Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Vrijdag opnieuw onstuimig en winterse neerslag, daarna serieus winterweer met matige vorst !

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 11 januari 2017
7 jan 2017

Op de foto: Winterse plaatjes zullen we mogelijk de komende dagen steeds vaker te zien krijgen. Verder fraaie halo, kring om de zon, regen in de ton, boven  Zuidhorn op 12 jan 2017

Weerspreuk: Rond 3 Koningen stijgt de winter te paard, of breekt zijn nek met een reuzen vaart !

De gedachte achter deze spreuk is dat rond 3 Koningen ( 6 jan.)  de winter "los" moet gaan, als dat niet gaat gebeuren dan is het met de winter voorbij en kunnen we echt winterweer vergeten. Dit klopt natuurlijk niet altijd, ook in februari of maart kan het nog flink winter zijn. Maar zoals het nu lijkt stijgt de winter niet te paard dus ziet dat er niet goed uit voor de winterliefhebbers.

Ons land krijgt de komende dagen te maken met soms winterse neerslag en serieuze vrieskou staat voor volgende week op het programma. Er komt een oostelijke tot noordoostelijke stroming in. Daarmee wordt zeer koude lucht aangevoerd. Vooral vanaf dinsdag lijkt het kwik overdag in veel regio’s niet boven het vriespunt uit  te komen en kunnen we weer ijsdagen bijschrijven. In de nacht en ochtend vriest het matig ( - 5 tot - 10 C) en vooral het oosten en zuidoosten kan het kwik onder de -10 C halen en dan spreken we van strenge vorst. Het weerbeeld volgende week weinig of geen neerslag en naast wolkenvelden is er ook zonneschijn. Fraai winterweer dus, maar het moet allemaal nog, maar het staat wel in de steigers dus we houden het in de gaten.

Donderdag is het op de meeste plaatsen droog en kan de zon nog doorkomen. In de middag neemt de bewolking toe trekt later op de dag van het zuidwesten uit, een groot en intensief neerslaggebied ons land binnen. Het lijkt erop dat met name het zuiden en zuidoosten de meeste regen krijgen, mogelijk tot 20 mm. Verder landinwaarts gaat de regen over in (smeltende) sneeuw en in de heuvels van Limburg kan in de avond en nacht een tijdelijk sneeuwdek(je) vormen.
 De maxima overdag bij ons rond 6 graden en de westenwind neemt verder af naar matig. Dus mogelijk bij ons weinig of geen regen maar dat moeten we even afwachten. De wind is nog steeds nadrukkelijk aanwezig met max windstoot van 50 km per uur !

Komende nacht trekt het neerslaggebied geleidelijk. Er kunnen enkele buien vanaf zee het land bereiken. De minimum  dicht bij het vriespunt  en er staat een matige tot vrij krachtige wind.

Vrijdag begint relatief rustig maar wordt het in de loop van de dag onstuimig. Het is wisselend bewolkt met in de ochtend enkele winterse buien In de middag trekt er een neerslaggebied van noordwest naar zuidoost over het land. Landinwaarts kan de neerslag enige tijd in de vorm van natte sneeuw vallen. De maxima liggen rond 5 C. De west- tot noordwestenwind neemt in de middag verder  toe en wordt boven land krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7, aan de kust stormachtig met enige tijd noordwesterstorm, windkracht 9t. Daarbij komen vooral in de kustprovincies zware windstoten voor van 75-90 km/uur.

Vooruitzichten: De kaarten zien er nog steeds winters uit, Bijna geheel Oost Europa zit onder een laag sneeuw en voor het opbouwen van de vorst is dat alleen maar goed. De eerste dagen in het weekend wisselvallig en enkele graden boven nul, in  de nachten net onder het vriespnt met winterse buien. In de eerste helft van de volgende week overgang naar koud en droog winterweer, met zowel overdag als in de nachten ruim onder nul ! En dat noemt men winter !.

zonnige groet

Gerard Kiewiet

  • 12 jan 2017-1

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn