Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Komende week droog winterweer met vorst in de nacht, overdag rond of boven nul !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 15 januari 2017
16 jan 2017-2

Op de foto: Fraaie winterse plaatsjes met sneeuwdekje van  2 centimeter in Zuidhorn en mooie blauwe luchten. 16 jan 2017.

DE DAGEN WORDEN ALWEER LANGER: Het is nu half januari en je merkt duidelijk dat de middagen lengen. Het scheelt inmiddels een half uur met december. De ochtenden niet, de zonsopgang is slechts luttele minuten eerder. Het langer worden van de dagen gaat pas sneller na 2 februari. Dan merk je dat de avonden langer licht blijven. Niet voor niets wordt deze dag Maria Lichtmis genoemd.  Het langer worden van de dagen is van groot belang voor de temperatuur van de grond. 17 maart is een belangrijke datum. De weerspreuk zegt: met St Geertruid komt de warmte de grond uit.

Weerspreuk: Januari komt ons verklaren, dat men turf en hout moet sparen.
Daarna komt nog de tijd, dat men op de schaatsen rijdt.

Komende week krijgen we winterweer maar niet zo koud als vooraf was gedacht, dat krijg je als je gewooon de pluimverwachting klakkeloos overneemt en niets anders roept dan wat de computers berekenen. Op zich is daar niet zoveel mis mee maar geef dan aan dat het anders loopt en de verwachting er nu anders uitzien. Dat doen ze niet, gewoon overgaan tot de orde van de dag en weer het zoveelste verhaaltje de wereld in slingeren, er zal toch wel een keer een juiste verwachting bij zitten. Ik bouw altijd een voorbehoud in en dat is ook wel nodig voral als het om winter gaat. Het is niet zo dat we geen winter krijgen alleen geen strenge vorst, zoals het nu lijkt, en overdag zou het onder nul blijven maar ook dat gaat niet op alle dagen lukken.

Afgelopen nacht een minimum van  -3.4 C in Zuidhorn. Een sneeuwbui gisteravond leverde een sneeuwdekje op van  2 centimeter. De rest van de maandag zonovergoten en diep blauwe luchten. Elders in het land bewolkt en mist en ruim onder het vriespunt, alleen Groningen en Friesland maandag alleen maar zon en iets boven het vriespunt. De wind doet het rustig aan, oostelijk, zwak tot hooguit matig. De barometer weer in jubel stemming en is opgeklommen naar 1029.2 Hpa. Een heerlijke winterdag !

Vanavond en komende nacht zijn er brede opklaringen. Plaatselijk kan er weer mist ontstaan. Op veel plaatsen gaat het matig vriezen en daar waar een  sneeuwdek is strenge vorst mogelijk. De veranderlijke wind is zwak.

Dinsdag overdag zal de mogelijke mist op de meeste plaatsen oplossen en wordt het weer een (vrij) zonnige dag. De max. temperatuur ligt rond het vriespunt en de wind blijft zwak en veranderlijk.

De verwachtingen die best wel onzeker zijn: vrij koud winterweer met in de nachten overwegend matige vorst en overdag maximumtemperaturen rond of iets boven het vriespunt. Vanaf donderdag vooral in de kustgebieden, bij ons dus, zachter. Het blijft wel droog en de zon is minder aanwezig !

Gerard Kiewiet

  • 16 jan 2017 1
  • 16 jan 2017.3
  • 16 jan 2017
  • 16 jan 2017-4

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn