Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Komende dagen vrij zacht en wisselvalig, daarna echt winter ?

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 9 januari 2017
491673931

Op de foto: Winterse plaatjes niet in Nederland maar op een plaats waar je het niet vaak verwacht: GRIEKENLAND waar ze op Kreta al 40 jaar geen sneeuw hadden gezien en vorst tot  - 15 graden !


Weerspreuk: Rond 3 Koningen stijgt de winter te paard, of breekt zijn nek met een reuzen vaart !

De gedachte achter deze spreuk is dat rond 3 Koningen ( 6 jan.)  de winter "los" moet gaan, als dat niet gaat gebeuren dan is het met de winter voorbij en kunnen we echt winterweer vergeten. Dit klopt natuurlijk niet altijd, ook in februari of maart kan het nog flink winter zijn. Maar zoals het nu lijkt stijgt de winter niet te paard dus ziet dat er niet goed uit voor de winterliefhebbers.

Op lange termijn lijkt de winter steeds meer een richting ons land te komen. We krijgen overdag  en in de nacht dus een aantal ijsdagen staan wel in de planning. Het ziet er goed uit nu de uitvoering nog, het is bijna te moioi om waar te zijn. Overdag lichte vorst en in de nachten matige vorst en geen neerslag en geregeld zon. We zouden toch geen winter meer krijgen door de opwarming, moet je maar vertellen in Oost Europa waar het meer dan  35 graden onder nul is, alles is en blijft mogelijk !

Afgelopen nacht 4.5 mm en  minimum van 2.5 C. De dinsdag zelf zon en bewolking en mogelijk ook nog enkele buien bij een temperatuur van  6 graden. De wind matig uit ZW. De baromter is flink gedaald en staat nu nog mar op 1006.4 hpa.

Vanavond is het overal droog en kan er mist ontstaan. In de nacht naar woensdag wolkenvelden en opklaringen. De minimumtemperatuur komt uit omstreeks 2 C en er staat een overwegend matige zuidelijke wind.

Woensdag overdag neemt de bewolking snel toe en valt er enige tijd motregen of regen. In de loop van de middag klaart het van het noordwesten uit op en wordt het overwegend droog. In de avond neemt de kans op een regen- of hagelbui in het noorden toe. De maximumtemperatuur komt uit op 8 C en de westelijke wind neemt overdag flink toe. In de middag wordt de wind boven land overwegend vrij krachtig tot krachtig en mogelijk windstoten tot 75 km per uur.

Vooruitzichten:
De eerste dagen wisselvallig, 4 tot 5 graden , met geregeld neerslag, vooral landinwaarts ook in de vorm van hagel (natte) sneeuw. in de nacht dicht bij nul en kans op gladheid. Begin volgende week overgang naar koud en overwegend droog winterweer. Yes !

zonnige groet

Gerard Kiewiet

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn