Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Hoe was het weer vandaag in Zuidhorn ? 19 mei 2012

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 19 mei 2012
19 mei 2012-1

Het weer opgesteld om 18.00 uur :

Zon op morgen: 5.38 uur, zon hoogste stand: 13.36 uur,  zon onder: 21.35 uur.

Afgelopen nacht en vroege ochtend wat lichte buitjes, dit leverde 0.2 mm op. Overdag veel bewolking, ook een stekend zonnetje en het weer had een zwoel karakter. De wind was eerst meest zwak tot matig uit zuidelijke richtingen. Er waren ook enorme stapelwolken en ook dreigende luchten maar op wat licht onmeetbaar gespetter na, bleef het droog. Het kwik kon de warme grens van de 20 graden overschrijden, max. 20.3 C, en dat leverde de 2e warme dag op van mei. In de namiddag ging de wind waaien uit N/oostelijke richting en werd het koeler. Vanavond af en toe zon en meest droog.

Komende nacht trekt een regengebied van zuid naar noord maar het is afwachten of het ook onze regio bereikt. Het wordt niet kouder dan ongeveer 10 graden.

Zondag af en toe zon en mogelijk een enkele bui mogelijk met onweer. Bij een  N/oostelijke wind loopt het kwik op naar ongeveer19 tot  21 graden. De meest buien zullen verder landinwaarts ontstaan, dus denk ik dat het hier in Zuidhorn wel mee zal vallen, maar dat is natuurlijk afwachten. 

De verdere verwachtingen: maandag en dinsdag enkele buien. Door de matige N/oostelijke wind zal het kwik, met name in het kustgebied, niet de warme grens van 20 graden bereiken. Het wordt ongeveer 16 tot 18 graden. Richting Pinksteren meest droog, N/oostelijke wind en 17 tot 21 graden.

Weerweetjes............. dan weet je het weer: Waarom is de lucht blauw ?

De blauwe kleur van de hemel komt door de manier waarop het zonlicht door de atmosfeer reist. De zon geeft wit licht af. Wit licht bestaat uit alle kleuren. Met behulp van een prisma kunnen we die verschillende kleuren scheiden. Er ontstaat dan een zogenaamd spectrum, waarbij de rode kleuren aan de ene kant liggen en de blauwe tinten aan de andere kant. Datzelfde zien we in de natuur terug in een regenboog. Kleuren zijn in feite niets anders dan licht van verschillende golflengte. Rood en geel hebben een langere golflengte dan blauw.
Het verstrooide blauw!

Om het aardoppervlak te bereiken, moet het zonlicht eerst door de atmosfeer dringen. Voor de kleuren met een lange golflengte, geel en rood dus, is dat geen enkel probleem. Die stralen direct door. Op kindertekeningen zien we dan ook altijd de zon als een gele of oranje bal terug. Het blauwe licht heeft echter meer problemen om daar de atmosfeer heen te komen. Door de gasmoleculen wordt het alle kanten opgestuurd. Dat verschijnsel noemen we verstrooiing. Doordat dat blauwe licht ons uiteindelijk van alle kanten ons bereikt, zien wij de hele hemel als blauw.

Als er naast gasmoleculen ook allerlei andere deeltjes in de lucht zitten, kunnen ook het gele en het rode licht worden verstrooid. Het gevolg daarvan is dat de lucht lichtblauw of zelfs wit kleurt

Grotere deeltjes verstrooien alle kleuren in het witte zonlicht met een geringe verstrooiingshoek in gelijke mate en leveren dus ook wit licht op. Als er dus veel stof of vocht (waterdruppeltjes) in de atmosfeer zit, dan wordt de blauwe kleur fletser of zelfs witachtig. In een industriegebied zien we daarom zelden een diepblauwe lucht. Tijdens opklaringen na een regenbui, die de lucht heeft schoon gewassen, en in schone lucht aangevoerd uit de poolstreken is de lucht donkerblauw.

Hoe droger en schoner de lucht, hoe blauwer en donkerder de kleur van de hemel. Vandaar dat we ook hoog in de bergen vaak een donkerblauwe hemel zien. Kleine waterdruppeltjes, ijsdeeltjes, stofdeeltjes of druppeltjes zwavelzuur afkomstig van vulkaanuitbarstingen veroorzaken een ander type verstrooiing, die blekere kleuren oplevert, en afhankelijk van de belichting zelfs een rode hemel.

Zonkracht morgen:  indien zonnig: 6.0, indien bewolkt 3.0.

Zonkracht:
Zonkracht 1-2 = geen verbranding
Zonkracht 3-4 = zwak, kans op verbranding
zonkracht 5-6 = matig,  gemakkelijk verbranding
zonkracht 7-8 = sterk, snel verbranding

Op de Foto: Af en toe zon maar ook stapelbewolking maar echte buien, op wat licht gespetter na, leverde het niet op vandaag, Zuidhorn 19 mei 2012.

Waarneming om 18.00 uur:

* neerslag 8.00 uur tot 18.00 uur: 0.0 mm, afgelopen 24 uur: 0.2 mm, deze maand 27.8 mm.
*  temperatuur om 18.00 uur: 18.1 C
*  max. temp: 20.3 C
*  halfbewolkt
*  wind: N/Oost, max tot 3.8 meter per sec, kracht 3.
* barometer: 1010.4 hPa
* relatiefvochtigheid : 69 %

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn