Welkom in Zuidhorn, Wonen, Winkelen, Westerkwartier

Hoe was het weer vandaag in Zuidhorn ? 15 mei 2012

Door : Gerard Kiewiet
Datum : 15 mei 2012
15 mei 2012

Het weer opgemaakt om 19.00 uur :

Zon op morgen: 5.43 uur, zon hoogste stand: 13.36 uur,  zon onder: 21.29 uur.

In de ochtend komen en gaan van buien en buitjes en veel bewolking. Afgelopen nacht een minimum van   7.5 C. De bovenlucht op 5 km hoogte is gedaald naar ruim 24 graden onder het vriespunt ! dus buien met hagel en onweer zijn ook waargenomen in ons land. In de middag ook nog steeds veel bewolking en buien en in de namiddag de eerste opklaringen en afnemende buienaktiviteit. Het kwik liep op naar 13.4 C. Tijdens regenbuien rond de 8 graden en dat in de voorjaarsmaand mei ! De barometer is gedaald naar 1007.9 hPa. De wind was meest matig uit westelijke richtingen. Al met al geen aangename voorjaarsdag. De neerslag overdag was 2.7 mm, afgelopen 24 uur 3.5 mm. Het echte voorjaarsweer is voorlopig ver te zoeken. De zon scheen tot 19.00 uur 0.8 uur .

Ik wil niet negatief zijn maar de realitiet is dat over 5 weken de langste dag is geweest en de dagen al weer korten ! Dus het echte voorjaarsweer zal toch wel spoedig  moeten komen. Het zal toch niet weer zo' n zomer worden als 2011 ? Het roer zal best wel een keer omgaan ! 

Komende nacht nog kans op een enkele bui. Het koelt af  naar ongeveer 5 graden.

Woensdag overdag is er afwisseling van zon en bewolking en nog steeds enkele buien zijn mogelijk. Met een zeer bescheiden maximumtemperatuur van ongeveer 12 graden en een matige tot vrij krachtige noordwestenwind is het wedereom te koud voor half mei !

Hemelvaartsdag rustig en overwegend droog weer met flinke perioden met zon. In de nacht kans op vorst aan de grond ! Het blijft nog wel fris met 12 tot 14 graden. Richting het weekend oplopende temperaturen maar nog steeds wisselvallig. De wind komt uit oostelijke richtingen.

Zonkracht morgen:  indien zonnig: 5.0 indien bewolkt 2.5

Zonkracht:
Zonkracht 1-2 = geen verbranding
Zonkracht 3-4 = zwak, kans op verbranding
zonkracht 5-6 = matig,  gemakkelijk verbranding
zonkracht 7-8 = sterk, snel verbranding

WEERWEETJES............... DAN WEET JE HET WEER !!!!!

Buienlijn !

Buien groeperen zich vaak langs lijnen, die goed herkenbaar zijn op de neerslagradar en satellietbeelden. Een buienlijn gaat vooral op warme zomerdagen vergezeld van intensieve plensregens, veel onweer, verraderlijke windstoten en soms ook hagel of een enkele keer een windhoos.

Een naderende buienlijn kan er zeer dreigend uitzien, waarbij het door de neerslag en de massieve bewolking aardedonker wordt. Zo'n onheilspellende lucht voorspelt weinig goeds. De wind neemt sterk toe met soms verraderlijke windstoten van meer dan 100 km/uur. Daarna gaat het heftig regenen en kan het ook hagelen. 's Zomers zijn dat soms hagelstenen zo groot als knikkers of golfballen met alle gevolgen vandien. De passage van de bui gaat vergezeld van veel bliksem en onweer. Buienlijnen kunnen in korte tijd sterk activeren, waardoor de verschijnselen nog heftiger worden dan de neerslagradar laat zien. Neerslag en onweer gaan na passage van de buienlijn meestal nog een tijd door, maar soms is het slechte weer in een vloek en een zucht voorbij, waarna het snel opklaart.

De passage van de buienlijn zelf is echter het meest verraderlijke moment. Het weer kan zo snel omslaan dat er in een bootje op het water geen redden meer aan is. De plotselinge windvlagen in combinatie met slechte zicht door slagregens of hagel kunnen ook het verkeer ernstig hinderen. Takken met veel blad breken soms af als luciferhoutjes en kunnen wegen en spoorlijnen blokkeren. De bliksem is zeker voor fietsers en wandelaars in een open omgeving gevaarlijk. Een incidenteel optredende windhoos kan in een spoor van kilometers lengte grote schade veroorzaken.

Buienwolken ontstaan in gebieden met sterk stijgende luchtbewegingen van warme lucht. In combinatie met lucht die op de bodem samenstroomt, convergentie genaamd, stijgt de lucht razensnel op. De buienwolken kunnen zich groeperen tot enorme complexen waarin de wolkentoppen een hoogte kunnen bereiken van meer dan 15 kilometer. De top van de wolk bestaat uit ijskristallen die uitwaaien in de vorm van een aambeeld. Zulke torenhoge flatgebouwen in de atmosfeer nemen zoveel zonlicht weg dat het aan het aardoppervlak ook overdag soms aardedonker wordt.

Een buienlijn, kan voorafgegaan worden door een rolwok, ook wel  boekenplankenwolk genaamd. De sterke luchtbewegingen zijn aan de onderkant van de wolk soms zichtbaar als borstvormige bewolking, mammatus genaamd. Door de draaiende lucht kan een uitstulping ontstaan, die het begin is van een windhoos. Van een hoos is pas sprake als de slurf de grond of het water bereikt. Soms is dat niet vast te stellen en wordt gesproken van hoosachtige verschijnselen.

De weerkundigen houden waarnemingen, radar- en satellietbeelden en de modelberekeningen nauwlettend in de gaten, zodat iedereen die met zware buien te maken krijgt tijdig gewaarschuwd kan worden en niemand verrast hoeft te worden.

Op de Foto: Aan het einde van de dag felle opklaringen en wederom fraaie wolkenluchten, omgeving Zuidhorn  ( Gr ) 15 mei 2012.

* neerslag 8.00 uur tot 19.00 uur: 2.7 mm, afgelopen 24 uur: 3.5 mm, deze maand 23.1 mm.
*  temperatuur om 19.00 uur: 12.3 C
*  max. temp: 13.4 C
*  halfbewolkt
*  wind: West, max tot 7.1 meter per sec, kracht 4
* barometer: 1008.1 hPa
* relatiefvochtigheid : 73 %

zonnige groet,

Gerard Kiewiet

 


 

Laat een reactie achter:










Weer-artikelen Zuidhorn