Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Komende nacht matige vorst ? ook vrijdag niet boven het vriespunt: winter !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 5 januari 2017
5 jan2016

Weerfoto: Heel ander weer vorig jaar op 5 januari: "Straatsen" was het nieuwe woord, schaatsen door de straten door dik pak ijs als gevolg van ijzel, alles en ook werkelijk alles voorzien van een dikke laag ijs ! Zuidhorn 5 jan 2016.

Weerspreuk: Rond 3 Koningen stijgt de winter te paard, of breekt zijn nek met een reuzen vaart !

De gedachte achter deze spreuk is dat rond 3 Koningen ( 6 jan.)  de winter "los" moet gaan, als dat niet gaat gebeuren dan is het met de winter voorbij en kunnen we echt winterweer vergeten. Dit klopt natuurlijk niet altijd, ook in februari of maart kan het nog flink winter zijn. Maar zoals het nu lijkt stijgt de winter niet te paard dus ziet dat er niet goed uit voor de winterliefhebbers.....

We staan, weliswaar een korte , aan het begin van winter periode. Er stroomt zeer koude lucht vanuit het n/oosten over ons heen en komende nacht kan het kwik een flinke avontuur neerwaarts maken. Bij ons zou het met een 4 tot 6 graden onder het vriespunt ongeveer wel gebeurt zijn, richting het oosten van het land mogelijk strenge vorst,  10 graden onder het vriespunt.  De wind is zwak tot matig uit oostelijke richtingen. De barometer stijgt weer enorm, zoals zo vaak de laatste weken, naar 1035,5 Hpa. Eerst maar kijken of we werkelijk vorst van betekenis krijgen. Donderdag overdag veel zon en een graad of 2 als maximum bij een oostelijke wind.

Vrijdag overdag is er vrij veel zon. Wel blijft het koud met middagtemperaturen die rond het vriepsunt schommelen of er onder endan hebben we een ijsdag te pakken. het westen. In de middag neemt de bewolking vanuit het westen geleidelijk toe en later in de avond valt er mogelijk lichte sneeuw. De wind draait naar zuidoost tot zuid en wordt matig.

Zaterdag zwaaien we de winter alweer uit: Zaterdag mogelijk winterse neerslag met gladheid en overgang naar een zachter weertype met temperaturen rond normaal. Het is daarbij overwegend bewolkt. Aan het einde van de periode toenemende kans op regen en meer wind.

zonnige groet

Gerard Kiewiet

  • 5 jan 2016-555

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn