Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Hoe was het weer vandaag in Zuidhorn ? Opgesteld om 16.00 uur, 18 februari. 2012:

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 18 februari 2012
18 febr 2012

Zondag buien met winterse lading, tijdelijk vorst in de nacht !

Vandaag een anti-winterse dag. Wat een verschil met vorige week zaterdag toen er nog volop werd geschaatst en een minimum toen van - 12.1 C. Vandaag liep het kwik op naar + 8.9 C  een verschil  van 21 graden !! 

Op de zaterdag was het meest bewolkt en soms wat lichte motregen, maar meer dan 0.1 mm leverde het niet op. Even kwam de zon erbij , 0.2 uur ( 12 minuten ) maar dat was ook alles wat het aandeel van de zon betreft. De wind was in de hoofdrol, windkracht 5 tot 6, met uitschieters tot 16.5 meter per sec / 60 Km per uur. Afgelopen nacht was het met 2.0 C aan de frisse kant.

Een blik op de barometer zegt al genoeg: de barometer maakt een vrije val, 1004.7 hPa om 16.00 uur en kijkend op de radar is te zien dat er een omvangrijk regengebied naar ons onderweg is. In de avond en nacht zullen we hiermee te maken hebben. De wind ruimt van ZW naar NW. Daarna komt er koudere lucht naar ons toe, vooral de bovenlucht koelt flink af en dat geeft winterse buien met hagel en smeltende sneeuw op de zondag. Ook is er ruimte voor de zon. Het kwik komt morgen niet hoger dan een graad of 5 maar tijdens buien enkele graden lager. Dus kans op tijdelijke gladheid !

De nacht van zondag op maandag verloopt onder het vriespunt met lichte vorst tot ongeveer – 3 graden als het lang helder blijft en de wind aan de ketting gaat. Dus ook kans op gladheid maandag morgen. Naar het einde van de week gaan we naar de “dubbele cijfers” maar ook wisselvalligheid en is deze “koudere periode” (normale voor deze tijd van het jaar) slechts enkele dagen.
Bijgaande foto:  Bewolkt en nog steeds veel drijfijs en ijsschotsen in een deel van het Van  Starkenborghkanaal op  18 februari 2012, Zuidhorn.

Weerweetjes: ruimende wind en krimpende wind, hoe zit dat eigenlijk ?

Bij een ruimende wind gaat de wind met de wijzers van de klok mee, dus bijvoorbeeld van ZW naar NW. Bij een krimpende wind gaat de wind tegen de wijzers van de klok in, dus van ZW naar ZO.


W
aarneming in Zuidhorn om 16.00 uur:
* neerslag 8.00 uur tot 16.00 uur: < 0.1 mm, afgelopen 24 uur: > 0.1 MM, totaal deze maand: 8.0 mm.
* temperatuur om 16.00 uur: 7.8 C
* max. temp: 8.9 C
* zwaarbewolkt
* wind: ZW, max tot 12.6 meter per sec, kracht 5 tot 6
* barometer: 1004.7 hPa ( sterk dalend )
* relatiefvochtigheid : 84 %

zonnige groet
Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn