neerslag met zich mee zal brengen in een warmer klimaat. Verder onderzoek met fijnmazige klimaatmodellen zal ons waarschijnlijk meer inzicht geven in de stormen van de toekomst. (Bron KNMI)

Zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn