Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Hoe was het weer vandaag in Zuidhorn ? Opgesteld om 18.00 uur, 30 jan 2012:

Door : (WIZ web-redactie)
Datum : 30 januari 2012
30 jan 2012-1

Gisteravond de eerste sneeuw deze winter, veel was het niet en er was dus sprake van een "gebroken" sneeuwdekje. Bij een gebroken sneeuwdek is de grond nog (deels)zichtbaar, bij gesloten sneeuwdek is er sprake van een laag sneeuw zonder dat de grond hieronder nog zichtbaar is. Het kwik ging afgelopen nacht onderuit naar een minimum van – 4.6 C. Overdag bleef het vriezen met een maximum van – 1.9 C, dus we hadden de 2e ijsdag deze winter. Er was veel bewolking en een koude oostelijke wind kracht 3 tot 4. Later in de middag begon het wolkendek te breken en kwamen er vanuit het N/oosten brede opklaringen binnen en werd het vrij zonnig. De barometer staat nog steeds hoog met een stand van 1027.6 hPa.

Van ijsvorming is nog nauwelijks sprake, veel slootjes zijn nog niet eens dichtgevroren en grote wateroppervlakten helemaal nog niet. Reden is de doorstaande wind, het feit dat we nog maar ruim 48 uur in de vrieslucht zitten en dat we nog geen matige vorst hebben gehad. We moeten ons niet meteen rijk rekenen. Maar de kans op schaatsen is nog steeds haalbaar in het weekend of vlak daarvoor! We houden het allemaal voor u in de gaten, morgen uiteraard meer hierover !

Vannacht klaart het van het noordoosten uit verder op en gaat de temperatuur flink onderuit met dinsdagochtend een minimumtemperatuur van plaatselijk - 7 graden. De wind is oost- tot noordoostenwind, meest matig. Dinsdag overdag lijkt een zonnige dag te worden, veel zon maar wel koud en bij een matige oost- tot noordoostenwind wordt het niet warmer dan - 4 graden. Ook de woensdag en donderdag veel zon, overdag lichte vorst en in de nachten min 6 tot min 9 graden. We zitten tenminste een aantal dagen dik in de winter !!
Bijgaande foto: De vijver aan het Akkerend in Zuidhorn bedekt met laagje motsneeuw maar ook open plekken, onbetrouwbaarijs dus !!! , Zuidhorn op 30 januari 2012.


Weerweetje: stralingskou en transport kou, hoe zit dat eigenlijk?

Transportkou - Zeer koude lucht, die met krachtige winden vanuit het vaste land van Rusland of Siberië geheel over land naar onze omgeving wordt aangevoerd, wordt ook wel transportkou genoemd. Onder dergelijke weersomstandigheden wordt het 's winters in ons land in korte tijd bijzonder koud en kan het overdag ook bij zonnig weer matig en in extreme situaties zelfs streng blijven vriezen. Hoewel het met de vorst en wind nu nog meevalt hebben we nu wel met deze vorm van kou te maken.

Stralingskou
Hieronder wordt verstaan dat het 's nachts helder, droog en vrijwel windstil is. Onder zulke condities kan het 's winters hard vriezen, vooral boven een laagje sneeuw, maar ook hartje zomer erg fris zijn.

W
aarneming in Zuidhorn om 18.00 uur:
* neerslag 8.00 uur tot 18.00 uur: 0.0 mm, afgelopen 24 uur: 0.1 MM, totaal deze maand: 110.9 mm.
* temperatuur om 18.00 uur: – 2.9 C
* max. temp: – 1.9 C
* vrijwel onbewolkt
* wind: Oost, max tot 7.6 meter per sec, kracht 3 tot 4.
* barometer: 1027.6 hPa
* relatiefvochtigheid : 74 %

zonnige groet
Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn