Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Hoe was het weer vandaag in Zuidhorn ? 19 maart 2012:

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 19 maart 2012
19 maart 2012-30

Fraai voorjaarsweer !!!

Vandaag hadden we een schitterende lente dag, na een frisse start met vorst aan de grond in Zuidhorn op normale waarnemingshoogte + 0.2 C. Vliegveld Eelde kwam uit op een minimum van  van – 2.4 C. De dag begon zonnig maar door de opwarming boven land in de 2e helft van de ochtend vorming van stapelbewolking en ook af en toe zon. Er waren fraaie wolkenstraten zichtbaar hierover meer bij de weerfoto en de weerweetjes. De wind was meest matig en soms vrij krachtig uit westelijke richtingen en voelde nog wel fris aan.
De maximum temperatuur kwam uit op 11.0 C. De barometer is weer in de lift en staat inmiddels op 1029.8 hPa. De zon deed flink haar best en kwam uit op 6.3 uur ( 6 uur  en  18 minuten ) tot 17.00 uur.
Komende nacht vrij helder en temperaturen rond de  2 graden, morgen veel zon ook weer stapelbewolking en temperaturen tussen de 10 en 12 graden. Ook de rest van de week flinke perioden met zon, droog en iets oplopende maxima tot 15 graden. We krijgen een vrij open weertype dus in de nacht flinke afkoeling en overdag met veel zon en ruim in de dubbele cijfers
Op de foto: Fraaie wolkenstraten op deze fraaie voorjaarsdag, Zuidhorn 19 maart 2012, .
Weerweetje: Wolkenstraten, hoe zit dat eigenlijk ?


Een wolkenstraat is de benaming voor een rij van cumulus- of cumulusachtige wolken, die een formatie vormen die veelal parallel loopt aan de wind op lage hoogten.
De beste omstandigheden voor het vormen van wolkenstraten zijn als de onderste luchtlaag instabiel is, maar wordt overdekt door een inversielaag -een stabiele luchtlaag. Dit gebeurt vaak wanneer de lucht erboven is gedaald, zoals bij de aanwezigheid van een hogedrukgebied of wanneer er 's nachts stralingsmist is gevormd. Onder de inversielaag ontstaat daarbij convectie, waarbij de lucht opstijgt in de thermiekgebieden onder de wolken en daalt in de lucht tussen de straten. Wolkenstraten vormen ideale omstandigheden voor zweefvliegen, aangezien er lijnen met opstijgende lucht aanwezig zijn, waardoor piloten lange afstanden kunnen afleggen terwijl hun vliegtuigen blijven stijgen. Cirkelen om hoogte te winnen is dan niet nodig.

Waarneming in Zuidhorn om 17.00 uur:
* neerslag 8.00 uur tot 17.00 uur: 0.0 mm, afgelopen 24 uur: 0.0 MM, totaal deze maand: 11.1 mm.
* temperatuur om 17.00 uur: 8.9 C
* max. temp: 11.0 C
* lichtbewolkt
* wind: West, max tot 5.6 meter per sec, kracht 3 tot 4
* barometer: 1029.8 hPa
* relatiefvochtigheid : 74 %

zonnige groet
Gerard Kiewiet

 

Stuur het door:
Deel via WhatsApp

 

Laat een reactie achter:


Weer-artikelen Zuidhorn