Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Oplopende temperaturen rond 20 graden en geregeld zon !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 11 oktober 2017
22 okt 2016

Op de foto: Prachtig najaarsweer vanaf het weekend ? en...........Botsauto? Nee, deze auto werd getroffen door een zware hagelbui. Dat gebeurde afgelopen zondag in het noorden van Argentinië (bron: @MetFloridaUy / Jan Visser )

Krijgen we werkelijk weer warm najaarsweer met temperaturen rond of boven de 20 graden ? De aanwijzingen zijn er wel.

Zondag plaatselijk 23 graden !
Aanstaande vrijdag komt het op een enkele plek in het zuiden van het land al tot een eerste twintiger. Weliswaar is er dan nog vrij veel bewolking aanwezig en bij ons in het noorden rond 18 graden. Ook op zaterdag drijven nog regelmatig wolkenvelden over, maar schijnt ook de zon van tijd tot tijd. De temperaturen stijgen dan tot tussen 17 en 20 graden van noord naar zuid. Vanaf zondag wordt de lucht aanmerkelijk droger en schijnt de zon steeds meer. Bij een matige zuidelijke wind komt het kwik dan nog een paar graden hoger uit: het wordt tussen 18 en lokaal zelfs 23 graden. De hoogste waarden zijn weggelegd voor het oosten van Brabant en Noord-Limburg.

Restanten tropische storm Ophelia !
Of de oktoberwarmte begin volgende week aanhoudt is behoorlijk onzeker. Dat de verwachting zo lastig is, heeft voor een groot deel te maken met de naderende restanten van tropische storm Ophelia. Momenteel bevindt dit systeem zich midden op de Atlantische Oceaan. Computermodellen hebben altijd grote problemen met juiste berekeningen te maken als het een ex orkaan betreft.  Het blijft dus interessant om de ontwikkelingen voor de middellange termijn te volgen. (Bron: MeteoGroup)

Het weer vanaf donderdag: Woensdagavond en de komende nacht vallen er enkele buien. De temperatuur zakt diep in de nacht naar een graad of 13. De zuidwestenwind is aanvankelijk matig tot vrij krachtig.

Donderdag is het bewolkt maar laat de zon zich af en toe zien, maar er kan wel een bui vallen. Tijdens de middaguren wordt het overal droog met naast wolkenvelden ook zonneschijn. Het kwik loopt op naar een graad of 16. De wind is westelijk en matig tot vrij krachtig. Later op de middag neemt de wind af.

Vrijdag nog veel bewolking wel meest droog en dan .....aangename temperaturen voor begin oktober !

 

Waarom zijn de zonsopkomsten nu vaak zo mooi rood ?

De nachten worden steeds langer, voor een prachtige zonsopkomst kun je dus steeds later uit de veren! Maar waarom kleurt de hemel tijdens de zonsopkomst eigenlijk rood? 

De zon straalt een heel spectrum aan licht uit. Na een afstand van ongeveer 150 miljoen kilometer te hebben afgelegd, hier doet licht maar 500 seconden over, bereikt het zonlicht de aarde. Zodra het zonlicht de dampkring van de aarde bereikt, gebeurt er iets met het licht. Door de deeltjes in de lucht raakt het zonlicht verstrooid, en sommige kleuren verstrooien daarbij makkelijker dan andere kleuren.

Zo wordt de kleur blauw meer verstrooid dan rood, de reden ook dat de lucht overdag blauw is (behalve bij bewolking natuurlijk…). Als de zon opkomt, is het pad van het zonlicht door de atmosfeer het langst, veel langer dan wanneer de zon op zijn hoogst staat. Omdat het pad door de atmosfeer zo lang is, wordt onderweg al veel van het blauwe licht verstrooid. Vooral de rode kleuren blijven over en bereiken jou, als observant: de reden dat de zonsopkomst (en natuurlijk ook de zonsondergang) rood kleurt! ( Bron Meteo Group )

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

  • Hagel argentinie0810171-2

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn