Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Hoe was het weer vandaag in Zuidhorn ? Opgesteld om 18.00 uur, 31 jan 2012:

Door : (WIZ web-redactie)
Datum : 31 januari 2012
31 jan 2011

De laatste dag van deze zachte en natte januari ( neerslag totaal 110.9 mm ) sloot af met de eerste nacht met matige vorst, het kwik kon dalen naar een minimum van - 6.8 C. Overdag een zonnige maar ijskoude dag.
De zon scheen vandaag totaal 6.9 uur ( 6 uur en 54 minuten ).
Met een matige en soms vrij krachtige ONO wind werd het niet warmer dan een maximum van – 3.0 C. In de vroege ochtend lag de gevoelstemperatuur op min 13 graden. Met matige vorst in de nachten en lichte vorst overdag kan het hard gaan met de ijsgroei. Met nadruk kan, want de doorstaande wind houdt veel open water nog ijsvrij of er ontstaan windwakken, de nachtmerrie voor de schaatsliefhebbers. De temperaturen mogen dan laag zijn maar als de wind ons parten blijft spelen wordt schaatsen op grote oppervlakten en kanalen een moeilijke zaak. Mogelijk dat gunstig gelegen ijsbanen dit probleem niet hebben. Sneeuw op ijs is ook een remmende faktor. Maar van sneeuw is voorlopig geen sprake. Het is dan een soort “deken” waardoor de ijsgroei ondanks de vorst niet door kan gaan. Kortom, het is niet zo eenvoudig, de weerkaarten mogen nog zo mooi zijn een garantie voor mooi en betrouwbaar ijs is dat zeker nog niet. Het is dus nog niet “koek en ijs” !
Komende nacht opnieuw matige vorst, min 6 tot min 9 graden en overdag weer veel zon. Met een maximum van ongeveer min 4 graden overdag blijft het onverminderd koud. Op langer termijn richting weekend kans op enige neerslag ( lichte sneeuw) maar aanhoudende vorst. De maximale luchtvochtigheid bedroeg 81 % en minimaal 67 %, vrij droge lucht dus !



Bijgaande foto: Fraaie heldere lucht, garantie voor opnieuw een koude nacht ! Omgeving Zuidhorn op 31 januari 2012.


Weerweetje: 31 januari 1953, hoe zat dat eigenlijk?


Op de zaterdagmiddag van 31 januari 1953 was een zeer actieve depressie onderweg van Schotland naar de Noordzee. Het KNMI waarschuwde voor een zeer zware noordwesterstorm. De waarschuwing werd mede gedaan omdat de storm samenviel met springtij en dat is een zeer hoge waterstand na volle maan en ook na nieuwe maan, vandaar ook de waarschuwing voor een hoge waterstand.
Na een nacht met opnieuw lichte vorst, - 3.2 C opnieuw een schitterende winterse dag met veel zon en hoge (sluier)bewolking waardoor de zon nauwelijks werd afgeschermd. De wind was zwak tot matig, windkracht 1 tot 3 en het kwik liep op naar +4.6 C. In de schaduw op de grond bleef het zelfs de hele dag licht vriezen.
Dit fraaie droge zonnige winterweer raken we wel kwijt en lijkt voorlopig niet meer terug te komen ! Maar ik kijk niet verder dan drie dagen vooruit, maar toch stiekem weleens verder. De komende nacht weer lichte vorst met minimum temperaturen tussen -1 en - 3 graden zolang het helder blijft. Later toenemende hoge bewolking waardoor de nachtelijke afkoeling getemperd kan worden. Woensdag eerst droog maar in de loop van de dag meer bewolking en enige regen bij oplopende temperatuur naar ongeveer 7 graden. De rest van de week te zacht voor de tijd van het jaar met periodiek neerslag en van tijd tot tijd veel wind,anti-winterweer dus. Voor de winterliefhebber is dit dus een echte “horrorwinter”

Het steeg hoger dan ooit tevoren en de ramp was compleet. In Den Helder werd windkracht 10 gemeten (uurgemiddelde 97 km/uur) met een windstoot van 144 km/per uur. Vlissingen mat een hoogste uurgemiddelde van 75 km/uur en kwam maar net tot windkracht 9. Daar werd het de eerste februari maximaal 5.8 graden met een minimum van 1.9 graden.
Nadelig was dat de berichtgeving van het KNMI in de nachtelijke uren moest worden gestaakt. In die tijd waren er in de nacht geen radio-uitzendingen en de toenmalige Hoofd Operationele dienst de heer Postma, vertrouwde de situatie niet, loste zijn collega de heer Bijvoet af en bleef in de nacht doorwerken.
De waterstanden waren zeer extreem: bij Hoek van Holland werd 385 cm boven Normaal Amsterdams Peil (NAP) gemeten, terwijl volgens het astronomische getij (bij normale omstandigheden, dus bij weinig wind) 80 cm was berekend. De extra verhoging door de storm was dus 305 cm. Bij Vlissingen kwam het water tot +455 cm, dat was 250 cm meer. Bergen op Zoom kwam zelfs tot 517 cm NAP, 117 cm hoger dan het kritieke peil!
Het gevolg was dat op grote schaal dijken met name langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust doorbraken en het land overstroomde. Ook stroomde een deel van het wassende water het westen en noordwesten van Noord-Brabant binnen.

De watersnoodramp gaf wel de aanleiding tot het ontwerpen van een plan om de Nederlandse dijken beter en steviger te bouwen en zodanig dat we beschermd zijn tegen het soms woeste water van onze Noordzee. Dat werd in de jaren zestig het begin van de later wereldberoemde Deltawerken.



W
aarneming in Zuidhorn om 18.00 uur:
* neerslag 8.00 uur tot 18.00 uur: 0.0 mm, afgelopen 24 uur: 0.0 MM, totaal deze maand: 110.9 mm.
* temperatuur om 18.00 uur: – 4.7 C
* max. temp: – 3.0 C
* onbewolkt
* wind: ONO, max tot 5.6 meter per sec, kracht 3 tot 4
* barometer: 1031.9 hPa
* relatiefvochtigheid : 77 %

zonnige groet
Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn