Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Jaarwisseling droog, Nieuwjaarsdag bewolkt in de avond wat regen ?

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 31 december 2016
30 dec 2016-7

Op de foto: Grijs was het ook zijn op de laatste dag van het jaar,  31 dec 2016.

We hebben een bijzonder jaar gehad. Januari begon al met uitgebreid ijzel en onbegaanbare wegen, maar niet voor de schaats, er kon gewoon worden geschaatst en een nieuw woord kregen we erbij: Straatsen. Verder stelde de winter niet zoveel voor. De zomer verliep warm maar plaatselijk ook nat maar bij ons vrij normaal, totaal dit jaar in Zuidhorn 712.3 mm. Vooral de nazomer, september 2016, was zeer warm en zonnig. Het hele jaar opgeteld verliep boven normaal.

De cijfers van 2016  Zuidhorn: De hoogste temperatuur dit jaar 32.8 C, de hoogste barometerstand 1044.4 Hpa en de zwaarste windstoot 82 km per uur. De laagste temperatuur was   - 6.1 C, de laagste barometerstand 979.8 Hpa en laagste luchtvochtigheid 23 %.

2016 was voor Nederland weer een zeer warm jaar. Met een gemiddelde temperatuur van 10,7 graden komt 2016 net in de top tien van warmste jaren sinds het begin van de metingen. Dit past in de trend van een opwarmend klimaat.

Het jaar begon met twee zachte wintermaanden. Het zeer zachte weer werd afgewisseld door iets koudere perioden. Opvallend was de langdurige ijzel begin januari in het noorden van Nederland waarvoor het KNMI code rood uit gaf.
 De lente startte laat in 2016. Zowel maart als april waren koud met tot ver in april winterse buien. In mei overheerste de warmte.

 De zomer was gemiddeld zeer warm en komt op de tiende plaats in de rij van warme zomers sinds 1901. Het was zonniger dan normaal, maar ook natter. Vooral de nachten waren warm. Augustus eindigde zeer warm en deze warmte zette zich voort in september, die volop zomers was. Met 17,3 graden in De Bilt was het de op twee na warmste september.
De herfstmaanden oktober en november verliepen vervolgens juist kouder dan normaal. Eind november en begin december waren vooral de nachten koud. December verliep verder zacht maar eindigde koud met mist.

2016 was zeer zonnig met landelijk gemiddeld circa 1880 uur zon tegenover 1640 uur normaal. Aan de kust scheen de zon het meest; in Zuid-Limburg het minst maar nog altijd 140 meer zonuren dan normaal.
 Het was daarnaast een vrij droog jaar met landelijk gemiddeld ongeveer 758 mm neerslag tegenover 849 mm normaal. Het noorden was het droogst. In het westen en zuiden van het land was het iets natter dan normaal.(Bron KNMI)

Nieuwjaarsdag : Bewolkt, nevelig en soms wat neerslag en aan de koude kant !

Nieuwjaardag aan de koude kan, in denacht geen hinderlijke mist odat het vuurwerk goed zichbaar was. Ook de wind was nadrukkelijk aanwezig dus de kruitdampen konden snel worden verjaagd. Merkwaardige van vandaag is dat het kwik in de loop van de dag in dalende lijn ging. in de ochtend 4.1 C rond het middag uur 3.2 C  en eind van de middag rond 2 graden. Het was grijs en somber en een stevig wind, matig tot krachtig uit ZZW.

 Aan het einde van de middag bereikt een neerslaggebied het noordwesten en dit verplaatst zich vervolgens geleidelijk zuidoostwaarts en mogelijk krijgen wij daar nog iets van mee.

Vannacht zijn er naast wolkenvelden soms ook bredere opklaringen en wordt het droog maar in het noorden kan er een regenbui voorkomen. De minima dicht bij het vriespunt.  Mogelijk kan er landinwaarts wat gladheid ontstaan door bevriezing van natte weggedeelten. De wind wordt overal noordwestelijk matig tot vrij krachtig.

Maandagochtend zijn er brede opklaringen en komt er eerst plaatselijk gladheid voor. In de middag neemt de bewolking toe. In de avond trekken er van het noorden uit meer buien het land binnen. De maximumtemperatuur komt uit op 4 a 5 C. De noordwestenwind is matig tot (vrij)krachtig.

En dan de verder verwachtingen: Licht wisselvallig en af en toe op regen of enkele buien. Gedurende de nachten landinwaarts een aanhoudende kans op een graadje vorst. Overdag wordt het ongeveer 6 graden.

zonnige groet

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn