Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Komende nacht en zaterdagmorgen glad en winterse ongemakken !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 6 januari 2017
6 jan 2017

Weerspreuk: Rond 3 Koningen stijgt de winter te paard, of breekt zijn nek met een reuzen vaart !

De gedachte achter deze spreuk is dat rond 3 Koningen ( 6 jan.)  de winter "los" moet gaan, als dat niet gaat gebeuren dan is het met de winter voorbij en kunnen we echt winterweer vergeten. Dit klopt natuurlijk niet altijd, ook in februari of maart kan het nog flink winter zijn. Maar zoals het nu lijkt stijgt de winter niet te paard dus ziet dat er niet goed uit voor de winterliefhebbers.....

We zitten, weliswaar een korte, in een winter periode. Er stroomt zeer koude lucht vanuit het n/oosten over ons heen en komende nacht kan het kwik een flinke avontuur neerwaarts maken. Afgelopen nacht - 5.8 C, elders in he tland tot min 10 graden en dat is strenge vorst ! De barometer is gestegen naar opnieuw zeer hoge waarden naar 1041.6 Hpa.

Er is vandaag, vrijdag, vrij veel zon, ook middelbare bewolking en sluierbewolking. Het blijft koud overdag en HET WERD NIET WARMER DAN  - 1.4 C en dan hebben we een ijsdag te pakken. De wind is oost tot zuidoost en zwak tot matig. In de middag neemt de bewolking vanuit het westen geleidelijk toe en later in de avond valt er in het westen lichte sneeuw. De wind draait naar een zuidelijke richting en wordt matig tot  (vrij) krachtig. En dan gaat het beginnen:

Komende nacht breidt de sneeuw zich verder over het land uit. In het westen van het land kan de sneeuw in de loop van de nacht al overgaan in ijzel met kans op gladheid op uitgebreide schaal. De minimumtemperatuur onder het vriespunt en er staat een matige tot vrij krachtige wind.

Zaterdagochtend gaat de sneeuw verder het land in naar het oosten en dan kan het flink wat overlast geven, sneeuw of ijzel en de gevolgen laten zich raden. Er kan tussen de 1 en  4 centimeter sneeuw vallen maar dat is altijd afwachten. In de middag gaat de sneeuw en ijzel over in regen en is het geglibber op de wegen weer voorbij.  Maxima lopen dan moeizaam op naar een graad of 5 a 6. De wind draait naar een zuidwestelijke richting en is zwak tot matig.

Vooruitzichten:
Zondag veel bewolking wel droog en een graad of 7.
Vanaf maandag wisselvallig weer met dagelijks kans op regen. Maxima rond 7 graden, minimum iets boven nul.

zonnige groet

Gerard Kiewiet

  • 6 jan 2017-1
  • 6 jan 2017-2
  • 6 jan 2017-3
  • 6 jan 2017-4

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn